Foto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson

Expert: Inte bra för SD med en partiledarstrid

Publicerad

SD-ledaren Mattias Karlsson är beredd att utmana Jimmie Åkesson om partiledarposten, enligt Expressens källor.

Nu jämför författaren Björn Häger partiets maktstrid med den som ledde fram till Ny demokratis kollaps under 90-talet.

– Ny demokrati krigade ihjäl sig, en partiledarstrid är inte bra för Sverigedemokraterna, säger han.

Samtidigt tror statsvetaren Marja Lemne att Jimmie Åkessons tid som partiledare kan vara över.

Expressen kunde i går rapportera om sprickan inom Sverigedemokraternas partiledning.

Vikarierande partiledaren Mattias Karlsson beskylls för vänskapskorruption, regelbrott och för att ha hotat partikamrater som inte är lojala.

Det fick Jimmie Åkesson att under måndagen bryta tystnaden och kommentera uppgifterna.

"Det borde knappast behöva tas upp men med anledning av artikeln bör det ändå nämnas att jag har fullt förtroende för partiets gruppledare Mattias Karlsson och sättet han axlat ett ökat ansvar under min frånvaro", skrev han i ett mejl till Expressen.

Enligt Expressens källor anklagas Mattias Karlsson för att utnyttja Jimmie Åkessons sjukdom för att ta makten och utmana honom om partiledarrollen.

Björn Häger är författare och journalist. Han har skrivit boken "Problempartiet", som studerar mediernas bevakning av SD. Björn Häger drar paralleller till den maktstrid som ledde fram till Ny demokratis kollaps under 90-talet.

– Ny demokrati krigade ihjäl sig. En partiledarstrid är inte bra för Sverigedemokraterna. Det var så Ny demokrati dog. De gick från fyra fem procent till en procent på bara några månader. De kollapsade fullständigt. En öppen partiledarstil kan påverka i negativ mening. Det tror jag inte gynnar någon inom SD, säger han.

Björn Häger tror att Jimmie Åkessons sjukskrivning öppnat upp för offentliga konflikter.

– Jag har inte någon större insyn i partiets inre liv. Men man kan tänka hans frånvaro ökar sådant här. Jag tror att hans funktion har varit att lugna ner och ena de här stridande viljorna, säger han.

Statsvetaren Marja Lemne, vid Stockholms universitet, menar att Jimmie Åkessons sjukskrivning visat att partiet är större än dess partiledare.

Hon håller inte för säkert att Jimmie Åkesson sitter kvar som partiledare.

– Partiet är inte Jimmie Åkesson. Det finns fler personer har man sett nu. Jag tycker inte det skulle vara dramatiskt om det blev en ny partiledare. Det kanske börjar bli dags nu. Det skulle inte vara märkvärdigt. Tio år är max för en partiledare i dag, säger hon.

Statsvetaren Jonas Hinnfors, vid Göteborgs universitet, tycker det är uppseendeväckande att Jimmie Åkesson bryter tystnaden och kommenterar uppgifterna från sin sjukskrivning.

– Det är en markering från Jimmie Åkessons sida. När partiledaren som är sjukskriven inte riktigt känner att det går att lämna det till Mattias Karlsson. Det tyder på att det är viktigare än bara synen på sakfrågor. Men exakt vem det är en markering emot är svårt att säga. När saker kommer till offentligheten är de snarare större än mindre, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag