Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expert: Flera lagbrott när schimpanser dödades

Så är nya livet för Selma, Tjobbe och Maria-Magdalena på Furuvik.
Den 14 december larmade polisen om att fem schimpanser rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Fyra av schimpanserna sköts ihjäl och en skadesköts. E
Furuviksparken begick flera lagbrott då man sköt schimpanserna som rymde förra året. Den menar Annika Norée, docent i straffrätt, som granskat ärendet.
Foto: Roger Nilsson
”Det som har hänt i Furuviksparken är så nära man kan komma gärningsbeskrivningen för det här nya brottet: att utsätta djur för otillbörligt lidande”, säger Annika Norée till TV4.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Torsten var en av de schimpanserna som sköts.
Foto: Furuviksparken

Furuviksparken begick flera lagbrott då man sköt schimpanserna som rymde förra året. Den menar Annika Norée, docent i straffrätt, som granskat ärendet.

Bland annat har man brutit mot lagen om grovt djurplågeri som trädde i kraft förra sommaren, säger hon i dokumentären.

– Det som har hänt i Furuviksparken är så nära man kan komma gärningsbeskrivningen för det här nya brottet: att utsätta djur för otillbörligt lidande, säger Annika Norée till TV4.

Dessutom saknade man dispens att skjuta ihjäl djuren, säger Norée.

– Man får inte avliva schimpanser med jaktvapen, de ska avlivas med bedövningsmedel av veterinär.

Skyttarna kan personligen ställas inför rätta

Enligt Annika Norée kan skyttarna personligen komma att ställas inför rätta, vilket även Furuvikparkens vd Sandra Wilke är medveten om.

– Skytten har alltid ett ansvar att få ett välplacerat skott och att man kan göra det, säger Wilke.

Hon vill dock inte kommentera om någon kan ha brutit mot lagen, med hänvisning till att en polisutredning fortfarande pågår.

Det var den 14 december som polisen larmades om att fem schimpanser rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle. Fyra av dem sköts ihjäl och en skadesköts. En öppen dörr gjorde att aporna kunde rymma, enligt djurparkens egen redogörelse av händelsen.

”Otroligt att döda en treåring”

Hyllad forskare chockad att schimpansen Torsten, 3, sköts ihjäl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.