Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expert: Därför är mordet på Marie ett ovanligt fall

Marie Johansson mördades 13 oktober 2005 när hon skulle stänga tygbutiken Stuvkällaren i Göteborg.
Marie Johansson var 36 år när hon mördades.
Foto: PRIVAT
Mordet ägde rum i oktober 2005.
Foto: JAN WIRIDEN
Polisens egna bilder från mordplatsen.
Foto: Polisen

Marie Johanssons misstänkta mördare har identifierats efter 18 år.

Men kvinnan kan inte dömas då hon var 17 år vid tillfället och preskription inträtt.

– Det här är ett oerhört ovanligt fall på många olika sätt, säger kriminologen Jerzy Sarnecki till GP.

Marie Johansson var 36 år när hon mördades på sin arbetsplats i Göteborg i oktober 2005. Hon överfölls med kniv när tygaffären Stuvkällaren skulle stänga. Polisen har haft ett DNA-spår som tros tillhöra mördaren, en kvinna. Men trots att man gjort otaliga topsningar och tagit fram en fantombild har fallet varit ouppklarat – fram till nu. 

På måndagen gick polisen ut med att man identifierat den misstänkta mördaren efter en DNA-träff. Men det finns en hake. Kvinnan var omyndig vid mordtillfället och kan på grund av det varken åtalas eller dömas då preskriptionstiden inträdde 2020. Polisen har inte ens möjlighet att delge henne misstanke och fallet kommer antagligen läggas ned. Därmed kommer det inte kunna lösas i en strikt juridisk mening.

– Det här är ett oerhört ovanligt fall på många olika sätt. Ett: Det är en kvinnlig förövare. Två: Det är en ung kvinnlig förövare och tre: Det är väldigt ovanligt att ett brott klaras upp efter så många år, säger kriminologen Jerzy Sarnecki till GP.

Ovanligt att kvinnor mördar

Han fortsätter:

– Jag kan inte påminnas på rak arm om ett liknande fall som det här. Dessutom begår kvinnor sällan mord.

Enligt Sarnecki aktualiserar fallet frågan om unga brottslingar och preskriptionstid. 

 – Är det rimligt att ställa henne inför rätta för någonting hon gjorde som barn? frågar han sig.

För Marie Johanssons anhöriga är beskedet svårt att smälta.

– Det leder ju inte till något, det tycker jag är synd. De kan inte ens förhöra henne så det är nästan ännu värre på det viset att vi inte kan få några svar, säger mamman Christina Borén Johansson.

Anders Eriksson, chef för polisens grupp för kalla fall i region Väst, säger att polisen ser fallet som polisiärt uppklarat med måndagens besked. Samtidigt efterlyser han en översyn av lagstiftningen och pekar bland annat på de unga gärningsmän som misstänks för inblandning i mord kopplade till gängkriminalitet.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.