Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ex-nazisterna som kandiderar för SD

"Alltså så här, det är en tid, länge sen. Jag är en helt annan människa i dag", säger Andreas Olofsson, som tidigare varit ledare för NSF Klippan.
Foto: JENS CHRISTIAN
Andreas Olofsson gick med i Nationalsocialistisk front i mitten av 90-talet och avancerade till lokal ledare för NSF Klippan. I dag är han SD:s kandidat i Klippan.
Foto: EXPO
"Det har inte med det här att göra varför jag är med på valsedeln", säger Nina Magnom på frågan om varför hon var med i NSF och avbryter sedan intervjun.
Foto: JENS CHRISTIAN
"Alltså, det är möjligt att jag kallade mig det nån gång. Det gör jag definitivt inte nu", svarar Thomas Jelinek på frågan om han var nazist.
Foto: JENS CHRISTIAN
"Det var mer polare och grejer. Man tänkte "wow, det är lite häftigt". Men man förstod inte vad det innebar i helheten", säger Morgan Scammel.
När Expressen träffar Tobias Ekberg och ställer frågor om hans NSF-tid väljer han att avbryta intervjun direkt.
Foto: JENS CHRISTIAN
När Expressen intervjuar Stellan Mårtensson säger han att han inte visste om att Nationalsocialistisk front var nazister.
Nationalsocialistisk Front vid en demonstration i Linköping 2005.
Foto: EXPO
Nationalsocialistisk Front i Stockholm 2005.
Foto: EXPO
1 / 10

Nazistledaren, propagandachefen och flera nazistiska aktivister.

Expressen kan nu, tillsammans med Expo, avslöja att före detta medlemmar från våldsbejakande och antidemokratiska Nationalsocialistisk front kandiderar för Sverigedemokraterna i valet.

– Det är en häxjakt, säger SD-politikern Andreas Olofsson om att Expressen ställer frågor om hans tid inom nazismen.

Sverigedemokraterna sa förra sommaren att de planerade att ta fram en vitbok om partiets extremistkopplingar - ett projekt som fortfarande inte har blivit verklighet. I somras markerade SD-ledaren Jimmie Åkesson mot nazism i sitt tal under politikerveckan i Almedalen:

– Nazism kan aldrig vara nationalism. Nazismen är en antidemokratisk, socialistisk, rasistisk, imperialistisk, internationalistisk våldsideologi och den saknar allt existensberättigande i ett demokratiskt samhälle, sa Åkesson.

Under sitt tal på politikerveckan i Almedalen markerade SD:s partiledare Jimmie Åkesson mot nazism.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Expressen har tillsammans med Expo granskat alla kandidater från alla partier - drygt 6000 riksdagskandidater, drygt 12000 landstingskandidater och drygt 52000 kommunkandidater - som ställer upp i valet och kört dem mot listor över nazistiska aktivister. 

I den granskning som vi nu publicerar har det inte räckt med att man gått på vitmaktkonsert eller synts vid högerextrema och nazistiska demonstrationer. Vi har i stället valt att fokusera på de kandidater som har en djupare förankring i den nazistiska miljön, som medlemskap i nazistiska organisationer, nazistisk aktivism eller som aktivt spridit propaganda.

Resultatet visar hur flera tidigare medlemmar från den våldsamma nazistorganisationen Nationalsocialistisk front, NSF, nu kandiderar för Sverigedemokraterna.

Nazistledaren i Klippan: Andreas Olofsson

I Klippan i Skåne kandiderar Andreas Olofsson på plats 4 för Sverigedemokraterna i kommunen. Han gick med i Nationalsocialistisk front i mitten av 90-talet och avancerade till lokal ledare, så kallad ortsgruppschef för NSF Klippan.

Andreas Olofsson gick med i Nationalsocialistisk front i mitten av 90-talet och avancerade till lokal ledare för NSF Klippan. I dag är han SD:s kandidat i Klippan.
Foto: EXPO

Som nazistledare skrev han ledare i NSF Skånes tidning Fackelbäraren där han uppmanade folk att "gå med i Nationalsocialistisk front som är Sveriges största växande organisation vars inriktning är Nationalsocialism och de kämpar för NATIONELL FRIHET OCH SOCIAL RÄTTVISA!", som han skrev i ett nummer från 2000.

I Fackelbäraren förklarades också varför Klippan hade blivit ett så starkt nazistfäste eftersom NSF i "Klippan har bedrivit en väldigt seriös och aktiv kamp för ett nationalsocialistisk samhälle."

I NSF:s propaganda förekom Klippan flitigt. Nazisterna i NSF gick bland annat till angrepp mot Gerard Gbeyo från Elfenbenskusten som mördades av nazister i just Klippan 1995. Gbeyo kom att bli en av symbolerna för nazisternas dödliga våld - tillsammans med morden på John Hron, fackföreningsmannen Björn Söderberg och poliserna i Malexander.

