Nyamko Sabuni var med i onsdagskvällens "Bara politik". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENNyamko Sabuni var med i onsdagskvällens "Bara politik". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Nyamko Sabuni var med i onsdagskvällens "Bara politik". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Nyamko Sabuni var med i onsdagskvällens "Bara politik". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENNyamko Sabuni var med i onsdagskvällens "Bara politik". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Nyamko Sabuni var med i onsdagskvällens "Bara politik". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
I kväll gästar Nyamko Sabuni Expressens politikmagasin "Bara Politik". Inför utfrågningen sågar hon nu alliansens partiledare. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMI kväll gästar Nyamko Sabuni Expressens politikmagasin "Bara Politik". Inför utfrågningen sågar hon nu alliansens partiledare. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
I kväll gästar Nyamko Sabuni Expressens politikmagasin "Bara Politik". Inför utfrågningen sågar hon nu alliansens partiledare. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Nyamko Sabuni öppnar för comeback

Publicerad
Uppdaterad

Liberalerna bör vara redo att föra samtal med SD.

Det säger tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni (L) i kvällens "Bara politik" i Expressen TV.

– I framtiden är allt möjligt. Svårt att svara på. Jag är bara knappt 50. Det är långt kvar, säger hon på frågan om hon är beredd att återkomma i politiken. 

Tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni (L) valde 2013 att avgå från regeringen eftersom hon inte fick arbeta med integrationsfrågorna. 

– Rädslan för ett växande SD fick partiledarna att välja fel väg när det gäller integrationspolitiken, säger hon. 

– Jag har förståelse för att många av mina kolleger vid den tiden inte förstod min kamp – mot hedersproblem, hindren som välfärdssamhället skapar för nyanlända och radikalisering av unga i våra utsatta områden. Andra ville kanske försvara sina positioner genom att undvika att göra något kontroversiellt. 

Vill fokusera på förföljda

Enligt henne var den tidigare flyktingpolitiken varken human eller liberal.

– Den gynnade mest unga män som klarar att ta sig hit. Jag vill återgå till ursprungstanken med flyktingkonventionen, det vill säga skydda de som är personligen förföljda. Politiken ska fortsatt vara human och utgå ifrån en långsiktig analys av välfärdens kapacitet, arbetsmarknadens behov och säkerhetsläget.

– I stället för att lägga ner så mycket pengar på att ta hand om få kanske man ska investera pengar inom FN:s system och hjälpa folk i närområdet där de flesta finns. 

På frågan att det låter som SD:s politik svarar hon:

– Varför ska jag bry mig om vad SD säger? Jag försöker hitta långsiktiga lösningar på att hjälpa så många som möjligt på så bra sätt som möjligt. 

Nyamko Sabuni (L) går nu till hårt angrepp mot alliansens partiledare, som enligt henne var rädda för SD.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ

Om SD:s framgångar

Nyamko Sabuni har också en förklaring på SD:s framgångar:

– Väljarna upplevde inte att de etablerade partierna gav svar och lösningar på några av våra stora utmaningar. SD hade en problembeskrivning som de tyckte känna igen sig i. Däremot hade de inga förslag hur man ska komma till rätta med det. Jag är övertygad om att SD kommer att minska när etablerade partier börjar ge svar på de här utmaningarna.

Hon tycker att Liberalerna bör vara redo att föra samtal med SD, något som Jan Björklund sagt nej till.

– SD vill stänga gränser. De vill inte ha invandrare till Sverige. Det är en helt egen liga de spelar i så det finns ingen anledning att något riksdagsparti ska behöva sitta och diskutera flyktingpolitik med dem. Men vad är problemet med att diskutera pensionärernas villkor? Vad är problemet att diskutera valfriheten i välfärden? Polisen? Det är frågor som är allmängiltiga. 

Nyamko Sabuni i "Bara politik" med Niklas Svensson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Om att göra en comeback

Trots tidigare misstag och felbedömningar anser hon att Jan Björklund är rätt partiledare för Liberalerna. 

– Förr eller senare måste han dock planera för generationsskifte och jag är övertygad om att han gör det.

På frågan om hon är beredd att återkomma till politiken säger hon:

– I framtiden är allt möjligt. Svårt att svara på. Jag är bara knappt 50. Det är långt kvar.

Jan Björklund hyllar Sabuni

Jan Björklund själv hyllar nu sin partikamrat och menar att man var naiv och inte förstod vidden av problematiken som Sabuni då lyfte fram. 

"Hon pekade tidigt på vidden av problemet med hederskultur till exempel. Det här att männen bestämmer så tydligt över kvinnorna i många våra invandrartäta förorter. Man har med sig en helt annan syn på jämställdhet när man kommer till Sverige än den vi har här", säger han i kvällens "Bara Politik", och fortsätter: 

"Vi var många som förstod vad hon sa men vi var också många, inklusive jag själv, som inte förstod vidden av problemet då. Hon var verkligen före sin tid, men i dag förstår vi att hon hade rätt". 

Vad skulle man ha gjort annorlunda?

"Man skulle i huvudsak ha gjort det som hon föreslog då. Då hade vi haft en delvis annorlunda situation i dag. Vi hade haft problem ändå men hon hade rätt i de här frågorna. Hederskultur var för oss som är födda och uppvuxna i Sverige något obegripligt nästan. Det hade uppmärksammats i samband med mordet på Fadime ett antal år tidigare, men att det var så utbrett var vi många som inte förstod då, men nu förstår vi".

Hur är din relation till Nyamko Sabuni i dag?

"Den är bra, vi hörs ibland. Hon ska vara gäst på vårt landsmöte."  

 

 

Nyamko Sabuni

* Efter fyra år som integrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering tvingades Nyamko Sabuni byta arbetsuppgifter i regeringskansliet. Hennes utspel om bland annat obligatoriska gynekologkontroller, slöjförbud i skolan, begränsningar av invandrarkvinnors rätt att ta ut föräldrapenning och hårdare krav på nyanlända ledde till intern kritik.

* I januari 2013 valde hon självmant att lämna regeringen eftersom hon inte fick arbeta med integrationsfrågorna. 

* Sedan dess har hennes politiska förslag kopierats av andra. 

* I SVT-dokumentären Tvärvändningen medgav nyligen Sabunis efterträdare Erik Ullenhag att hans företrädare såg samhällsproblem som han själv inte förstod vidden av. Och när tidigare statsministern Göran Persson nyligen gästade "Bara Politik" anklagade han både alliansregeringen och den nuvarande regeringen för allvarliga misstag i invandringspolitiken: "Det gjordes utifrån stark övertygelse om solidaritet och ansvar, men när andra inte är solidariska och tar ansvar får den som bär bördan en sådan tung uppgift att man dignar".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag