Foto: Erika Berglund
 Foto: Erika Berglund

Expert: Alliansen måste byta stil

Publicerad
Uppdaterad
Alliansen måste byta regeringsstil och inse sitt beroende av oppositionen för att få igenom sina förslag som minoritetsregering. Detta skriver Olof Ruin som är professor i statsvetenskap i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Olof Ruin skriver i debattartikeln att regeringen den senaste tiden fått flera förslag förkastade av riksdagen. Och om inte Alliansen byter ledarstil kommer de att få igenom sina förslag framöver, menar han
" En svårighet ligger i att regeringen under den föregående mandatperioden utvecklade en stil som inte passar för en regering i minoritet. Hösten 2006 hade en väl sammanhållen borgerlighet äntligen erhållit en egen majoritet i riksdagen. Det var förståeligt att Fredrik Reinfeldt och hans allianskolleger i detta läge var inriktade på att snabbt få saker och ting uträttade. En regeringsstil utvecklades som påminner om den engelska parlamentarismen", skriver Ruin.

"Beroende av hjälp"

Den engelska parlamentarismen kännetecknas av att en regering regerar, och att oppositionen enbart opponerar. Men då regeringen nu är i minoritetsställning bör de enligt Ruin söka samarbete utanför de egna leden.
" Dagens regering bör, trots att den i nuvarande ekonomiska läge åtnjuter stort förtroende, samtidigt inse att den har en svagare parlamentarisk ställning än åren 2006-2010. Det innebär också att den måste förhålla sig på ett annat sätt till oppositionen och mer än under förra mandatperioden är beroende av hjälp då och då", avslutar Olof Ruin debattartikeln.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag