Ex-ministern: ”Viktigt att respektera SD:s väljare”

”Det är viktigt att respektera Sverigedemokraterna som parti och viktigt att respektera deras väljare”, säger Aida Hadzialic till Expressens Niklas Svensson.
”Hon har stabiliserat Europa i mer än ett decennium och hon förtjänar en eloge för det”, säger Aida Hadzialic om sin förebild – Tysklands förbundskansler, kristdemokraten Angela Merkel.
Foto: MARTINA HUBER

En dag är hon tillbaka i politiken. Kanske som Sveriges Angela Merkel.

I en intervju med Expressen ger Aida Hadzialic, 31, sin syn på maktspelet i riksdagen, Annie Lööfs kravlista och SD:s framgångar.

Ex-ministern vill att S och M gör upp om migrationspolitiken.

– De som kommer hit ska förstå hur Sverige fungerar och anpassa sig till det. 

Ett stenkast bort, i regeringskansliets nya lokaler, sitter Stefan Löfven troligen i hemliga förhandlingar med Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).

Tidigare gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic har bestämt plats för intervjun – en av få sedan den dramatiska blixtinkallade pressträffen den där lördagen i augusti 2016.

Vi sitter i en takbar i centrala Stockholm, med utsikt över Södermalm och Riddarfjärden, innerstans skyline och Kungsholmens takåsar.

Hon tycker att det är färdigpratat om det som hände då – om bilresan över Öresundsbron som kom att förändra hennes liv dramatiskt. I Danmark var hon nykter i lagens mening, men i Sverige innebar 0,2 promille alkohol i blodet att hon kört rattfull. 

– Jag gjorde mitt livs största misstag, sa hon – och avgick.

Vilka lärdomar och slutsatser har du dragit av det som hände då?

– Jag har dömt mig själv hårt för det som hände, men någonstans försöker jag också tänka att jag är människa – att jag missbedömde skillnaden mellan svensk och dansk lagstiftning i det här fallet.

 Har du dömt dig själv för hårt?

– Svårt att veta, men jag tror inte det. Jag tror att jag gjorde helt rätt som valde att lämna regeringen efter det som hänt. Jag vill inte vara en av de här som bara klamrar mig fast. För mig har det aldrig varit ett självändamål att sitta i regeringen eller att uppbära vissa funktioner. Jag tror att man kan åstadkomma eller skapa sina visioner via andra kanaler också. Jag tror att jag gjorde rätt som valde att göra som jag gjorde. 

De försvarade henne efter avgången

S-debattören Helle Klein skrev efteråt:

”Juridiskt ska Aida Hadzialic straffas men politiskt borde det finnas förlåtelse.”

Debattchefen på Dagens Samhälle, Sanna Rayman, konstaterade: 

”Den som har vett att avgå är den man hade velat ha kvar.”

Och många spekulerade i att hon snart skulle vara tillbaka i politiken.

”Jag tror att hon har en lysande framtid framför sig”, menade S-debattören Göran Greider.

Och partiet höll uppenbarligen med. 

I det tysta fick hon nämligen uppdraget att leda Socialdemokraternas valanalysarbete i landets största stad.

När du och jag talades vid senast, för ett halvår sen ungefär, så sa du att du saknade att få vara i ett riktigt politiskt sammanhang. Var det därför du tackade ja till det här uppdraget?

– Absolut. Det hänger ihop med att jag går runt och tänker på politik. Genom detta fick jag en möjlighet att kanalisera mitt tyckande och tänkande.

Miljöpartiet var orsaken till förlorad makt

Socialdemokraterna förlorade makten i Stadshuset i Stockholm och lyckades inte erövra den i landstinget. Ändå gick det hyfsat bra, enligt analysen. 

– Rubriken på vår valanalys är ”Det sämsta valet någonsin eller en succé utifrån förutsättningarna?” Jag tror svaret är någonstans där emellan. Att makten förlorades i Stadshuset berodde på att Miljöpartiet valde att gå över till alliansen.

– Nu för tiden är det så att världens städer konkurrerar med varandra, inte bara världens länder. Frågan är vad S kan göra för att Stockholm ska bli en av världens mest attraktiva städer. I förorten har vi problem med gängkriminalitet och utanförskap och SD har vuxit där. Så uppenbarligen har inte socialdemokratins jämlikhetspolitik räckt hela vägen. Invånarna där är oroliga för sin tillvaro, och även det behöver S söka svar på. 

Tidigare S-ministern Aida Hadzialic intervjuas av Expressens Niklas Svensson.

Mycket behöver göras för att S ska växa i framtiden. Många löften måste uppfyllas, menar hon. 

– Jag tror att vi måste utforma en politik där vi verkligen levererar världens bästa sjukvård och utbildning, givet den skattenivå vi vill vidmakthålla. Vi kan inte legitimera den ekonomiska politik som vi för om vi inte kan leverera den bästa sjukvården, den bästa skolan, den bästa välfärden.

Och migrationspolitiken måste förändras, dramatiskt. 

– Det finns en anledning till varför Sverigedemokraterna har vuxit så mycket som de har gjort de senaste åren. Det beror på att vi har haft väldigt höga migrationsnivåer under nästan ett decennium. Jag tycker att vi ska hjälpa flyktingar, men vi kan inte hjälpa hela världen. Vi har varit det mest liberala landet i det här avseendet i Västeuropa väldigt länge.

Aida Hadzialic: ”Krafter som inte är önskvärda”

Har SD rentav haft rätt i delar av sin migrationspolitik?

– Jag försöker tänka på vad det är väljarna säger till de etablerade partierna när de röstar på Sverigedemokraterna. Uppenbarligen tycker man att SD har svaret på problem som de ser. Jag tror att det handlar om migrationspolitiken i siffror. Hur många är det som har kommit till Sverige och varför har man kommit till Sverige. 

– Det finns exempel på god integration, men det finns också exempel på krafter och annat som kommit till Sverige som inte är önskvärda – med hedersproblematik och extremism. Jag som invandrare vill inte ha det i Sverige och då måste vi sätta stopp för det. Det är väl där väljarna har tyckt att SD hittills har haft svaren.

Både C och MP vill ju ha en generösare migrationspolitik. Vad tänker du om det?

– Man får lyssna in vad de har att säga, men samtidigt är de ju mindre. De representerar ju inte det stora flertalet.

C och L har lovat att inte ge SD något politiskt inflytande. Hur viktigt är det löftet?

– Det är viktigt att respektera Sverigedemokraterna som parti och viktigt att respektera deras väljare. Framför allt den delen, att förstå vad väljarna säger när de röstar på SD. Men man kan inte tvinga partier att samarbeta. Man kan ju inte tvinga M att samarbeta med V, bara för att V är invalda i riksdagen. Däremot kan man hävda att alla borde få delta i diskussionerna, och där tycker jag nog att det har blivit en förändring gentemot SD.

Moderatledaren Ulf Kristersson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

För några dagar sen sa Moderatledaren Ulf Kristersson att Sverigedemokraterna har rätt i ett antal frågor. Vad tänker du om det?

– Jag tror han menar migrationspolitiken – och att man efter 2015, både från socialdemokratiskt och moderat håll, har sagt att man behöver få ner siffrorna. Men också att integrationspolitiken inte har fungerat som den ska. Vi har problem med extremism, vi har haft terrordåd tragiskt nog. Och det där ska ju inte få upprepas. De som kommer hit ska förstå hur Sverige fungerar och anpassa sig till det.


Flydde till Sverige som femåring

Aida Hadzialic var fem år när hennes familj kom till Sverige som flyktingar i början av 1990-talet. De flydde undan kriget i det forna Jugoslavien och hamnade på en flyktingförläggning i Värmland innan de flyttade till Halmstad, där hon som 23-åring blev kommunalråd.

Bara fyra år senare, i oktober 2014, blev Aida Hadzialic Sveriges yngsta minister genom tiderna: 27 år och 255 dagar gammal.

I tanken hälsar vi på den där femåringen. Flickan som tyckte att allt i Sverige var främmande. Landskapet, människorna, språket.

– Det var fattigt också. Vi förlorade ju allt, minns Aida Hadzialic.

Var det traumatiskt för dig som barn att komma till Sverige?

– Jag har svårt att förhålla mig till det eftersom jag var så liten. Jag har inget att jämföra med egentligen, men jag känner mig inte traumatiserad. bland är det svårt att tänka att jag har haft ett liv och en familj i ett annat land, innan vi kom hit. Jag har rent känslomässigt svårt att ta in det, men det är något som jag intellektuellt har med mig.

– Jag vet ju också att Sverige var i en finanskris då, det var hög arbetslöshet. Även då kämpade man med det politiska, men man lyckades ta sig ur det. Man lyckades integrera och siffror visar att de som kom från forna Jugoslavien lyckades få arbete och utbilda sig. Förhoppningsvis bidrar vi. Kunde man då, kanske man kan nu också.

Fungerade integrationen bättre på 1990-talet än vad den gör 2018?

– Jag tror egentligen att systemen var sämre då än vad de är nu. Skillnaden är kanske att vi som kom då kom från länder som stod nära Europa och Sverige. Det gjorde kanske att vi hade ett litet försprång där.

Ex-ministern: "Tycker om att vara helt vanlig"

Samtidigt konstaterar hon att Syrien också var ett ”medelklassland” innan kriget bröt ut där. 

– Förhoppningsvis kommer det också innebära att om tio år är många av syrierna välintegrerade, jobbar, bidrar och skapar företag.

Det händer att Aida Hadzialic fortfarande blir igenkänd på stan.

– Men inte lika mycket längre vilket jag uppskattar. Jag tycker om att vara en helt vanlig människa.

Aida Hadzialic på presskonferensen i augusti 2016, där hon meddelade sin avgång som gymnasie- och kunskapslyftsminister.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Var det jobbigt att vara en offentlig person?

– Det har väl sina för- och nackdelar, som allt annat. Fördelen är att man får en röst och kan driva opinion och påverka. Nackdelarna är sånt som hot och hat av diverse slag, vilket jag också drabbats av. Det är mindre trevligt. 

På vilket sätt drabbades du av det? Var det via mejl eller sociala medier?

– I alla kanaler, egentligen. 

Så någon ministercomeback har det inte blivit. Än. 

– Någon gång i framtiden vill jag gärna hålla på med politik igen. Men det är inte så att jag går runt och tänker på det i min vardag och har en strategi för det, utan jag låter saker och ting komma naturligt, säger hon.

Är du säker på att du kommer att vara socialdemokrat i resten av ditt liv?

– Jag kommer i resten av mitt liv att bära mina socialdemokratiska värderingar.

Aida Hadzialics idol: Angela Merkel

Det händer att han hör av sig ibland, Stefan Löfven. Men nu var det ett tag sedan.

– Han har haft fullt upp under hösten.

Aida Hadzialics största politiska förebild är Anna Lindh, den tidigare utrikesministern som mördades inne på varuhuset NK i Stockholm i september 2003.

– Hon var den som gjorde att jag gick in i Socialdemokraterna en gång i tiden. Jag inspireras av hennes internationella gärning.

Men hon har också en mindre väntad idol i dagens politik: Tysklands förbundskansler Angela Merkel. 

Tysklands förbundskansler Angela Merkel – en god människa, enligt Aida Hadzialic.
Foto: YE PINGFAN / XINHUA/AVALON.RED B950

– Jag tycker att hon har stabiliserat Europa i mer än ett decennium och hon förtjänar en eloge för det. 

Ett oväntat val från en socialdemokrat?

– Nej, inte alls faktiskt. Jag försöker se bortom partigränserna. Jag vill identifiera goda människor med goda drivkrafter, och jag tycker att hon har det. Sen är det klart att även solen har sina fläckar.

Hon har väldiga problem och har nu tvingats meddela att hon inte tänker fortsätta som förbundskansler?

– Ja, och någonstans kan jag väl tycka att hon borde aviserat slutet på sin politiska gärning lite tidigare. Men, nu är det som det är. Hon har ändå mycket att vara stolt över.

Kan du tänka dig att någon gång i framtiden bli en svensk Angela Merkel?

– Haha, oj, oj, det får andra svara på.

Det har nu gått över 100 dagar sen riksdagsvalet och vi har ännu ingen regering. Vad säger det egentligen om partiernas förmåga till samarbete?

– Jag är lite förvånad över att Liberalerna och Centerpartiet inte hade en mer färdig spelplan. Vi har ju vetat att det kommer att bli så här väldigt länge. Jag tror inte att någon vaknade på valdagen och tänkte ”vilka förvånande siffror vi har fått”. Jag tror att Moderaterna visste vad de ville, Socialdemokraterna har vetat, men jag tycker inte att mittenpartierna har haft den beredskapen.

Så ansvaret för att vi är där vi är i dag, det vilar tungt på Annie Lööf och Jan Björklund?

– Alla måste ju ta ansvar, men jag tycker att de nu måste bestämma sig: Vad vill de egentligen?

Aida Hadzialic: "Vi kan inte stå här och stampa"

Vad har gjort dig mest besviken under den här regeringsbildningsprocessen?

