I en anläggning i Tajoura finns radioisotoper, kärnavfall och låganrikat uran, skriver Reuters. Foto: Ap och Google earth
I en anläggning i Tajoura finns radioisotoper, kärnavfall och låganrikat uran, skriver Reuters. Foto: Ap och Google earth

Expert fruktar smutsig bomb i Libyen

Publicerad
Uppdaterad
Libyen försökte länge skaffa sig kärnvapen, men gav upp efter internationella påtryckningar.
En tidigare FN-expert säger nu att det finns uran i en forskningsanstalt nära Tripoli - och att materialet kan användas för att skapa en smutsig bomb.
Libyens sista anrikade uran flögs ur landet år 2009, efter att internationella inspektörer från FN övervakat nermonteringen av landets forskningsprojekt för att skaffa kärnvapen.
Men även om det verkligt potenta kärnbränslet flyttats från landet återstår fortfarande uran och andra material, som kan användas för att tillverka en smutsig bomb, säger Olli Heinonen, tidigare vice generaldirektör för IAEA, FN:s atomenergiorgan, rapporterar Reuters.
– Det finns fortfarande frågetecken kring säkerheten, säger han.

Forskningsanläggning

I en anläggning i Tajoura finns radioisotoper, kärnavfall och låganrikat uran, skriver Reuters.
– Även om vi kan vara tacksamma för att det höganrikade uranet inte längre finns i Libyen så kan det återstående materialet i Tajoura, i fel händer, användas som ingredienser i smutsiga bomber. Situationen i Tajoura är oklar, säger Olli Heinonen.
Smutsiga bomber bygger på konventionella sprängämnen och radioaktivt material. Konsekvenserna av att en smutsig bomb exploderar kan bli mycket stora, med många döda och stor påverkan under lång tid.

"Ta på sig ansvaret"

Olli Heinonen säger att Libyens nya ledare måste ta ansvar för det radioaktiva materialet.
– Den (ledningen) måste försäkra omvärlden att man tar på sig ansvaret och att man kommer ta de nödvändiga steg som krävs för att säkra de här potentiellt farliga radioaktiva ämnena, säger han.

Stora vapenlager

Samtidigt är osäkerheten stor kring hur kontrollen över Libyens stora vapenlager ser ut.
Nyhetsbyrån AP rapporterar att dödliga kemikalier, radioaktivt råmaterial och uppskattningsvis 30 000 raketgevär ingår i Khadaffis vapenlager, och nu fruktas att vapnen ska falla i terroristers händer.
Amerikanska underrättelsekällor säger till AP att man fruktar att Khadaffi kan använda vapnen för en sista strid, eller att al-Qaida kan komma att få tag på dem.
I lagren finns bland annat uppskattningsvis 11 ton senapsgas, och dessutom andra kemikalier.
Det finns dessutom hundratals ton Yellowcake, en form av ännu inte förädlat uran, vid en anläggning i landet, uppger AP.
Också i fallet med de materialen höjs oroliga röster.
– Det kommer fortfarande finnas många Khadaffi-lojala som kan kapa vapenlagren och använda dem för uppror, som i Irak, säger Dutch Ruppersberger, politiker i Amerikanska representanthusets underrättelsekommitté, uppger AP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag