Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ex-ministern om Estonia: Vi tog för snabba beslut

Stefan Löfven svarar på om man vill se nya dyk vid Estonia.
Lena Hjelm-Wallén var utrikesminister i den socialdemokratiska regeringen.
Foto: Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett fyra meter långt hål har upptäckts i Estonias skrov.
Foto: Dplay

Mikael Damberg är kritisk till hur regeringen hanterade förlisningen av Estonia.

Lena Hjelm-Wallén – dåvarande utrikesminister – medger: Vi tog för snabba beslut.

– Jag har tänkt på det i efterhand, säger hon.  

Inrikesminister Mikael Damberg anser att man inte ska göra ”samma misstag” som den socialdemokratiska regeringen gjorde på 90-talet. 

Trots löfte från statsminister Ingvar Carlsson om att Estonia skulle bärgas förblev fartyget på havets botten.  

Lena Hjelm-Wallén satt i regeringen 1994 – och medger i dag att beslutet kan ha fattats för snabbt.

– Det var ju ett väldigt tryck snabbt, från allmänheten, från media, från alla håll att regeringen snabbt skulle ge besked i alla möjliga frågor. Och det var särskilt det här som både Ingvar Carlsson och Carl Bildt sa, att fartyget skulle bärgas, det var ett sånt tryck att det inte gick att säga något annat än det (att det skulle bärgas, reds. anm.), säger hon.

Dambergs kritik handlar också om att anhöriga inte fick mycket att säga till om.

– Men det var inte så lätt med anhörigkontakten, anhöriga är inte en homogen grupp. Där fanns det många olika åsikter. Och då finns risken att det blir som att man lyssnar på den som skriker högst och är mest talför, säger Lena Hjelm-Wallén.

”Måste ner snabbt”

Enligt Lennart Berglund, som är ordförande i Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga, var många anhöriga överens om att vraket skulle bärgas. 

Stiftelsen är både kritisk till att beslutet togs så snabbt efter katastrofen och att det aldrig blev någon bärgning. 

Den här gången vill stiftelsen dock att ett beslut inte dröjer. 

– Det är självklart att man måste ta tid på sig. Men det får inte bli utdraget heller. Det är ganska enkelt egentligen, man måste ner till vraket och undersöka med dykare och all teknisk utrustning.

– Det får inte dra ut på tiden med att man ska analysera de här bilderna man har nu. För det ger inget mer än man sett redan, man måste ner dit och det ganska snabbt.

Se mer:

Gravfriden vid Estonia splittrar riksdagen. Stefan Löfven har tidigare stängt dörren för att ändra lagen om gravfriden men nu är regeringens besked att inga åtgärder utesluts.
Nu vill hon se att regeringen agerar: "Måste ta tag i det här nu".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.