– Det är klart att det är frustrerande att det känns som att vi är fast i september. Världen händer ju. Vi har Brexit, ett USA som skakar, ett Kina på framfart, tekniken och digitaliseringen gör sitt. Vi måste hela tiden vara på tå för att bibehålla Sveriges konkurrenskraft och här är vi utan regering. Det finns de som undrar om det gör något att vi inte har en regering. Jag vill nog hävda att Sverige behöver stabilitet, reformer inom bostadspolitiken, skattepolitiken, utbildning, välfärd. Det finns så mycket att ta tag i, så vi kan inte stå här och stampa. 

Du sa redan i våras att du ville se ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. Varför har Stefan Löfven inte lyckats få till det samarbetet?

– Jag vet ju att Stefan har försökt. Han gjorde det redan under förra mandatperioden. Sen kan det vara så att det rent kommunikativt inte kom igenom. Men jag vet att han har velat ha ett mittensamarbete väldigt länge, så det är inte ett nytt påhitt sedan valdagen i år.

Stefan Löfven i samtal med alliansens partiledare.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Jag hade gärna sett ett mittensamarbete för jag ser att Sverige behöver en kombination av god välfärdspolitik, jämlikhetspolitik, men också en vass ekonomisk politik. Vi behöver se över skattelagstiftningen och vi behöver investera i viktig strategisk infrastruktur och vi behöver tänka internationellt för att vara konkurrenskraftiga. Då tror jag att kombinationen Socialdemokraterna och de liberala partierna i mitten kan åstadkomma något bra. Sen tror jag i och för sig att när det gäller migrationspolitiken så borde Socialdemokraterna och Moderaterna hitta enighet som man gjorde 2006. Då hade de här två statsbärande partierna en bred överenskommelse som gav stabilitet.

"Jag tror inte att Stefan har sagt nej"

Det här har ju Moderatledaren Ulf Kristersson sagt under lång tid. Han vill ha en uppgörelse med S om migrationspolitiken. Borde Stefan Löfven ta den handen?

– Jag tror inte att Stefan har sagt nej. Jag tror absolut att han vill det här. Så jag är glad över att båda partiledarna resonerar på samma sätt i den här frågan eftersom det är en så brännande fråga för stora delar av befolkningen.

Vad säger du om den kravlista som Annie Lööf förra månaden lade fram för Stefan Löfven? Borde S köpa den?

– Jag förstår varför Annie Lööf var så tydlig med vad hon ville, hon var ju övertydlig nästan. Det var ju väldigt hårda krav och det kan jag respektera, men det var kanske inte det mest framgångsrika sättet att gå in i en förhandling. Någonstans handlar ju en förhandling om att man ska mötas i mitten. Det kändes inte riktigt som att det blev så. Men jag hoppas fortfarande att man ska kunna hitta en väg framåt. 

Tror du att det bara var ett spel från Annie Lööfs sida, ett första förhandlingsbud?

– Svårt att säga. Jag tror och hoppas att Lööf och Björklund vill ta ansvar för Sverige. Det har ju kommit röster inifrån partierna som säger att det inte bara var ett spel.

Är regeringsmakten värd priset om man tvingas backa på till exempel arbetsrättens område?

– Makten – eller regeringsinnehavet – i sig är ett verktyg för att kunna förverkliga visioner och partiprogram. Sen måste man vara pragmatisk och inse att man kan inte alltid få allt man vill ha. Där behöver Socialdemokraterna fundera på vad som är väldigt viktigt för oss, precis som andra partier.

"Många anser att Ebba har varit tydlig"

Enligt flera mätningar som presenterats senaste veckorna rasar väljarnas förtroende för Annie Lööf samtidigt som Ebba Busch Thor går fram som en raket. Vad beror det på, tror du?

– Jag tror att många anser att Ebba har varit tydlig med vad hon tycker och var hon står i regeringsfrågan. Centerpartiet och Liberalerna har inte varit lika tydliga och det är väl det som det bottnar i.


Vilka tror du skulle vinna på ett extraval – och vilka är förlorarna?

– Jag tror att de partierna som har varit tydliga kommer att vinna. Jag tror att S, M, KD och SD kommer att gå framåt. 

Och resten är förlorare?

– Det är svårare att säga med de andra.

Nu när det nya året är här befinner sig Aida Hadzialic och pojkvännen på andra sidan jordklotet – i Japans huvudstad Tokyo. En drömstad som får både New York och London att kännas små, hävdar hon.

Se hela intervjun med Aida Hadzialic här:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.