Exklusiva bilder från svenska JAS-insatsen

Publicerad
Uppdaterad
SIGONELLABASEN, SICILIEN. Med livet som insats flyger de svenska Jas-piloterna för att ta spaningsbilder över Libyen. Expressen kan i dag som första tidning i världen visa några av de topphemliga fotografierna.
- Tälten, karusellerna och de civila fordonen står där för att maskera ledningscentralen inne i Tripoli, berättar ­Stefan Wilson, förbandschef för Flygvapeninsats Libyen 01.
Svenskarnas huvuduppgift vid Nato-insatsen mot Libyen är att varje dag ta detaljerade spaningsbilder över var Muammar Khadaffis luftförsvar befinner sig och analysera vilken status det har.
Hur otroligt detaljerade fotografier man fått fram med hjälp av spaningskapslarna som är monterade på Jas 39 Gripen-planen har man av taktiska skäl velat hålla hemligt. Khadaffis styrkor får gärna tro att Nato inte ser var den libyska regimen gömmer sina vapen.

Viktigt för Nato

Men Expressen kan i dag avslöja att det svenska förbandets spaningsbilder är av yttersta vikt för att Natoflygen ska kunna skilja militära mål från civil bebyggelse.
- Värt att notera är att vi inte har några som helst rapporter om att civila skulle ha skadats och detta trots att militära mål ofta göms inne i de stora städerna, säger överstelöjtnant Stefan Wilson.
- Skulle civila trots allt ha skadats så skulle det ha blivit känt via sociala medier direkt, säger stabsofficer Carl Bergqvist.
Bilderna som togs för ett par veckor sedan och som Expressen nu fått loss visar att Muammar Khadaffis trupper byggt upp en cirkusskådeplats för att dölja luftvärn som kan skjuta ner piloterna och vapen som kan användas mot civilbefolkningen.

Ledtråden: Parkerade bilar

- Våra bildtolkar lade märke till att bilarna i rondellen intill cirkusfältet stod på exakt samma position när vi tog bilder över området någon dag senare. Det visade sig att Khaddafi parkerat bilar för att vi som bara tar stillbilder skulle tro att vanlig trafik passerar i rondellen och att det är ett ­nöjesfält i stället för luftvärn, berättar Stefan Wilson.
Carl Bergqvist förklarar:
- Det man ser på bilden är en underjordisk ledningscentral som bombats av koalitionen. Runt omkring den står luftvärn för att skydda området. Av bilden framgår det att Natokoalitionen lyckats bomba bunkern utan att den omgivande civila bebyggelsen skadades.

Fått mycket beröm

Utöver de taktiska skälen att inte visa Libyen hur bra koll man har på var de militära målen finns har svenskarna av lojalitet till Nato varit återhållsamma med att rapportera utåt hur bra man lyckats med ­spaningsuppdragen.
- Men vi har fått mycket beröm för de dagliga "RECCEXREP"-rapporter vi lämnar till Nato, säger Stefan Wilson.
Riksdagsbeslutet om för­längningen av den svenska flygvapeninsatsen säger att antalet Gripenplan ska bantas ner till fem i stället för åtta.
- Men förbandet kommer att få fler uppgifter och vi kommer att kunna leverera spaningsbilder ändå, säger Stefan Wilson.

Förtydligande:
Förbandschefen Stefan Wilsons uttalande till Expressen är från i fredags då man ännu inte fått in några rapporter om civila skadade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag