Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ex-nazister föreslås till Klippans nya styre

Anna Andresen är nominerad till posten som kommunstyrelsens ordförande. Hon säger att hon får enormt mycket stöd från många håll. ”Det räcker att jag går in på Hemköp i Klippan så får jag höra ”hurra” och ”kämpa på”.§§
Foto: Ulf Engman.
Andreas Olofsson kandiderade för SD i Klippan redan 2018. Han ströks från listan efter att Expressen och Expo avslöjat hans nazistiska förflutna.
Foto: JENS CHRISTIAN

Moderaten Anna Andresen kan bli kommunstyrelsens ordförande i Klippan – i ett styre utan Moderaterna. 

Samtidigt skakas kommunen av ett bråk om att SD nominerar två före detta nazister – som uteslöts från partiet 2018 – till tunga poster. 

– Jag ser inte det som ett problem, säger Anna Andresen. 

Det politiska styret i skånska Klippan har tagit flera oväntade vändningar sedan valet. Först var det tänkt att M, S och C skulle styra i samarbete med V och L, men det föll när de två moderaterna Anna Andresen och Christer Persson röstade mot. 

I stället siktar nu SD, KD och det lokala partiet Vår framtid Klippan på att ta makten med hjälp av de två moderaterna. 

Dessutom är Anna Andresen nominerad till posten som kommunstyrelsens ordförande. 

– Jag är förvånad över den tilltro man har till mig att leda detta, det är både spännande och skrämmande att ta på sig det uppdraget. En stor utmaning, säger hon. 

Moderaterna är dock mindre entusiastiska och har inlett ett uteslutningsärende mot henne. Skånedistriktet har nu remitterat frågan till fullmäktigegruppen i Klippan för att skapa klarhet i situationen. 

– Det är en speciell situation och jag vill inte föregripa den processen. Det hade varit bra för alla inblandade att reda ut situationen, säger Gustav Schyllert, förbundsordförande i Skåne.  

SD Skåne: ”Helt oacceptabelt”

Anna Andresen är tydlig med att hon är moderat och inte politisk vilde. 

– Jag driver moderat borgerlig politik och jag förväntar mig att få vara kvar. 

Ser du själv att du kan sitta som kommunstyrelsens ordförande som moderat men mot partiets linje? 

– Ja, det känner jag att jag kan. 

Samtidigt har SD:s lokala grupp nominerat Andreas Olofsson, som på 1990- och 2000-talet var lokal ledare för det nynazistiska partiet Nationalsocialistisk front, NSF, i Klippan, till ordförande för barn- och utbildningsnämnden. De har också nominerat Thomas Jelinek, under samma tid organiserad nazist och propagandachef för NSF i Klippan, till ledamot i kommunstyrelsen.

Båda personerna är enligt Sverigedemokraterna uteslutna ur partiet sedan 2018, då Expressen och Expo avslöjade deras nazistiska bakgrund.

Nomineringarna har därför väckt stark kritik internt.  

– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på att man från lokalt håll valt att nominera flera uteslutna personer till kommunala förtroendeuppdrag på partiets mandat. Det är helt oacceptabelt, säger distriktsordföranden Mikael Eskilandersson.  

Distriktsordföranden Mikael Eskilandersson säger att Partidistriktet kommer föra dialog med föreningen i samråd med riksorganisationen.
Foto: SVEN LINDWALL

Anna Andresen: ”Ser inte det som ett problem”

Anna Andresen ser dock inga problem med nomineringen sett från hennes eventuella framtida roll som kommunstyrelsens ordförande. 

– Det är en fråga för SD och jag ser inte det som ett problem. 

– Jag kände inte dem på den tiden och jag kan bara bedöma hur de är i dag. Det var turbulens runt olika grupper och gäng på 90-talet och det har satt sina spår i Klippan. Jag kan förstå den aspekten, men man får se objektivt på hur det ser ut i dag.  

Thomas Jelinek svarar på frågor via mejl. Han skriver att han är:

”... förtroendevald att företräda SD i kultur- och fritidsnämnden och sitter som ledamot i kommunstyrelsen vilket är tanken att jag ska fortsätta med om jag får äran och förtroendet att göra det.”

När Expressens David Baas frågar Thomas Jelinek 2018 om han var nazist svarar han: ”Alltså, det är möjligt att jag kallade mig det nån gång. Det gör jag definitivt inte nu.” I 20-årsåldern var han aktiv nazist i NSF.
Foto: JENS CHRISTIAN

Hur ser du själv på din bakgrund som propagandaansvarig i NSF Klippan för drygt 20 år sedan? 

”Det är inget som tillhör mina stolta ögonblick i livet och det är så klart något jag får leva med i resten av mitt liv, att jag valde en sådan väg, men vad jag gjorde i min ungdom är ju väsensskilt av hur jag är som person i dag. Det är ju vem jag är i dag och vad jag har tagit för lärdom av det och vilka tankar jag går vidare i livet med som borde betyda något.”

Thomas Jelinek påpekar också att han har förtroende från den politiska gruppen i Klippan. 

Expressen har sökt Andreas Olofsson utan framgång.

Till HD/Sydsvenskan säger han: 

– SD står mig närmst politiskt och därför har jag valt att kämpa för just det. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.