Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expert: Inte bra för SD med en partiledarstrid

Foto: Anna-Karin Nilsson

SD-ledaren Mattias Karlsson är beredd att utmana Jimmie Åkesson om partiledarposten, enligt Expressens källor.

Nu jämför författaren Björn Häger partiets maktstrid med den som ledde fram till Ny demokratis kollaps under 90-talet.

– Ny demokrati krigade ihjäl sig, en partiledarstrid är inte bra för Sverigedemokraterna, säger han.

Samtidigt tror statsvetaren Marja Lemne att Jimmie Åkessons tid som partiledare kan vara över.

Expressen kunde i går rapportera om sprickan inom Sverigedemokraternas partiledning.

Vikarierande partiledaren Mattias Karlsson beskylls för vänskapskorruption, regelbrott och för att ha hotat partikamrater som inte är lojala.

Det fick Jimmie Åkesson att under måndagen bryta tystnaden och kommentera uppgifterna.

"Det borde knappast behöva tas upp men med anledning av artikeln bör det ändå nämnas att jag har fullt förtroende för partiets gruppledare Mattias Karlsson och sättet han axlat ett ökat ansvar under min frånvaro", skrev han i ett mejl till Expressen.

Enligt Expressens källor anklagas Mattias Karlsson för att utnyttja Jimmie Åkessons sjukdom för att ta makten och utmana honom om partiledarrollen.

Björn Häger är författare och journalist. Han har skrivit boken "Problempartiet", som studerar mediernas bevakning av SD. Björn Häger drar paralleller till den maktstrid som ledde fram till Ny demokratis kollaps under 90-talet.

– Ny demokrati krigade ihjäl sig. En partiledarstrid är inte bra för Sverigedemokraterna. Det var så Ny demokrati dog. De gick från fyra fem procent till en procent på bara några månader. De kollapsade fullständigt. En öppen partiledarstil kan påverka i negativ mening. Det tror jag inte gynnar någon inom SD, säger han.

Björn Häger tror att Jimmie Åkessons sjukskrivning öppnat upp för offentliga konflikter.

– Jag har inte någon större insyn i partiets inre liv. Men man kan tänka hans frånvaro ökar sådant här. Jag tror att hans funktion har varit att lugna ner och ena de här stridande viljorna, säger han.

Statsvetaren Marja Lemne, vid Stockholms universitet, menar att Jimmie Åkessons sjukskrivning visat att partiet är större än dess partiledare.

Hon håller inte för säkert att Jimmie Åkesson sitter kvar som partiledare.

– Partiet är inte Jimmie Åkesson. Det finns fler personer har man sett nu. Jag tycker inte det skulle vara dramatiskt om det blev en ny partiledare. Det kanske börjar bli dags nu. Det skulle inte vara märkvärdigt. Tio år är max för en partiledare i dag, säger hon.

Statsvetaren Jonas Hinnfors, vid Göteborgs universitet, tycker det är uppseendeväckande att Jimmie Åkesson bryter tystnaden och kommenterar uppgifterna från sin sjukskrivning.

– Det är en markering från Jimmie Åkessons sida. När partiledaren som är sjukskriven inte riktigt känner att det går att lämna det till Mattias Karlsson. Det tyder på att det är viktigare än bara synen på sakfrågor. Men exakt vem det är en markering emot är svårt att säga. När saker kommer till offentligheten är de snarare större än mindre, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!