I NSF:s tidning Vit Offensiv skrev nazisterna om Gerard Gbeyos bror Maxim som 1998 gjorde ett besök i Klippan för att minnas sin bror och prata med ortens skolelever.

Faksimil från NSF:s tidning Vit Offensiv.

Nazistisk rashets

NSF gick då till angrepp mot den "dresserade apan Maxim" som var "mer känd som den döde negerns bror". Enligt NSF var Maxim i Klippan för att "förpesta tillvaron för gymnasieungdomar med sin stinkande trasmatta till klädsel." Budskapet var att ingen skulle lyssna på Maxim utan i stället ha "förståelse för att raser och kulturer inte ska blandas."

Hur kan man vara med i en organisation som uttrycker sig på det här sättet?

– Det var en extremt dum tid och jag tar avstånd från det, säger Andreas Olofsson.

NSF Klippan lades ned 2002 men Olofsson fortsatte sin nazistkarriär i Parabellum, som i högerextrema kretsar beskrivits som ett slags vaktstyrka.

2004 gick han i den nazistiska Salemmarschen utanför Stockholm och samma år misshandlade han en man som hoppat av från NSF. Året därpå gick han i Folkets marsch i centrala Stockholm som då samlade stora delar av den organiserade nazismen i Sverige.

”Alltså så här, det är en tid, länge sen. Jag är en helt annan människa i dag”, säger Andreas Olofsson, som tidigare varit ledare för NSF Klippan.
Foto: JENS CHRISTIAN

”Jag är en helt annan människa i dag”

Till Expressen säger han att han var "ung och dum" och att han fördömer tiden inom nazismen. Men han vill, trots upprepade frågor, inte berätta vad han gjorde i Parabellum.

Vad var Parabellum?

– Jag vet faktiskt inte. Jag kan inte svara på det. Jag kan inte svara på det. Alltså så här, det är en tid, länge sen. Jag är en helt annan människa i dag.

Du har inga problem med att prata om NSF-tiden men Parabellum är färskare. Vad var Parabellum?

– Jag vet inte riktigt, säger Olofsson som tillägger att misshandelsdomen mot honom blev en tankeställare.

Antidemokratiska Nationalsocialistisk front demonstrerar i Linköping 2005.
Foto: LEIF HALLBERG

Thomas Jelinek: ”Det var häftigt att vara med”

Olofsson är inte den ende personen i ledande ställning i NSF Klippan som nu kandiderar för Sverigedemokraterna i valet. På SD Klippans valsedel finns också Thomas Jelinek som i slutet av 90-talet och början av 00-talet var organiserad nazist - en tid som lokal propagandachef för NSF Klippan.

– Det epitetet nazist, det är många som slängde det epitetet på människor som inte uppfattade sig som nazister men de var medlemmar i NSF. För det var den tiden, det gänget som tyckte att det var häftigt. Det var häftigt att vara med där, säger Jelinek.

Var du nazist?

– Alltså, det är möjligt att jag kallade mig det nån gång. Det gör jag definitivt inte nu.

Är det någon eller några som du skulle vilja be om ursäkt för din tid i NSF?

– Nej, jag har inte direkt behandlat någon illa för att jag var med i NSF. Rent personligt.

Har du gått ut och tagit avstånd från dina år inom nazismen?

– Nej, det vet jag inte om jag har i nåt offentligt sammanhang. Jag tar avstånd inför dem jag känner och träffar om de nu vill veta om detta, säger Jelinek.

”Det epitetet nazist, det är många som slängde det epitetet på människor som inte uppfattade sig som nazister men de var medlemmar i NSF. För det var den tiden, det gänget som tyckte att det var häftigt. Det var häftigt att vara med där”, säger Thomas Jelinek.
Foto: JENS CHRISTIAN

Jelinek och Olofsson är inte de enda från Nationalsocialistisk front som nu kandiderar för Sverigedemokraterna i valet. Från NSF Klippan finns också Tobias Ekberg som nu kandiderar för SD till kommunfullmäktige i samma kommun.

Avbryter intervjun om nazitiden

När Expressen träffar Ekberg och ställer frågor om hans NSF-tid väljer han att avbryta intervjun direkt. Han skriver sedan i ett meddelande till Expressen:

"Jag har aldrig varit aktiv eller betalat för något medlemskap i NSF. Att jag däremot har befunnit mig i samma kretsar som tidigare aktiva NSF medlemmar är ingen hemlighet och är troligtvis anledningen till att mitt namn finns med. Min historia för snart tjugo år sedan är ett avslutat kapitel som jag inte är stolt över och den informationen fick även sverigedemokraterna i samband med min ansökan om att bli aktiv."

