Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ex-presidenten: ”Hela Ukraina kommer brinna”

Presidenten: ”Länder som ska vara våra allierade”.
Dmitrij Medvedev, tidigare Rysslands president, numera vice ordförande för landets säkerhetsråd och en av Vladimir Putins närmsta män.
Foto: EKATERINA SHTUKINA / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett ukrainskt köpcentrum står i brand efter att ha träffats av rysk artillerield.
Foto: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAI / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Avancerade amerikanska vapen till Ukraina kommer inte leda till krigets slut.

Det kommer snarare förvärra och förlänga det, menar den tidigare ryske presidenten Dmitrij Medvedev.

– Resultatet kommer bli precis motsatt, säger han i en intervju.

Joe Biden och den amerikanska regeringen vill skicka mer avancerade vapen till Ukraina för att ge Kiev en chans att nå ryska mål på Krimhalvön. Förhoppningen är att Ryssland då ska tvingas förhandla med Ukraina. 

Det här är en total felbedömning, menar den före detta ryske presidenten Dmitrij Medvedev i en intervju med den ryska journalisten Nadana Fridrikhson på Telegram.  

– Resultatet kommer bli precis det motsatta. Det blir inga förhandlingar, det blir bara repressalier, säger han och fortsätter:

– Hela Ukraina, som är kvar under Kievs styre, kommer att brinna.

Nadana Fridrikhson är journalist och programledare på en tv-kanal som ägs av ryska försvarsministeriet. Sedan Rysslands invasion av Ukraina har hon rapporterat om kriget via kommunikationskanalen Telegram. Fridrikhson har även vid ett flertal tillfällen medverkat i Italiensk tv där hon bland annat sagt att ”Ukraina har ett nazistproblem”, skriver tidningen Politico

”Redo att använda alla typer av vapen”

USA är beredda på att skicka vapen värda över två miljarder dollar, motsvarande över 21 miljarder svenska kronor. Däribland en avancerad robot som skulle innebära att avståndet Ukraina kan attackera från skulle fördubblas. 

Som vice ordförande för det ryska säkerhetsrådet har Dmitrij Medvedev vid flera tillfällen hintat om landets tillgång till ”kraftfulla massförstörelsevapen”. Och om Ukraina skulle få för sig att anfalla ryska baser på Krim, menar han att Putin har en klarlagd plan.

– Vi har inga gränser och, beroende på vilka hoten är, är vi redo att använda alla typer av vapen. Jag kan försäkra dig om att svaret kommer vara snabbt, tufft och övertygande, säger han.

Putins löfte: Lovade att inte döda Zelenskyj 

Experten: Ryssland har en komplex relation till Israel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.