Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ex-ministern: Nyanlända vuxna borde gå i skolan

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Sten Tolfgors, tidigare försvarsminister i Sverige.Foto: Sveriges riksdag
Tolgfors tycker att utbildning borde vara obligatorisktFoto: Daniel Blom / © Daniel Blom 2009

”Utbildning motsvarande minst grundskola borde vara obligatorisk för alla i vårt land, också för vuxna nyanlända och redan härvarande personer som inte är i jobb.”

Det skriver Sten Tolgfors, tidigare försvarsminister, i en debattartikel i Dagens industri

Regeringen har tidigare utrett införandet av obligatorisk förskola från tre års ålder – framför allt för barn till nyanlända. Regeringen och samarbetspartierna har också diskuterat möjligheten att förlänga skolplikten för nyanlända barn och tonåringar.

Men det är inte tillräckligt, menar tidigare försvarsminister Sten Tolgfors (M) i en debattartikel i Dagens industri. Han vill att utbildning på åtminstone grundskolenivå borde vara obligatoriskt även för vuxna nyanlända.

”Ett skydd mot urholkning av demokratin”

Obligatorisk utbildning motsvarande grundskola är ett skydd mot inre urholkning av demokratin. Den som inte kan svenska språket, läsa eller skriva eller har grundläggande samhällskunskap har svårt att vara fullt delaktig och riskerar att bli manipulerad”, skriver han.

Han pekar också på den nuvarande migrationslagstiftningens fokus på arbete, och att det är kännedom om Sverige, svenskan och demokratiska rättigheter som i stället borde prioriteras för att integrationen ska fungera.

Obligatorisk grundskola och en för vuxna anpassad skolplikt kan stärka varje vuxens rätt att lära för att kunna bli en del av samhället”, skriver Telgfors.

Nordmark (S): ”Fler arbetslösa ska kunna studera med bibehållen ersättning”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.