Ex-polismästaren: Har polis- anmält för oaktsam våldtäkt

Ingela Hessius om Paolo Roberto.
Den tidigare polismästaren Tommy Bringholm har polisanmält Paolo Roberto för oaktsam våldtäkt.
Foto: Privat
Paolo Roberto har erkänt att han köpt sex.
Foto: LINUS HALLSENIUS/TV4 / LINUS HALLSENIUS

Efter ett yrkesliv i polismyndighetens tjänst har Tommy Bringholm, 66, gjort sin första privata polisanmälan. 

Den tidigare polismästaren har anmält Paolo Roberto för oaktsam våldtäkt. 

– Jag hoppas det leder till en ordentlig prövning av huruvida det här att betrakta som oaktsam våldtäkt eller inte, säger han. 

Fallet kring Paolo Roberto har dragit till sig uppmärksamhet från flera rättsexperter – och åklagarmyndigheten. 

Frågan som väckts är huruvida han har gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt efter sina ord i TV4. 

– Att man köper en annan kvinnas kropp. Säkert någon som är dittvingad. Hon är ju inte där för att det är jättetrevligt, sa Paolo Roberto. 

Ex-polismästaren har polisanmält Paolo Roberto

Den tidigare polismästaren Tommy Bringholm, 66, numera pensionär efter 44 år i yrket, har polisanmält Paolo Roberto. 

Tommy Bringholm började på polismyndigheten 1974 och från 2015 till 2018 var han polismästare i form av kanslichef i region Mitt, stationerad i Uppsala. Under sin karriär har han arbetat med projekt utomlands – däribland i Rwanda – om sexualiserat våld. 

Under lördagen skickade han en skrivelse till Stockholmspolisens huvudregistrator med brottsrubriceringen oaktsam våldtäkt. 

– Det är första gången jag någonsin har gjort en anmälan av det här slaget. I mitt jobb har jag tagit upp polisanmälningar, men som privatperson har jag aldrig anmält någon annan för något, säger han. 

Han berättar att det var intervjun i TV4 som gjorde att han skickade in en polisanmälan. 

– Jag tror att han mycket väl förstod på vilka villkor den här kvinnan fanns i den här lägenheten och hur frivilligt eller ofrivilligt det här skedde, säger han. 

Vad hoppas du att detta ska leda till? 

– Jag hoppas det leder till en ordentlig prövning av huruvida det här är att betrakta som oaktsam våldtäkt eller inte. Om det nu leder till en fällande dom eller inte så är det så. Jag har inget självändamål att ställa till ett elände för Paolo Roberto mer än vad han själv har gjort. 

”Finna sig i att gå i bräschen”

Oaktsam våldtäkt innebär att gärningspersonen bevisligen inte säkerställt att det funnits samtycke och tillkom i lagstiftningen 2018. 

– Jag tycker frågan är intressant eftersom lagstiftningen är ganska ny. Det drabbar företrädesvis unga flickor i en väldigt utsatt position. Då känns det viktigt att man provar den lagstiftningen utifrån en aktuell händelse. Om man är en offentlig person med den image som Paolo Roberto har så kanske man också få finna sig i att gå i bräschen för att ändra någonting i samhället som är tokigt. 

Enligt uppgifter till Expressen kommer Paolo Robertos sexbrott utredas av åklagare – efter att ha accepterat böter på 25 000 kronor. 

Prostitution i Sverige: ”Är ju organiserad brottslighet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.