Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ex-partiledarna kan avgöra maktstriden i Liberalerna

Foto: ROBBAN ANDERSSON
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Foto: OLLE SPORRONG
Bengt Westberg med Jan Björklund 2010.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Liberalernas tidigare partiledare kan avgöra maktstriden.

Lars Leijonborg, partiledare 1997-2007, argumenterar internt för Nyamko Sabuni som ny partiledare, erfar Expressen.

Bengt Westerberg, partiledare 1983-1995, hävdar att gruppledaren Christer Nylander ”har rätt kompass” – och Maria Leissner, partiledare 1995-1997, säger till Expressen:

– Jag hade hoppats på Birgitta Ohlsson och ser ingen annan lika given ledargestalt.

I en debattartikel i Aftonbladet på onsdagen skriver den tidigare partiledaren Bengt Westerberg att en framtida alliansregering ”vore förödande för Liberalerna”:

”Allianssamverkan under moderat ledning har varit nära att ta kål på partiet.”

Samtidigt pekar Westerberg indirekt ut gruppledaren i riksdagen, Christer Nylander, som en framtida partiledare och hänvisar till en artikel om Sverigedemokraterna som han skrev i Svenska Dagbladet i december förra året.

Nylander hävdade då att ”Sverigedemokraterna vill rasera den liberala demokratin och förändra det svenska samhället i grunden”.

Liberalernas gruppledare Christer Nylander har ”rätt kompass”, enligt Bengt Westerberg.
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Bengt Westerberg konstaterar att artikeln var ”utmärkt” och skriver nu:

”Den visade att han har rätt kompass.”

Nylander och Sabuni på partimöte i går kväll

Enligt uppgifter till Expressen deltog både Christer Nylander och den utpekade partiledarkandidaten Nyamko Sabuni under gårdagskvällen på ett partiinternt möte i Stockholm. Cirka 150 personer var på plats – bland dem L-profiler som Gabriel Romanus, Hadar Cars, Olle Wästberg och en rad fullmäktigeledamöter.

Nyamko Sabuni ska då, enligt uppgifter till Expressen, bland annat ha talat om att Sverigedemokraterna är ”utsatta för mobbning”.

Enligt flera mötesdeltagare sa hon: 

– Liberalerna accepterar inte mobbning i skolan, vi ska heller inte acceptera mobbning på arbetsplatser eller i riksdagen.

I sin debattartikel i dag skriver ex-partiledaren Bengt Westerberg att Liberalerna ”skapat osäkerhet” genom att överge tidigare liberala positioner:

”Högern och vänstern håller fast vid sina positioner än i dag. Men Liberalerna sviktar. I sin ambition att tävla med M har man hellre talat om skattesänkningar än behovet av resurser i välfärden.”

Ex-partiledaren Maria Leissner håller med.

– Bra resonemang om den nya dimensionen i politiken mellan det öppna och det stängda samhället och att Liberalerna bör vara hänförare för det öppna samhället, säger hon.

Leissner: ”Hade hoppats på Birgitta Ohlsson”

Samtidigt konstaterar Leissner att ”de aktiva liberalerna” nu får hantera partiledarvalet.

– Jag hade hoppats på Birgitta Ohlsson och ser ingen annan lika given ledargestalt.

Tidigare partiledaren Maria Leissner vill att Birgitta Ohlsson tar över.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

– Om jag visste det skulle jag genast dela med mig av den insikten. Men en tydlig socialliberal profil av det slag som Bengt Westerberg skissar, och begravning av utspelskulturen vore två bra första steg.

Maria Leissner fortsätter:

– En progressiv liberalism behövs i Sverige och globalt, särskilt nu när grundläggande demokratiska värderingar attackeras av den auktoritära nationalistiska populismen. 

Både Bengt Westerberg och Maria Leissner argumenterar internt emot Nyamko Sabuni som ny partiledare, erfar Expressen.

Men hon har starkt stöd av tidigare partiledaren Lars Leijonborg, som gav henne ministerjobbet i Fredrik Reinfeldts regering.Leijonborg och Sabuni har under lång tid stått varandra nära och umgås också privat.

Foto: SVEN LINDWALL

Redan i höstas, i samband med regeringsbildningsprocessen, hade Lars Leijonborg möten i riksdagshuset med ledamöter som nu står bakom Nyamko Sabuni i maktstriden: Gulan Avci och Robert Hannah.

Expressen har sökt Lars Leijonborg, men hittills utan resultat.

Varken Christer Nylander eller Nyamko Sabuni har sagt att de kandiderar till jobbet som nästa partiledare för Liberalerna.

Anna Starbrink, ledamot i partistyrelsen, föreslog nyligen att ex-ministern Erik Ullenhag, i dag ambassadör i Jordanien, tar över som nästa partiledare – men inte heller han har svarat på frågan om han kandiderar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.