Exfru döms till fängelse efter knivdåd: ”Avsikt att döda”

En kvinna i 45-årsåldern döms till 12 års fängelse för mordförsök på sin ex-man.
Foto: Polisen
Tingsrätten gör bedömningen att kvinnan haft för avsikt att mörda sin exman och menar att det är en ren tillfällighet att knivvåldet inte tog så illa att mannen avled.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

En man attackeras av en maskerad och knivbeväpnad kvinna i sin villa en sen februarinatt. Mannen, som blev huggen i halsen fattade misstankar mot sin exfru, som greps samma natt med leriga kläder och en ryggsäck med bland annat klorin.

På torsdagen dömdes kvinnan till 12 års fängelse för mordförsök på sin exman, efter att Tingsrätten bedömt att hon har haft för avsikt att döda.

– Det finns ingen vinnare i en sådan här grej, bara förlorare, säger exmaken. 

Det var en natt i februari som en man och företagsledare i 40-årsåldern vaknade av att ljudet från kodlåset till ytterdörren pep. När mannen, som befann sig ensam i sin villa i ett bostadsområde i västra Göteborg gick ner för trappan för att undersöka saken möttes han av en maskerad person med en kniv i varje hand. 

Inkräktaren, som han uppfattade som en nätt kvinna gick till attack och enligt mannen höggs det hela tiden emot honom. Han fick till slut tag i inkräktares handleder, men innan han lyckades knuffa ut henne ur huset fick han ett knivhugg i halsen.

– Jag blev jätterädd. Personen var maskerad med en sådan ansiktsmask som man får från vårdcentralen. Kläderna var svarta. Min känsla var att personen var där för att döda mig, har mannen berättat. 

Mindre än en timme senare greps hans exfru vid sin bostad misstänkt för dådet. Tingsrätten fastställer nu att kvinnan hade för avsikt att mörda sin exman och dömer henne till 12 års fängelse för mordförsök.

Exmaken: ”Ledsen för barnen”

Exmaken själv har ingen direkt kommentar på domen, mer än att det hela är tragiskt och att han nu hoppas på att kunna få lägga det bakom sig, inte minst för barnens skull.

– Jag tänkte ingenting egentligen när domen kom. Jag har ju levt i det här ett halvår. Jag är ledsen för barnens skull. Det är deras mamma. Det är tragiskt. Det finns ingen vinnare i en sådan här grej, bara förlorare, säger han.

Han lyfter fram att trots det brutala dådet hans exfru har utsatt honom för, så känner han ingen ilska – utan bara sorg.

– Jag har inget hämndbegär eller behov av att dra henne i smutsen. Det är förkastligt det hon har gjort, men jag klarade mig. 

”Ett ovanligt mål”

Andréas Pernmyr, åklagare i fallet är nöjd med domen, som han anser är välmotiverad. 

– Tingsrätten har hamnat helt rätt, både när det gäller skuldfrågan och vad det gäller påföljden. Om målsäganden hade avlidit i det här fallet, så menar jag att det skulle ha varit livstidsfängelse, inget snack om den saken. Mot den bakgrunden är 12 år en rimlig påföljd. 

Vidare framhåller Andréas Pernmyr att det har varit ett ovanligt mål, som stuckit ut på flera sätt.

– Dels är det en kvinna som är brottsmisstänkt, ofta är det män som är misstänkta för allvarliga våldsbrott. Dessutom finns det ingen missbruksproblematik eller något sådant. Men framför allt har det var välplanerat och förslaget, och det ger genomslag i det höga straffvärdet.

Andréas Pernmyr fortsätter:

– Polisen har gjort ett fantastiskt utredningsarbete, det vill jag också framhålla.

GT har även sökt kvinnans försvarsadvokat Katrin Honkonen för en kommentar, utan framgång.

Blodspår på kläderna

Kvinnan, som förnekar brottet har i förhör berättat att hon känt sig pressad en period och att hon den aktuella natten vaknade med ett ryck och med hög puls. Hon ville därför komma ut för att gå av sig sin ångest, uppger hon. 

Vid gripningstillfället var hon lerig med trasiga byxor, något som hon förklarar med att hon halkat ner för en slänt. 

I en ryggsäck bar hon flera misstänkta föremål, som en flaska klorin, tändare, plastpåsar, våtservetter, sax och ett ombyte. Hon menar att hon skulle ut och tvätta bilen. Men tingsrätten bedömer inte hennes förklaringar som trovärdiga, de pekar bland annat på att hon inte haft någon bilnyckel med sig. En DNA-undersökning fastslår även att blod från hennes tidigare make funnits på hennes kläder och stövlar.

Mannen menar att kvinnan var den enda som kunde till koden till huset, som var densamma som när hon bodde där. Han menar även att hon kände till vilka dagar som han sov ensam i huset, utan flickvän eller barn.

I kvinnans ryggsäck hittades flera misstänkta föremål som: plastpåsar, våtservetter, plastfolie, sax, klorin och värmeljus.
Foto: Polisen

Kvinnans motiv

Offret och den nu dömda kvinnan var gifta i drygt 10 år, tills de skilde sig 2020. De har flera gemensamma barn som de haft delad vårdnad om. Kontakten mellan dem ska ha varit god och bara några dagar före knivdådet ska de ha fikat tillsammans i villan där mannen hittades. 

Kvinnan har i förhör berättat att hon är mån om sin exmake och att hon aldrig skulle göra honom illa. Men i domen hänvisas det till en motsättning som skulle kunna vara motivet bakom gärningen. Kvinnan hade nämligen träffat en ny man som bor långt från Göteborg och hon hade långtgående planer på att ta med sig barnen och flytta dit. Detta styrks genom flera sms där kvinnan bland annat sms:ar till en vän och sin man om flytten. Hon skriver: ”Barnen tycker en flytt är toppen och bra och vi får till en bra byggare som ska fixa vårt hus”. 

Men enligt exmaken har de överhuvudtaget inte diskuterat någon flytt för barnen och om han hade fått frågan hade han definitivt inte godtagit att barnen flyttade ifrån honom.

Haft för avsikt att döda

Tingsrätten dömer nu kvinnan för mordförsök eftersom att det står klart från bland annat rättsintyg och fotografier att mannen har blivit huggen avsiktligen flera gånger.

Domen tar i beaktande att kvinnan haft för avsikt att döda och att hon gjort vad hon har kunnat för att fullfölja gärningen. Tingsrätten menar att det framstår som en ren tillfällighet att knivvåldet inte tog så illa att mannen avled. Det är också fråga om våld med livsfarligt vapen mot en närstående i dennes bostad, står det att läsa i domen.

Kvinnan döms utöver sitt 12 år långa fängelsestraff till att betala ett skadestånd till sin exman på 117 000 kronor, detta som en ersättning för den sveda och värk han har haft efter dådet. Mannen ska även haft behov av omfattande psykologhjälp för traumahantering. 

Den döma kvinnan hade leriga byxor när polisen grep henne natten för knivattacken, något som hon förklarat med att hon glidit ner för en slänt under en skogspromenad.
Foto: Polisen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.