Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ex-ministern: S måste göra upp med M om migrationen

S-källor uppger för Fokus att trycket nu ökar på partiet.
Fokus nya numret kommer ut i dag, fredag 27 september.
Aida Hadzialic vill att Socialdemokraterna och Ulf Kristerssons Moderaterna tar ett grepp om migrationspolitiken tillsammans.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfveb.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Aida Hadzialic (S) är nyblivet regionråd i Stockholm.
Foto: MARTINA HUBER

En rad tunga socialdemokrater – exempelvis civilminister Ardalan Shekarabi – har de senaste månaderna propagerat för en stramare migrationspolitik.

Enligt uppgifter till tidskriften Fokus är utspelen delvis sanktionerade uppifrån, med syfte att kratta för en hårdare S-linje.

– Socialdemokraterna har en tradition av att föra en ordningsam och en tämligen stram migrationspolitik, där det råder ordning och reda, säger Aida Hadzialic, nyblivet regionråd i Stockholm, till Fokus.

Civilminister Ardalan Shekarabi fick stor uppmärksamhet när han nyligen presenterade en egen politisk programförklaring på Facebook. Bland annat skrev Shekarabi att Sverige måste ”hålla mottagandet av nyanlända på låga nivåer”, och ”rättigheter måste tydligt kombineras med skyldigheter”.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men Shekarabi har varit långt ifrån ensam.

I juni skrev Payam Moula, chefredaktör på socialdemokratiska Tiden, en text där han argumenterade för slopad asylinvandring, med undantag för konventionsflyktingar. Artikeln möttes av applåder från såväl S-debattören Göran Greider och SSU-ordföranden Philip Botström.

I juni skrev propagerade också Daniel Färm, chef för partiets tankesmedja Tiden, på DN Debatt för att S ska välja ”linje 2 i asyl och migrationspolitiken: ordning och reda – med hjärta”.

I augusti beslutade SSU-kongressen om en ny linje i migrationsfrågan: övergång till ett globalt kvotflyktingssystem – något som Sverigedemokraterna var först att propagera för, Moderaterna följde efter för ett par år sen. SSU:s motiverar den nya hållningen med att dagens asylsystem missgynnar de svagaste, ger stor makt till flyktingsmugglarna och driver fram okontrollerad migration som är svår för enskilda mottagarländer att hantera.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Samma månad efterlyste Jimmy Jansson, kommunalråd i Eskilstuna, en diskussion om migrationens storlek och nyanländas tillgång till välfärd. I ett inlägg på Facebook skrev han:

”Hur många kan Sverige egentligen ta emot? Denna fasansfulla fråga! Hur kan en sosse säga så? Jo, det går utmärkt. Precis som att socialdemokratin, och egentligen alla andra partier, men med olika prioriteringar, ställer också andra ekonomiska intressen mot varandra. Eller prioriterar, som det heter.”

Tidigare partisekreteraren Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping, uttrycker sig inte lika tillspetsat som Jimmy Jansson men har vädrat liknande tankegångar. På uppdrag av partiets tankesmedja, Tiden, leder han en grupp som ska formulera en ny socialdemokratisk migrationspolitik.

– Även om man inte kommer fram till att man ska sätta ett tak för antalet asylsökande, så måste vi kunna diskutera vad det är vi klarar av att på ett rimligt sätt ta emot och snabbt integrera i samhället, sa Stjernkvist nyligen till SVT.

Utspelen har fått mothugg internt i partiet. Bland de kritiska rösterna finns riksdagsledamöterna Elin Lundgren och Thomas Hammarberg, liksom Ulf Bjereld, ordförande i S-förbundet Tro & Solidaritet och ledamot i verkställande utskottet.

”Oklar S-linje”

Enligt nyhetsmagasinet Fokus, som i nya numret publicerar ett fördjupande reportage om S-debatten om migrationspolitiken, handlar utspelen i migrationsfrågan inte om enskilda socialdemokrater som agerar på egen hand. I alla fall inte enbart.

Fokus hänvisar till källor ”på insidan”, som hävdar att en del av utspelen – exempelvis det från Ardalan Shekarabi – ska ses som inspel till den parlamentariska kommitté som just påbörjat arbetet med att ta fram en framtida svensk migrationspolitik.

– Det har varit väldigt oklart vad S linje har varit i de här frågorna, vi är nästan det parti med mest otydlig linje, så det finns ett behov av att förtydliga den, säger en anonym S-källa som citeras i Fokus reportage.

Enligt Fokus är partiets strateger involverade i en del av utspelen, även om det är oklart exakt hur och i vilken utsträckning. Fokus räknar i sammanhanget upp valledaren ”John Zanchi, kanslichefen Lisa Hedin, Löfvens högerhand Nils Vikmång och opinionschefen Axel Björneke”.

Bakgrunden är misslyckandet valåret 2018, då statsminister Stefan Löfven i maj presenterade ett 14-punktsprogram för migrationen som var så stramt att Aftonbladets ledarsida uppmanade partiet att ”hitta tillbaka till sitt hjärta”. En av Socialdemokraternas mest profilerade röster i migrationsfrågor, Sara Karlsson, lämnade sin riksdagsplats i protest. Och efter hård kritik från många stannade omläggningen av partiets migrationspolitik upp.

Hadzialic kräver ”sans och balans”

Aida Hadzialic, förra gymnasieministern som nu gjort comeback som regionråd i Stockholm, är ytterligare en av dem som för upp frågan på nytt. För en vecka sedan skrev hon en ledarartikel i partitidningen Aktuellt i Politiken under rubriken ”Sans och balans i migrationspolitiken”.

Aida Hadzialic (S), regionråd i Stockholm.
Foto: MARTINA HUBER

Hadzialic betonar att ”bygget av ett starkt välfärdsland behöver kopplas till en genomtänkt och hållbar migrationspolitik som förs med sans och balans” och kopplar även ihop Sverigedemokraternas kraftigt ökade väljarstöd med den förda migrationspolitiken under Fredrik Reinfelds tid som statsminister:

”Migrationspolitiken liberaliserades dramatiskt efter tillträdet av den första Alliansregeringen 2006 för att sedan liberaliseras ännu mer efter valet 2010, då Alliansen gjorde upp med Miljöpartiet hellre än med Socialdemokraterna. Socialdemokratin valde då att bejaka stora delar av den förda migrationspolitiken, vilket gjorde att Sverigedemokraterna kom att framstå som det enda oppositionspartiet i frågan.”

Till Fokus säger Aida Hadzialic att hon vill se en återgång till hur det var på Göran Perssons tid, ”där socialdemokraterna krokade arm med Moderaterna och såg till att det var ordning i de här processerna”.

– S och M tog ett ordentligt grepp om migrationspolitiken tillsammans. Det finns anledning för oss att göra något motsvarande även i framtiden.

Hadzialic säger också att Sverige, med tanke på det stora mottagandet i samband med flyktingkrisen, kanske ”ska ligga lägre än många andra länder, så att vi får möjlighet att skapa ordning i situationen”.

– Vi vill ha en god välfärdsstat, det måste alltid vara socialdemokratins primära mål, säger hon till Fokus.

LÄS MER: Sara och Jimmy – skilda paret som splittrar Socialdemokraterna 

LÄS MER: Nödropet från Bengtsfors och kommunerna i kris 

LÄS MER: Oro i S inför uppgörelse om migrationen

Annie Lööf om migrationspolitiken:

”Hoppas vi är många som vill ta ansvar och som söker en permanent lösning på migrationsfrågan”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.