När Expressen då frågar hur det kommer sig att han under flera år finns med som medlem i NSF:s medlemsregister så väljer han att inte svara.

När Expressen träffar Tobias Ekberg och ställer frågor om hans NSF-tid väljer han att avbryta intervjun direkt.
Foto: JENS CHRISTIAN
"Det har inte med det här att göra varför jag är med på valsedeln", säger Nina Magnom på frågan om varför hon var med i NSF och avbryter sedan intervjun.
Foto: JENS CHRISTIAN

I Sjöbo kandiderar Nina Magnom för Sverigedemokraterna i kommunvalet. I slutet av 90-talet var hon medlem i NSF. När Expressen träffar henne säger hon kortfattat:

– Det har inte med det här att göra varför jag är med på valsedeln, säger hon på frågan om varför hon var med i NSF och avbryter sedan intervjun.

Stellan Mårtensson: "Visste inte att NSF var nazister"

I Simrishamn kandiderar Stellan Mårtensson för Sverigedemokraterna. Under flera år i slutet av 90-talet var han organiserad nazist i NSF. När Expressen intervjuar honom säger han att han inte ens visste om att Nationalsocialistisk front var nazister.

Du sa att du inte visste om att Nationalsocialistisk front var nazister?

– Det där var 25 år sen, säger Mårtensson och avslutar intervjun.

När Expressen intervjuar Stellan Mårtensson säger han att han inte visste om att Nationalsocialistisk front var nazister.
"Det var mer polare och grejer. Man tänkte "wow, det är lite häftigt". Men man förstod inte vad det innebar i helheten", säger Morgan Scammel.

Morgan Scammel: ”Det var musik och lite såna grejer”

Till kommunfullmäktige i Gnosjö kandiderar Morgan Scammel för Sverigedemokraterna. I början av 00-talet var han medlem i NSF.

– Det var mer polare och grejer. Man tänkte "wow, det är lite häftigt". Men man förstod inte vad det innebar i helheten.

– Det var musik och lite såna grejer. Man var 15-16 år.

Du var ju medlem när du var 23 och 24 år, en vuxen man.

– Ja, det är möjligt men jag vet att det var väldigt, väldigt länge sen.

Har du berättat för Sverigedemokraterna att du varit med i Nationalsocialistisk front?

– Nej, jag har inte ens fått frågan om det.

Du har inte känt nåt behov av att berätta om det?

– Nej, jag ser inget behov eftersom det bara var en grej som att gå med i vilken förening som helst utan att kolla upp det innan. Lite så. Hade man vetat vad det står för då hade man nog tänkt en och två och tre och fyra gånger, säger Scammel.

Expressens tidigare kandidatgranskningar

VALET 2018: Näthatare

I juni och juli avslöjade Expressen hur tre kandidater - från Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna - uttryckt sig grovt hatiskt på nätet. L-politikern Daniel Bystedt kallade ensamkommande för "slödder", KD-politikern Erik Ivarsson skrev om "negerkaos" och SD-politiken Mikael Bystedt hoppades att moskéer skulle brännas ned. Alla tre kandidater sparkades ut av sina partier.


KYRKOVALET 2017: Näthatare

Expressen avslöjar hur flera kandidater för SD uttryckt sig rasistiskt eller hatiskt på sajter som Fria Tider och Avpixlat. En kandidat hyllar Hitler, en annan skrev om att han "släcker Mona Muslim" och en tredje om att "Horder av barbarer ta över och våldföra sig på vårt vackra land."


VALET 2014: Näthatare

Expressen avslöjar sammanlagt 18 SD-politiker som uttryckt sig rasistiskt eller hatiskt på sajter som Fria Tider och Avpixlat. Bland hatkommentarerna finns uttalanden som "Era jävla halvapor jag vill döda er", "negerjävlar" och uppmaningar till att bränna ned moskéer. En av de avslöjade var riksdagskandidaten Christoffer Dulny, som nu driver den högerextrema organisationen Nordisk alternativhöger.


VALET 2014: Kandidater med nazikopplingar

Expressen avslöjar tillsammans med Expo hur sex kandidater för SD har kopplingar till nazism. Bland dessa finns personer som varit aktiva i nazistpartier som Nordiska rikspartiet, Nationalsocialistisk front och Svenskarnas parti, eller stöttat vitmaktmiljön med pengar.


EU-VALET 2014: Kandidat med högerextrema kopplingar

Expressen avslöjar tillsammans med Expo att SD-politikern Pavel Gamov, som då kandiderade i EU-valet, uttryckt sig starkt nedsättande om att Mona Sahlins dotter gift sig med en mörkhyad man. Gamov hade också kontakt med partiet Nationaldemokraterna som SD själva benämnt som "kryptonazister".

Nationalsocialistisk Front vid en demonstration i Linköping 2005.
Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.