Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expert ansöker
nu om konkurs

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Magne Solberg.

Expert blir nästa hemelektronikkedja som går under.

Företaget meddelar på tisdagskvällen att de ansökt om konkurs med omedelbar verkan.

– Konkurrensen var för hård, säger vd:n Magne Solberg.

Drygt ett år efter att Onoff gick i konkurs blir Expert nästa kedja att falla offer för den stenhårda konkurrensen på hemelektronikmarknaden.

Lokaltidningssajten Corren.se avslöjade på tisdagseftermiddagen att företaget lämnat in en konkursansökan vid Linköpings tingsrätt som var underskriven av vd:n Magne Solberg.

I konkursansökan står det att Expert Sverige AB är på obestånd och saknar förmåga att betala sina skulder.

Företaget skriver i ansökan att de vill att advokat Michael Levin ska utses till konkursförvaltare och det framgår också att Levin ska ha förklarat sig villig att åta sig uppdraget.

Konkursen bekräftas

På kvällen bekräftades sedan konkursansökan i ett pressmeddelande från Expert.

"Styrelsen i Expert AS har beslutat att med omedelbar verkan lägga ner den svenska verksamheten", skriver företaget.

Expert Sverige AB har 136 butiker i landet, varar 73 butiker är egenägda och 63 drivs av franchisetagare. Enligt företaget gäller konkursansökan det svenska huvudkontoret och de 73 egenägda butikerna. De 63 franchisetagarna omfattas alltså inte.

Köpte Onoff-butiker

Företaget är en av de största aktörerna i hemelektronikbranschen i Sverige med en omsättning på runt 2,8 miljarder kronor.

Expert satsade 2011 genom att köpa 30 av Onoffs butiker från konkursboet - men enligt vd:n bidrog inte köpet till konkursen.

– Vi hade behov att få på plats ett bättre butiksnät, det var kanske vissa av butikerna som inte var sp bra. Men det beslutet har inte med konkursen att göra.

Hårdare konkurrens i Sverige

Konkurrensen på hemelektroniksmarknaden har varit stenhård de senaste åren - och de stora kedjorna har ägnat sig åt priskrig för att locka till sig kunder.

– Konkurrensen var för hård, säger Magne Solberg.

– I de andra länderna där vi är verksamma (Norge, Danmark, Finland och Estland) har vi en bättre position på marknaden. Och priskonkurrensen är inte lika hård som i Sverige.

Enligt pressmeddelandet berörs 817 anställda direkt av konkursen.

– Det är en väldigt tråkig situation och jag beklagar för alla våra anställda, våra franchisetagare, våra leverantörer och våra kunder att vi tvingades ta det här beslutet. Men situationen är som den är, säger Magne Solberg.

136 butiker i Sverige

• Expert har 136 butiker i Sverige.

• 73 butiker är egenägda och 63 butiker drivs av franchistagare.

• Expert Sverige AB ingår i en nordisk koncern med totalt 1 000 butiker i Norge, Sverige, Danmark, Finland och Estland.

• Koncernen ägs av det Oslobaserade företaget A. Wilhelmsen AS.

• Vd för Expert Sverige är Magne Solberg.

Källa: Expert (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.