Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ex-ministern: Vill bo permanent i Sverige

Åklagarmyndigheten bekräftar uppgifterna för Expressen
Najah al-Shammari sprakades från sin tjänst som försvarsminister i Irak när regeringen tvingades avgå.Foto: AP/TT
Han var tidigare misstänkt för bidragsfusk i Sverige och krigsbrott i Irak.Foto: HADI MIZBAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Najah al-Shammaris svenska pass.

Iraks förra försvarsminister Najah al-Shammari fick sparken från sin tjänst när hela regeringen tvingades avgå. 

Tidigare var han misstänkt för bidragsfusk i Sverige och för krigsbrott i Irak. Igår avslöjade Expressen att al-Shammari har återvandrat till Sverige.

”Flyttar permanent”, skriver han i Skatteverkets ansökan om återvandringen.  

Expressen har tagit del av ansökan om återvandringen som al-Shammari lämnade in till Skatteverkets kontor på Kungsholmen och som skickades vidare till Solna för mindre än en månad sedan. På frågan om hur länge han ska bo i Sverige skriver al-Shammari: ”permanent” och som skäl uppger han ”familjeåterförening”. 

Den 17 juli fick al-Shammari ett brev från Skatteverket på krav om kompletteringar. Myndigheten ställer minst 17 frågor om hans ekonomi och familjeförhållanden. Senast den 10 augusti måste al-Shammari komma in med svar för att Skatteverket ska fatta sitt beslut. 

420 civila dödades 

Najah al-Shammari satt som försvarsminister under en kort period i slutet av förra året i den irakiska regeringen. Under kraftiga protester från irakiska folket mot korruption tvingades hela regeringen att avgå. 

Under hans mandatperiod dödades minst 420 civila i våldet mot demonstranterna. Al-Shammari anmäldes i Sverige för krigsbrott begångna i Irak och även för bidragsfusk för att han och hans familj tog ut barn- och bostadsbidrag medan han lyfte en ministerlön i Irak. 

Förundersökningen läggs ner

Kammaråklagare Neela Frisell har lagt ned förundersökningen i brist på bevis. Expressen har vid upprepade gånger sökt Frisell för kommentar men hon är på semester. Måns Björklund, vice chefsåklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet meddelade Expressen i torsdags via Åklagarmyndighetens presstjänst att förundersökningen i samtliga punkter är nedlagda. 

”Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökning. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de kan varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott”, står det i beslutet. 

Kassem Hamadé om Najah al-Shammari

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.