Hemligt avtal med USA bakom Turkiets Natovändning

Niklas Svensson om presskonferensen i Madrid
Erdogan och Biden.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Nato-länderna, Sverige och Finland möts nu i Madrid.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

Turkiet har sagt ja till svenskt och finskt Nato-medlemskap efter att Sverige och Finland kompromissat och gett eftergifter. 

Men att USA:s president tog kontakt med Turkiets president kan ha varit det som avgjorde. 

– Att Erdogan fick ett samtal av USA:s president Joe Biden för några dagar sedan var troligen avgörande, säger Turkietkännaren Jenny White till TT. 

Att Sverige, Finland och Turkiet nådde en uppgörelse tror flera experter kan ha berott på USA:s agerande bakom kulisserna. 

Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet, tycker inte att de eftergifter som Sverige och Finland nu gör är speciellt stora och misstänker att det kanske ligger mer i vågskålen för Turkiet än det officiella programmet som Sverige, Finland och Turkiet skrivit under.

– Jag utesluter inte att det finns något här som vi inte fick veta någonting om alls – nämligen att amerikanerna har lovat honom någonting. 

Enligt Hallenberg är det ”väldigt sannolikt” att USA spelat en roll i Turkiets vändning och han menar att ett sådant löfte troligen handlar om export av stridsflygplan i modellen F-16.

Turkietexperten Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutet, instämmer i att Sveriges och Finlands eftergifter i överenskommelsen med Turkiet inte väger särskilt tungt.

– Skulle Turkiet ha synpunkter på att Sverige inte lever upp till vad som står i avtalet enligt Turkiet, så skulle Turkiet kunna komma med nya invändningar. Den den risken ska man inte utesluta. 

Expert: Inget har förändrats i praktiken

Aras Lindh menar att formuleringarna i avtalet är tillräckligt vaga för att Turkiet ska kunna sälja in det som en seger samtidigt som Sverige och Finland kan känna sig nöjda med att förhandlingarna går vidare utan att man lovar för mycket. 

– Om man till exempel tar punkten om utvisningar i avtalet står det något i stil med att Sverige förbinder sig till att ”lyssna” på Turkiets begäranden men att utvisningar fortfarande kommer ske i linje med svensk lagstiftning och i förhållande till Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Vilket i praktiken innebär att ingen förändring har skett, säger Aras Lindh.

Att USA lovat bort stridsflygplan för att övertala Turkiet ser han också som mycket sannolikt – delvis eftersom innehållet i avtalet egentligen inte binder Sverige till något efter att man väl gått med i Nato. 

– Det tror jag att Turkiet också inser och de hoppas nog kunna få ut något mer långsiktigt av dem här förhandlingarna.

Möte mellan Biden och Erdogan väntar

USA och Turkiet har haft upprepade diplomatiska kontakter den senaste tiden – bland annat ett telefonsamtal mellan Erdogan och USA:s president Joe Biden inför gårdagens överläggningar i Madrid.

Jenny White tror att det är viktigare att Biden öppnat för att träffa Erdogan framöver än det faktiska innehållet i samtalet.

– Det är presidentval i Turkiet snart och Erdogan har tappat i stöd. Att han kan ta rollen som en stark ledare med internationella relationer är oerhört viktigt för honom och en personlig relation med USA:s president är viktig. Där har den turkiska oppositionen inget att komma med, säger Jenny White.

Under onsdagen förväntas Erdogan och Biden mötas för första gången sedan oktober förra året – ett möte som kan bli ännu viktigare än toppmötet i Madrid, enligt SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thoren.

https://twitter.com/TomasThoren/status/1541769316139409408

Boris Johnson om Sverige i Nato: ”Ett stort steg framåt”

Här anländer världsledarna till Nato-toppmötet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.