Julian Assange förbereder sig inför talet på Ecuadors ambassad. Foto: Sean Dempsey
Julian Assange förbereder sig inför talet på Ecuadors ambassad. Foto: Sean Dempsey

Expert: Assange blir kvar på ambassaden

Publicerad

Julian Assange ser ut att sitta kvar i Ecuadors ambassad i London ett tag till.

Nu ligger Wikileaks-grundarens framtid i brittiska myndigheters händer.

– Ett alternativ är också att svensk åklagare ändrar sig och åker dit och förhör honom, säger Pål Wrange, docent i folkrätt, till Expressen.se.

Julian Assange talade inför världens medier från Ecuadors ambassad i London.

Han sa mycket – men några större ledtrådar om vad som händer i framtiden lämnade han inte.

– Nej, det är inget som antyder på något annat än att han kommer att sitta kvar där, säger Pål Wrange, docent i folkrätt vid Stockholms universitet.

Vad händer nu då?

– Han kommer inte kunna sätta sig på ett plan till Ecuador i alla fall. Han kommer nog att sitta kvar där ett tag. Sedan får vi se vilken som har mest tålamod, brittiska regeringen eller Ecuadors regering.

"Persona non grata"

Ecuador har en skyldighet att respektera brittisk lag. Det gör de inte om de skyddar en misstänkt brottsling. Samtidigt är britterna reglerade i hur de kan agera mot ambassad.

– Blir han kvar så är han skyddad, men Ecuador bryter mot Wienkonventionen. Britterna kan svara på olika sätt, de kan förklara Ecuadors ambassadör persona non grata, icke längre önskvärd.

Om Storbritannien avslutar de diplomatiska förbindelserna med Ecuador, skulle ambassaden, efter ett tag, upphöra att vara en ambassad.

– Men sådant förfarande finns inte reglerat i någon konvention, så det är lite oklart.

– De kan inte bara säga "från och med nu är det inte längre en ambassad" och sedan bara storma den. Det krävs att de säger upp de diplomatiska förbindelserna, och sedan ger Ecuador lite rådrum att packa upp under ordnade former. Men Assange kan de inte ta med sig.

Sveriges roll

Sverige har också en roll att spela. Assange är misstänkt för sexbrott i Sverige. Åklagare Marianne Ny skulle kunna förhöra Assange i London, men har insisterat på att han ska tas till Sverige.

– Ett alternativ är att svensk åklagare ändrar sig och åker dit och förhör honom. Märker de då att det inte finns skäl till att väcka åtal, så kan de släppa det. Det är vad hans svenska advokater hoppas.

Kan Storbritannien sätta press på Sverige att förhöra honom på ambassaden, för att inte förvärra den diplomatiska situationen?

– Linjen i första hand för britterna är att uppfylla sin förpliktelse enligt den europeiska arresteringsordern.

– Sedan är det klart att om det här pågår ett tag till och Ecuador får med sig ett antal sydamerikanska stater, då blir det mer besvärligt för britterna. Men det där är helt omöjligt att spekulera i.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag