Expert: "Khadaffi är kvar i Libyen"

Publicerad
Uppdaterad
Muammar Khadaffi är kvar i Libyen - och kommer att kämpa ända till det bittra slutet.
Det tror mellanösterexperten Anders Hellner.
- Jag tror inte att han överger sitt land, säger han.
Hela världen vill veta var Khadaffi gömmer sig.
Det har spekulerats kring om diktatorn har flytt landet. Men Anders Hellner, senior adviser på Utrikespolitiska institutet, tror att han fortfarande är kvar i Libyen.
– Han är en speciell herre. Han är lite idealistisk. Erfarenheten tyder på att han kommer att "fight it out", säger han.

Idealisten stannar

Anders Hellner menar att andra ledare i regionen, som Egyptens expresident Mubarak och Syriens president Assad är "smågangsters" som vill roffa åt sig pengar, men att det trots allt verkar som att Khadaffi är en idealist – som har någon slags mystisk plan om hur ett samhälle ska fungera.
– Jag tror att han inte överger sitt land bara rakt av. Det är min intuition. Han har lite polare kvar som exempelvis Mugabe i Zimbabwe, men jag har svårt att se honom sitta där och titta ut i luften.

Har barn

Anders Hellner tror heller inte att Khadaffi kommer att skjuta sig för att undgå att bli gripen.
– Nej, han har ju flera barn och familj.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag