Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ex-museichefen misstänks för stöld

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Misstänkte museichefens advokat Sargon De Basso bekräftar misstänkarna.
Foto: Roger Vikström

Expressen kan i dag avslöja att en tidigare högt uppsatt museichef anhållits misstänkt för en rad spektakulära stölder av sällsynta föremål.

Mannen är en av Sveriges ledande experter på sitt område och utreds nu för grov stöld av föremål han vigt sitt liv åt att forska kring.

– Jag kan bekräfta att de här misstankarna finns mot honom, säger mannens advokat Sargon De Basso.

Det var i måndags som polisen slog till mot mannen.

Han anhölls misstänkt för grov stöld men släpptes senare.

Polisen misstänker att han under en tid ägnat sig åt raffinerade stölder från sin tidigare arbetsplats, ett av landets mer kända museer som har en betydande mängd historiska föremål i sina samlingar.

Exakt under hur lång tid stölderna pågått är inte känt, men åklagare Jonas Svanfeldt, som leder utredningen, bekräftar att man utrett stölderna i några månader.

– Det här handlar om att någon har tagit värdefulla föremål ur samlingarna. Föremål som både har ett värde för staten och ett värde på marknaden. Sen ska det utredas vem som har gjort det, säger han.

Tidigare dömd för stölder

Mannen rör sig i kultureliten och är en van samlare.

Ex-museichefen har tidigare anlitats som expert, bland annat av medier, och beskrivs som en av de ledande på sitt område.

I flera decennier jobbade han på museet där stölderna tros ha begåtts.

Men det är inte första gången som han figurerar i utredningar om stöldbrott.

För ett år sedan dömdes han att betala ett strafföreläggande efter att han stulit föremål från ett auktionshus där han tidigare spenderat stora pengar på dyrgripar.

Enligt uppgifter till Expressen blev det slutet på ett långvarigt affärsförhållande mellan honom och auktionshuset - som slutade med att han också tvingades betala ett stort skadestånd, vilket han ska ha gjort nästan omgående.

Hans förklaring: En tillfällig släng av kleptomani.

"Trygg i sig själv"

Den tidigare museichefen har pressats i förhör av polisen och har tilldelats stjärnadvokaten Sargon De Basso.

– Misstankarna är rent utsagt befängda. De är gripna helt ur luften. Det är helt obegripligt varför de riktas mot honom, säger han.

Han har en lång karriär bakom sig. Hur mår han?

Han är så trygg i sig själv att han inte begått den misstänkta gärningen att han utgår från att han kommer bli helt frikänd från ansvar och att utredningen ska läggas ner.

Om det tidigare stöldbrottet han dömts för säger Sargon De Basso:

– Det har ingenting med det här att göra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.