Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chauvin dömdes för mord – nu kräver han ny rättegång

”Domen betyder mycket för svarta i USA”.
Ex-polisen Derek Chauvin kräver ny rättegång
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Han menar att juryn inte kunde döma rättvist.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Derek Chauvin.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Händelsen fångades på film.
Foto: B4859 / AVALON / STELLA PICTURES/B4859 / AVALON AVALON

Den tidigare polisen Derek Chauvin som dömts för mord på George Floyd begär att rättegången mot honom tas om, rapporterar flera amerikanska medier. 

Enligt Derek Chauvins advokat Eric Nelson påverkade uppmärksamheten runt Floyds död Chauvins möjligheter att få en rättvis prövning. 

Derek Chauvin dömdes 20 april för att ha dödat George Floyd. Floyds död i maj förra året ledde till enorma protester i USA och i andra länder, och nu menar Chauvins advokat Eric Nelson alltså att uppmärksamheten kring fallet har lett till att den tidigare polismannen Derek Chauvin inte fick en rättvis rättegång. 

Under rättegången menade försvaret att våldet mot George Floyd var försvarbart på grund av att han gjorde motstånd, och menade att han i själva verket dog av hjärtfel och narkotikamissbruk. 

Chauvin kan få 40 års fängelse

Juryn köpte inte den förklaringen utan dömde Chauvin på alla åtalspunkter. Nu hoppas Chauvin på att domen ska rivas upp och rättegången tas om från början. I ansökan skriver försvaret att de bland annat anser att domstolen misslyckats med att hålla juryn isolerad. I den står också att jurymedlemmar känt sig hotade och skrämda att fälla Derek Chauvin, skriver ABC News.  

Chauvin dömdes i slutet på april, men har inte fått sitt straff bestämt än. Han kan få upp till 40 år i fängelse – men i enlighet med rättspraxis i delstaten Minnesota är det troligare att han, som är tidigare ostraffad, döms till 15 års fängelse skriver ABC News. 

Här får Floyds familj beskedet om domen

Här får George Floyds familj veta att Chauvin döms

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.