Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ex-politikern greps i razzia mot hemtjänst

På den bruna trädörren till Jome omvårdnads kontor i Södertälje står det att företaget höll stängt på tisdagen på grund av utbildning. Foto: MARC FEMENIA/KOMMUNALARBETAREN

En före detta kommunpolitiker fanns bland de 18 personer som greps i polisrazzian mot hemtjänstföretaget Jome omvårdnad i Södertälje.

Nu backar kommunen och bryter avtalet med det brottsmisstänkta företaget, samtidigt som Kommunalarbetaren avslöjar att skattepengar har betalat nästan hälften av lönerna hos de anställda.

– Det är oetiskt och oerhört tråkigt, säger Gilda Johansson, kommunens socialdirektör till Länstidningen Södertälje.

På den bruna trädörren till Jome omvårdnads kontor i Södertälje står det att företaget höll stängt på tisdagen på grund av utbildning.

Men Länstidningen Södertälje skriver att hemtjänstföretaget var målet för polisens omfattande razzia på tisdagsmorgonen.

"Försatts på fri fot"

Det var facktidningen Kommunalarbetaren som var först med att rapportera om tillslaget.

Polisen skrev på sin hemsida att ett antal tillslag hade gjorts på flera platser i länet.

Enligt deras pressmeddelande var det en del av arbetet med att råda bot på den grova organiserade brottsligheten som finns i Södertälje, samt att denna insats var inriktad mot ekonomisk brottslighet.

Tio personer ska ha gripits och åtta personer ha tagits in för förhör under tisdagen. Brottsrubriceringen är grovt bedrägeri.

– De som togs in på förhör under tisdagen har nu försatts på fri fot, säger Björn Schager, operativ chef vid Aktionsgrupp Stockholm till Expressen.se.

"Det är obehagligt"

Bland de gripna finns bland annat en politiker som tidigare har varit med i kommunfullmäktige i Södertälje.

Och reaktionerna är kraftiga bland kommunens politiker.

– Det är obehagligt när man upptäcker att det är folk man känner till. I vilket fall som helst är det förfärligt att utnyttja människor och lura till sig skattemedel, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) till SVT: s ABC.

Enligt Kommunalarbetaren ska biståndsbedömare ha lurats att bevilja hemtjänst till flera som inte haft rätt till den, för att sedan inte utföra de tjänster som utlovats.

Bakom det brottsmisstänkta företaget Jome Omvårdnad, är det skattepengar som har pumpats in i organisationen.

Totalt ska 43 miljoner kronor ha betalats ut av kommunen och enligt tidningen Kommunalarbetaren är det statsbidrag som har stått för 43 procent av lönerna hos företaget, under det första halvåret, i form av nystartsbidrag.

– Nystartsbidragen via Arbetsförmedlingen gör att de får minst hälften av lönerna betalda. Vissa av de här företagen har gjort det som en affärsidé. Det ger dem en extremt bra marginal, säger Greger Lilliebladh, verksamhetsstrateg med ansvar för de privata LOV-företagen i Södertälje kommun till facktidningen.

"Oetiskt och tragisk"

På tisdagseftermiddagen kom beskedet att Södertälje kommun bryter med företaget.

De första dagarna kommer kommunen själva att ansvara för de brukare som nu står utan hjälp.

– Vi kommer att sätta in extra resurser för att göra nya bedömningar så snart som möjligt. Fusket rör sig om många miljoner. Det är svårt att säga nu om fler företag kan fällas, men vi kommer att göra uppföljningar. Det är oetiskt och oerhört tråkigt att Södertäljes skattebetalare inte kan ha tilltro till ett företag som jobbar med omvårdnad, sa Gilda Johansson.

Tidigare har också Södertälje kommun valt att häva sitt avtal med ett annat stort hemtjänstföretag, Beas omsorg och assistans, efter att de hade brutit mot kommunens regler om förbud mot anhöriganställningar, skriver LT Södertälje.

Expressen.se har sökt den tidigare kommunpolitikerns advokat utan framgång.