Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ex-modellen: "Pappa styrde på Auschwitz"

Chefsläkaren Josef Mengele (i mitten), med Auschwitz kommendant Rudolf Höss (t h) och dennes efterträdare, Richard Baer (t v).

Varken hennes barn eller barnbarn kände till Brigitte Höss hemlighet.

Nu berättar hon den för Washington Post: Hennes far var den ökände kommendanten i koncentrationslägret i Auschwitz.

– Det måste ha funnits två sidor av honom. Den jag kände, och så den andra, säger Brigitte Höss, 80, i en intervju med Washington Post.…

Rudolf Höss. Det var den andra sidan av Rudolf Höss, den som Brigitte Höss inte såg, som byggde om en gammal armébarack i Polen till det mest notoriska koncentrationslägret i historien: Auschwitz, där över en miljon människor mördades.

Som lägrets kommendant spelade Rudolf Höss en central roll i det.

I hela sitt liv har Brigitte Höss svarat att hennes far dog i kriget, men nu berättar hon för första gången både sin och hans historia för Washington Post.

Flyttade mellan lägren

Innan Brigitte Höss jobbade som modell för Balenciaga i Madrid på 50-talet, och innan sina 40 år i modebranschen i USA bodde Brigitte Höss i Tyskland.

Hon föddes 1933 på en farm vid Östersjön och flyttade sedan mellan olika koncentrationsläger, i takt med att hennes far steg i graderna inom SS: Först Daschau, sedan Sachsenhausen och till sist, mellan sju och elva års ålder, Auschwitz.

Från övervåningen på villan kunde de se krematoriet. I trädgården jobbade män i svartvitrandiga kläder.

– Det är bäst att inte komma ihåg allt det där, svarar Brigitte på frågan om vad hon minns från tiden med Auschwitz som granne.

"Var ledsen inombords"

Hon minns sin far som en känslosam man och att han ofta var nedstämd när han kom hem från jobbet.

– Jag är säker på att han var ledsen inombords, säger hon till Washington Post.

När Brigitte Höss var 13 år kom brittiska soldater för att hämta hennes far, som då levde under falskt namn på en farm i norra Tyskland.

Den 15 april 1946 erkände han sina brott under Nürnbergrättegången, och uppskattade då att tre miljoner människor dött under hans tid som kommendant i Auschwitz.

Han avrättades 16 april 1947 genom hängning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!