Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ex-ministern petas – för andra gången

Eskil Erlandsson. Foto: ANNA BERGKVIST
Foto: SVEN LINDWALL
Annie Lööf. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Först petades han från riksdagslistan, men ombuden gav honom en plats – och då kryssade han sig in. 

Nu har Eskil Erlandsson, som kunde blivit partiledare för åtta år sedan, petats igen. 

Den tidigare landsbygdsministern får inte längre vara Centerpartiets talesperson i landsbygdsfrågor. 

– Jag är stolt över att kunna presentera Centerpartiets nya talespersoner för kommande mandatperiod. Det är en bra blandning av ledamöter från hela landet som med sina kunskaper och erfarenheter kan bredda partiets arbete, sa partiledaren Annie Lööf när hon tidigare i veckan presenterade partiets nya politiska talespersoner. 

Av ett pressmeddelande framgick samtidigt att riksdagsledamoten Kristina Yngwe är ny landsbygdspolitisk talesperson – en prioriterad fråga för partiet som växte starkt just på landsbygden i valet i höstas. 

Eskil Erlandsson, som var landsbygdsminister i Fredrik Reinfeldts regeringar mellan 2006-2014, fick bara behålla uppdraget som vice ordförande i EU-nämnden, en position han haft sedan 2014 – samtidigt som han var landsbygdspolitisk talesperson. 

Redan hösten 2017 beslutade partiets nomineringskommitté att peta Erlandsson, som suttit i riksdagen sedan 1994, från riksdagslistan – trots att han vann provvalet i Centerpartiet. Föryngring och förnyelse angavs då som motiv till petningen. 

Eskil Erlandsson. Foto: SVEN LINDWALL

Petades av nomineringskommittén

Men ombuden körde över nomineringskommittén och gav honom plats fyra på riksdagslistan – och han bestämde sig för att dra i gång en personalvalskampanj. 

– Jag är oerhört glad över att ha kommit med på listan och över att vara en av de fem prioriterade. Från början fanns jag inte med på förslaget men ombuden och medlemmar ville något annat, förklarade han för tidningen Svensk Jakt, och till Smålandsposten sa han: 

– Jag kandiderar för att bli återvald till Sveriges riksdag. Jag har sagt att jag står till väljarnas förfogande och jag ska bidra så gott jag kan så vi når ett bra valresultat. Och jag hoppas fortfarande att det leder till att jag får representera Centerpartiet för Kronoberg.

Och kampanjen lyckades. 

När rösterna i riksdagsvalet var räknade stod det klart att Eskil Erlandsson var en av bara fem ledamöter som lyckats kryssa sig in – med 16,22 procent personröster. 

När den förra Centerledaren Maud Olofsson avgick 2011 fick Eskil Erlandsson frågan av valberedningen om han ville kandidera till partiledarposten. 

– Jag har ju cirkulerat i förhandsdiskussionerna, men jag känner att jag vill fokusera på det viktiga uppdrag som jag har som landsbygdsminister och att jag har mycket kvar att göra. Men det är alltid roligt när de hör av sig, sa han då till Smålandsposten

Expressen har sökt Eskil Erlandsson och partiledaren Annie Lööf.