Rosenbad. Foto: MIKAEL SJÖBERGRosenbad. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Rosenbad. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Rosenbad. Foto: GUNNAR SEIJBOLDRosenbad. Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Rosenbad. Foto: GUNNAR SEIJBOLD

Ex-ministern: "Jag förstår ingenting"

Publicerad

En ex-minister polisanmäldes i höstas för sexuellt ofredande, men förundersökningen lades ned. 

Händelsen ska ha inträffat sommaren 2017, när han var ensam med en kvinnlig medarbetare i samband med ett kulturevenemang. Ett par timmar efter händelsen mejlade ex-ministern kvinnan: 

”Titta in om du har vägarna förbi. XX by night är nåt speciellt...”

– Jag brukar inte kyssa för mig okända kvinnor. Det försökte jag absolut inte göra den här gången heller, säger ex-ministern till Expressen.

Ex-ministern var inbjuden till det kända kulturevenemanget i somras.

En kvinnlig medarbetare i 30-årsåldern på kulturevenemanget fick i uppdrag att skjutsa honom dit till stället han skulle övernatta på, vilket DN var först med att berätta om. 

– I bilen på vägen dit ställde han frågor om hur länge jag skulle jobba och vad jag skulle göra senare på kvällen. Jag berättade om min situation och sa att jag kommer att jobba tills jag går och lägger mig. Detta var första dagen på festivalen och jag hade därför väldigt mycket att göra, säger kvinnan till DN. 

Framme vid huset visade hon den tidigare ministern var han skulle sova över natten. 

– Jag berättade vilket sovrum han skulle ha och sa att det eventuellt skulle komma en person till dit under kvällen eller natten. 

Ex-ministern ska då, enligt kvinnan, ha sagt: 

– Här blir man ju mörkrädd, här vill man ju inte vara ensam. Man känner sig ensam.

 

LÄS MER: Ex-minister polisanmäldes för sexuellt ofredande 

”Jag blev rädd”

Därefter ska han, uppger kvinnan, ha försökt kyssa henne. 

– Jag blev rädd. Huset ligger ute i skogen, det finns ingen täckning och inga grannar. För att manövrera bort honom gav jag honom en lätt kram och sa att jag måste åka.

Mannen ska då ha följt efter henne till bilen. 

– Jag kände hans mage i ryggen hela vägen fram till grinden, minns hon. 

Händelsen var skakande, enligt kvinnan. 

– Jag hade en fruktansvärd obehagskänsla när jag åkte tillbaka.

Väl framme på kontoret, strax efter klockan 20, möttes hon av ett nytt mejl från ex-ministern. Knappt en timme senare plingar det till i mejlboxen igen. Det är ett nytt mejl från samma man: 

"Hur kunde du lämna mig i sticket...?!"

”Jag blev väldigt chockad”

– Jag var väldigt chockad och upprörd, och pratade med min chef. Jag visade mejlen för henne, förklarar kvinnan. 

Eftersom hon också hade i uppdrag att ordna skjuts tillbaka år ex-ministern dagen därpå,  svarade hon en halvtimme senare: 

"Hej  XX,

En volontär kommer och hämtar dig i morgon ca 10.20 och kör dig till flygplatsen."

Mannen skickade sitt tredje mejl sex minuter senare:

"Hej XXX, 

Tack. Det blir bra. 

Mvh

XX

Ps. Titta in om du har vägarna förbi. XX by night är nåt speciellt...".

I höstas beslutade kvinnan sig för att polisanmäla den tidigare ministern för sexuellt ofredande. Polisanmälan lades dock ned. 

”Jag brukar inte kyssa okända kvinnor”

Expressen har talat med ex-ministern. Hans berättelse om vad som hände i somras stämmer väl överens med det kvinnan berättat – utom på en punkt: 

– Jag brukar inte kyssa för mig okända kvinnor. Det försökte jag absolut inte göra den här gången heller.

Samtidigt säger han: 

– Jag förstår absolut ingenting. Det finns ingen som helst substans i anklagelsen.

Vad tänker du om att du har blivit polisanmäld? Är det någon som vill skada dig?

– Det vet jag inte. För mig är det här helt oförklarligt. Jag förstår ingenting. 

Han bekräftar att han skrivit de mejl som kvinnan redogör för. 

”Lättsamt och trevligt samtal”

Han redogör för hur han fick skjuts av kvinnan som nu anmält honom. 

– Vi hade ett väldigt lättsamt och trevligt samtal. 

Hon påstår att du ska ha försökt kyssa henne och skrivit mejl där du bland annat ställt frågan ”hur kunde du lämna mig i sticket”. Har det hänt?

– Jag brukar inte kyssa för mig okända kvinnor. Det försökte jag absolut inte göra den här gången heller.

Men när hon säger nu i dag att hon blev rädd, att du försökte kyssa henne, att det kändes konstigt när du följde henne till bilen – hon hade en fruktansvärd obehagskänsla beskriver hon. Vad tänker du då?

– Det är absolut inte så som jag uppfattade situationen. Varför skulle jag då ha fortsatt med de här skojmejlen? Det var ett väldigt skämtsamt samtal, ingenting annat. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag