Turerna kring det svenska Natomedlemskapet skapar rubriker runtom i världen. Förhandlingarna är lagda på is efter att det i Sverige varit flera Turkiet-kritiska-protester.
Enligt den svenske chefsförhandlaren Oscar Stenström är det inte ”lönsamt” att föra samtal just nu och beskriver i Sveriges Radios Godmorgon Världen läget som ”upptrissat”.
Turkiets president Erdogan uppgav under söndagskvällen i ett tv-sänt tal att det mycket möjligt kan bli så att Finland ratificeras innan Sverige.
– Om det är nödvändigt så kan vi komma att ge olika svar. Och när Finland får det beskedet kommer det att chocka Sverige, sa presidenten.
Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap vid Åbo akademi, är inte förvånad.
– Jag är inte så överraskad. Han följer ju så klart med i vad som händer i Norden, och han vill inte göra så mycket annat än att så split och göra det svårare för Sverige och Finland att komma in tillsammans, säger Göran Djupsund, till SvD.
Billström: Visste att turkarna skulle testa oss
Och kan man sin Erdogan kanske man inte blir förvånad. Utrikesminister Tobias Billström (M) säger att regeringen är medvetna om att regeringen testas av den turkiske presidenten.
– Som nytillträdd regering så förstod vi ju också att turkarna kommer testa oss, sätta oss på prov på olika sätt, säger han till SvD.
Enligt en tidigare toppdiplomat var det ett misstag att avtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet slöts. Nu sitter Sverige fast i ett förhandlingsspel vi inte kan vinna.
– Kan man sitt Turkiet så gör man inte så här, säger diplomaten. För Erdogan ger sig inte. Börjar man förhandla med honom så kommer han bara begära mer och mer och mer. Och så skapar man en oro och ett missnöje.
– Man kan inte mysa med turkarna. Då ger de sig aldrig, säger en anonym person som arbetade med Natofrågan för den förra regeringen.
Inte första gången Turkiet hotar
Redan i höstas flaggade Turkiet för att vägen till ett fullvärdigt medlemskap i Nato kunde vara kortare än den svenska, men det skulle dröja fram tills i tisdags innan det från officiellt finskt håll kom tecken på att ett möjligt finskt Natomedlemskap utan Sverige ens tagits i beaktan.
Då var det Finlands utrikesminister Pekka Haavisto som sa att Finland ”självklart måste utvärdera läget”.
Reaktionerna från både svenskt och finskt håll lät sig inte väntas på. Jens Stoltenberg, Natos högsta höns, ringde upp Haavisto och den finske utrikesministern blev tvungen att backa och nyansera.
– Nu har det betonats otroligt starkt från finsk sida att detta är en process där våra länder följs åt. Det har betonats från både presidenten, statministern, utrikesministern och alla tänkbara håll, säger Göran Djupsund.