Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expert: Kommer
värre solstormar

Solen fick ett utbrott.

På torsdagen nåddes jorden av en solstorm.

Varningar om stora strömavbrott och störda GPS:er kom på skam - men snart kommer mer enligt experter.

- Den här gången var det en mindre storm, säger C. Alex Young, solforskare på Nasa, till New York Times.

Ljusvågor från ett massivt utbrott på solen slog till mot jorden i över en miljon kilometer i timmen på torsdagen.

Konsekvenserna blev inte så stora som befarat - men det kan bli värre.

– Den här gången var det en mindre storm. Den kommer inte vara så stor även om nivån höjs. Men det är inte riktigt något att oroa sig över, säger C. Alex Young, solforskare på Nasa, till New York Times.

Kommer mer

Nasa varnade i förväg för solstormen, men den blev inte lika kraftigt som befarat. Den nådde som mest upp till en etta på en femgradig skala.

En riktigt kraftig solstorm kan påverka kraftnät och GPS-navigatorer. 1989 slog en solstorm ut strömen i en stor del av kanadensiska Quebec.

Men solstormar kommer att bli vanligare framöver. Aktiviteten på solen har varit lugn i flera år går den nu in i en aktivare period.

– Man skulle kunna säga att vi har fått den första snön, säger Robert Rutledge, chef för prognoskontoret på Space Weather Prediction Center i Colorado, till New York Times.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.