Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ex-salafisten: IS-kvinnor mottas som hjältinnor

Anas Khalifa om IS-kvinnorna: ”Kommer få hjälp och stöd i den sfären”.
Ex-salafisten Anas Khalifa kommenterade de återvändande IS-kvinnorna i onsdagens ”30 minuter”
Foto: SVT
Han tror inte att de utgör något hot mot Sverige, men ifrågasätter att de tillåts komma tillbaka till radikala miljöer.
Foto: SVT
Anas Khalifa medverkade i SVT:s ”30 minuter”.
Foto: SVT

Tre svenska IS-kvinnor har återvänt till Sverige och en fjolårs återvändare misstänks för grova krigsbrott.

Ex-salafisten Anas Khalifa menar att kvinnorna inte utgör ett direkt hot mot den svenska säkerheten – men att de blir martyrer i den radikalislamistiska kampen.

– I den sfären mottas de som hjältinnor, säger han i SVT:s ”30 minuter”.

Tre svenska IS-kvinnor har hittills återvänt till Sverige i höst. Dessutom har en kvinna som återvände i december i fjol begärts häktad. Kvinnan som är 49 år, misstänks på sannolika skäl för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott, där hon enligt anklagelserna ska tvingat ett barn att strida för IS som barnsoldat.

Nu kommenterar ex-salafisten Anas Khalifa, kvinnornas återkomst till Sverige. Han menar att det är fel att det inte finns ett omedelbart mottagande och avradikaliseringsprogram för kvinnorna.

– Det som är så sorgligt är att de kommer komma tillbaka till den sfären (den salafistisk och radikal islamistiska reds. anm.) igen, säger Khalifa till SVT:s ”30 minuter”.

Khalifa: ”De mottas som hjältinnor”

Men han tror inte att kvinnorna utgör något hot mot Sverige, eftersom de nu är så påpassade.

– Men det är klart att de i den sfären mottas som hjältinnor, säger han och fortsätter:

– Man brukar säga att kvinnorna är vår heder. De kommer få hjälp och stöd i från den sfären i form av insamlingar, någon kommer säkert också säga ”gift dig med denna syster för att ta hand om henne”.

Khalifa menar att kvinnorna inte kommer stötas ut från den salafistiska gemenskapen, trots att de misstänks för grova krigsbrott.

– I den här miljön ser man inte de här handlingarna som något negativt. Man ser det som något positivt, man ser det som att bekämpa förtryck, orättvisa och tyranner, förklarar han.

Kristersson: Punktmarkera dem

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tog under onsdagskvällen också ton i debatten om de återvändande IS-kvinnorna. Han menar att regeringen inte tar IS-terroristerna på allvar.

”Nu måste regeringen börja kartlägga och punktmarkera dem som återvänt till Sverige från IS”, skriver han på Instagram.

Han efterfrågar en plan för hur IS-kvinnorna ska hanteras och garantier för att de inte ska utgöra ett säkerhetshot mot Sverige.

https://www.instagram.com/p/CUITtWws5Ob/

Anas Khalifa var själv salafist

Anas Khalifa har själv varit högst central i den radikala salafistiska miljön i Sverige. I över 20 år predikade han våldsbejakande islamism, hyllade terrorattacken mot Charlie Hebdo och ”älskade” Usama Bin Ladin. I dag har han gjort avbön från den radikala miljö han länge förespråkade, en miljö han själv kallar cancer. 

Men vissa är skeptiska. Expressens Kassem Hamadé har tidigare ställt sig kluven till sanningshalten i Khalifas ord om avhoppet från salafismen. 

Anas Khalifa lämnade extremismen: ”Känner stark skuld”

I en lång intervju på sajten Doku.nu förklarar Anas Khalifa för reportern Sofie Löwenmark varför han har hoppat av (inslag från juli 2021).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.