Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ex-ministerns kritik mot Kristersson: ”Tvåa på bollen”

Catharina Elmsäter-Svärd. Foto: OLLE SPORRONG
Ulf Kristerssons. Foto: LINN MALMéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

KARLSTAD. ”Tvåa på bollen”.

”Risk att man pekar finger mot invandrarna”.

Catharina Elmsäter-Svärd (M), infrastrukturminister i alliansregeringen 2010–2014, är kritisk till Ulf Kristerssons nya integrationskommission.

– Jag skulle vilja se något bredare och inte hamna i ”vi och dom”, säger Elmsäter-Svärd i podcasten Kvartals veckopanel.

Catharina Elmsäter-Svärd sågs som en möjlig kandidat till partiledarposten i Moderaterna när Fredrik Reinfeldt tackade för sig efter valförlusten 2014.

Sen dess har hon lämnat politiken och är i dag vd för Sveriges Byggindustrier.

När hon medverkar i Kvartals veckopanel får hon tillfälle att recensera M-ledaren Ulf Kristerssons senaste utspel – att han tillsätter en integrationskommission, där bland andra ex-liberalen Mauricio Rojas ingår.

– Jag känner spontant att det här är lite att ligga tvåa på bollen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

– Det finns ett identifierat problem, men jag saknar visionen. Givet att Sveriges befolkning växer i en allt snabbare takt, oavsett var ifrån de kommer. Givet att vi har en bostadsbrist för många människor, i synnerhet för de med lite svagare inkomster.

Rädd att fastna i ”vi och dom”

Programledaren Jörgen Huitfeldt frågar vad Elmsäter-Svärd anser om Fredrik Reinfeldts eftermäle som partiledare och statsminister. Reinfeldt har i efterhand fått hård kritik, inte minst av partikamrater, för sitt sätt att hantera migrations- och integrationsfrågor.

–Jag delar den uppfattning som Fredrik har haft under tiden, så är det naturligtvis, svarar Catharina Elmsäter-Svärd.

– Jag är rädd för är att vi fastnar i den allmänna diskussionen om ”vi och dom” och pekar finger mot invandrarna.

Den moderata ex-ministern fortsätter:

– Det är lika problematiskt om du är en typiskt vanlig svensk, vad det nu är för något, som inte går ut skolan, som inte har en utbildning, som inte hittar ett jobb, som inte har en bostad… Det vi ser är att Sveriges befolkning växer, och den behöver växa, varenda bransch skriker efter kompetensförsörjning framöver. Frågan är: oavsett vem du är, var du befinner dig – hur ska du förkovra dig och skaffa sig utbildning som ger jobb? Och oavsett vem du är, hur ska du skaffa bostad?

Catharina Elmsäter-Svärd gästade Expressens privatekonomimagasin Dina Pengar tidigare denna vecka:

Catharina Elmsäter-Svärd, tidigare infrastrukturminister 2010-2014, och numera vd Sveriges Byggindustrier gästade Dina Pengar.