Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expert: Assange blir kvar på ambassaden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Julian Assange förbereder sig inför talet på Ecuadors ambassad.
Foto: Sean Dempsey

Julian Assange ser ut att sitta kvar i Ecuadors ambassad i London ett tag till.

Nu ligger Wikileaks-grundarens framtid i brittiska myndigheters händer.

– Ett alternativ är också att svensk åklagare ändrar sig och åker dit och förhör honom, säger Pål Wrange, docent i folkrätt, till Expressen.se.

Julian Assange talade inför världens medier från Ecuadors ambassad i London.

Han sa mycket – men några större ledtrådar om vad som händer i framtiden lämnade han inte.

– Nej, det är inget som antyder på något annat än att han kommer att sitta kvar där, säger Pål Wrange, docent i folkrätt vid Stockholms universitet.

Vad händer nu då?

– Han kommer inte kunna sätta sig på ett plan till Ecuador i alla fall. Han kommer nog att sitta kvar där ett tag. Sedan får vi se vilken som har mest tålamod, brittiska regeringen eller Ecuadors regering.

"Persona non grata"

Ecuador har en skyldighet att respektera brittisk lag. Det gör de inte om de skyddar en misstänkt brottsling. Samtidigt är britterna reglerade i hur de kan agera mot ambassad.

– Blir han kvar så är han skyddad, men Ecuador bryter mot Wienkonventionen. Britterna kan svara på olika sätt, de kan förklara Ecuadors ambassadör persona non grata, icke längre önskvärd.

Om Storbritannien avslutar de diplomatiska förbindelserna med Ecuador, skulle ambassaden, efter ett tag, upphöra att vara en ambassad.

– Men sådant förfarande finns inte reglerat i någon konvention, så det är lite oklart.

– De kan inte bara säga "från och med nu är det inte längre en ambassad" och sedan bara storma den. Det krävs att de säger upp de diplomatiska förbindelserna, och sedan ger Ecuador lite rådrum att packa upp under ordnade former. Men Assange kan de inte ta med sig.

Sveriges roll

Sverige har också en roll att spela. Assange är misstänkt för sexbrott i Sverige. Åklagare Marianne Ny skulle kunna förhöra Assange i London, men har insisterat på att han ska tas till Sverige.

– Ett alternativ är att svensk åklagare ändrar sig och åker dit och förhör honom. Märker de då att det inte finns skäl till att väcka åtal, så kan de släppa det. Det är vad hans svenska advokater hoppas.

Kan Storbritannien sätta press på Sverige att förhöra honom på ambassaden, för att inte förvärra den diplomatiska situationen?

– Linjen i första hand för britterna är att uppfylla sin förpliktelse enligt den europeiska arresteringsordern.

– Sedan är det klart att om det här pågår ett tag till och Ecuador får med sig ett antal sydamerikanska stater, då blir det mer besvärligt för britterna. Men det där är helt omöjligt att spekulera i.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.