Tre svenska IS-kvinnor har hittills återvänt till Sverige i höst. Dessutom har en kvinna som återvände i december i fjol begärts häktad. Kvinnan som är 49 år, misstänks på sannolika skäl för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott, där hon enligt anklagelserna ska tvingat ett barn att strida för IS som barnsoldat.
Nu kommenterar ex-salafisten Anas Khalifa, kvinnornas återkomst till Sverige. Han menar att det är fel att det inte finns ett omedelbart mottagande och avradikaliseringsprogram för kvinnorna.
– Det som är så sorgligt är att de kommer komma tillbaka till den sfären (den salafistisk och radikal islamistiska reds. anm.) igen, säger Khalifa till SVT:s ”30 minuter”.
Khalifa: ”De mottas som hjältinnor”
Men han tror inte att kvinnorna utgör något hot mot Sverige, eftersom de nu är så påpassade.
– Men det är klart att de i den sfären mottas som hjältinnor, säger han och fortsätter:
– Man brukar säga att kvinnorna är vår heder. De kommer få hjälp och stöd i från den sfären i form av insamlingar, någon kommer säkert också säga ”gift dig med denna syster för att ta hand om henne”.
Khalifa menar att kvinnorna inte kommer stötas ut från den salafistiska gemenskapen, trots att de misstänks för grova krigsbrott.
– I den här miljön ser man inte de här handlingarna som något negativt. Man ser det som något positivt, man ser det som att bekämpa förtryck, orättvisa och tyranner, förklarar han.
Kristersson: Punktmarkera dem
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tog under onsdagskvällen också ton i debatten om de återvändande IS-kvinnorna. Han menar att regeringen inte tar IS-terroristerna på allvar.
”Nu måste regeringen börja kartlägga och punktmarkera dem som återvänt till Sverige från IS”, skriver han på Instagram.
Han efterfrågar en plan för hur IS-kvinnorna ska hanteras och garantier för att de inte ska utgöra ett säkerhetshot mot Sverige.
https://www.instagram.com/p/CUITtWws5Ob/Anas Khalifa var själv salafist
Anas Khalifa har själv varit högst central i den radikala salafistiska miljön i Sverige. I över 20 år predikade han våldsbejakande islamism, hyllade terrorattacken mot Charlie Hebdo och ”älskade” Usama Bin Ladin. I dag har han gjort avbön från den radikala miljö han länge förespråkade, en miljö han själv kallar cancer.
Men vissa är skeptiska. Expressens Kassem Hamadé har tidigare ställt sig kluven till sanningshalten i Khalifas ord om avhoppet från salafismen.