Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lööf: ”Tar kvinnornas berättelser på allvar”

Tidigare landsbygdsministern och C-toppen Eskil Erlandsson, 62, lämnar riksdagen med omedelbar verkan.
Foto: EVELINA CARBORN
Uppgifterna om att Eskil Erlandsson (C) utretts internt har under dagen spridits i riksdagshuset.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Eskil Erlandsson har under lång tid varit en av Centerpartiets mest framträdande och kända företrädare.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tidigare landsbygdsministern och C-toppen Eskil Erlandsson, 62, lämnar riksdagen med omedelbar verkan. 

Han anklagas för ”olämpligt uppträdande” och för att ha tafsat på fyra kvinnliga riksdagsledamöter i Moderaterna, vilket Expressen kunde avslöja på torsdagen.

– Vi tar kvinnornas berättelse på största allvar. Gör man sig skyldig till ett oacceptabelt beteende får det konsekvenser, oavsett vem man är. Att bete sig respektfullt mot andra människor är helt grundläggande, skriver Annie Lööf.

Samtidigt kan Expressen berätta att det riktas kritik mot partiledaren för att internutredningen, som pågått i flera månader, mörkats för delar av partiledningen.

De utsatta riksdagskvinnorna från M ska, enligt Expressens uppgiftslämnare, ha kontaktat partiföreträdare och därefter har informationen vidarebefordrats till Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson. Detta skedde redan i november förra året. 

Partiledaren Annie Lööf kommenterar nu Erlandssons avgång. På Facebook skriver hon: ”Eskil har under sitt politiska värv gjort många viktiga insatser för Centerpartiet och Sverige, men de uppgifter som framkommit är så allvarliga att det inte fanns något alternativ. Därför lämnar Eskil Erlandsson nu riksdagen.”


https://www.facebook.com/118943054880945/posts/1932210176887548?sfns=mo

Annie Lööf och gruppledaren Anders W Jonsson beslutade direkt att dra i gång en internutredning när uppgifterna kom till kännedom i november – men övriga i partiledningen hölls ovetande. 

Trots att utredningen pågått i fyra månader visste ledamöterna i det verkställande utskottet ingenting om misstankarna mot en av partiets mest kända företrädare. 

Enligt uppgifter till Expressen är flera ledamöter i VU och partistyrelsen kritiska till detta. 

Intern kritik mot Annie Lööf
Foto: FREDRIK WENNERLUND. COPYRIGHT: STELLA P / STELLA PICTURES

Partiledningen har kallat till ett möte med verkställande utskottet under fredagen, och där kommer detta att diskuteras. 

Efter Expressens avslöjande på torsdagskvällen bekräftade också Moderaterna uppgifterna. 

– Jag kan bekräfta att riksdagsledamöter hos oss informerat om att Eskil Erlandsson agerat på ett oacceptabelt sätt. Vi har haft kontakt med Centerpartiet under en tid och krävt att de vidtog åtgärder. I övrigt har vi inga kommentarer, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, i ett skriftligt uttalande.

Det ska alltså handla om fyra kvinnliga M-riksdagsledamöter som utsatts vid tre olika tillfällen, två förra året och en under 2016. 

De två händelserna under fjolåret ska ha inträffat efter valet, under regeringsbildningsprocessen, erfar Ekot.

En uppgiftslämnare säger till Expressen att det de senaste veckorna förts flera samtal mellan Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson och den anklagade Eskil Erlandsson. Detta sedan den tidigare ministern anklagas för att ha tafsat på flera M-kvinnor, enligt Expressens källor. 

På torsdagskvällen valde Anders W Jonsson att bekräfta Expressens uppgifter.

I ett skriftligt meddelande konstaterar han: 

– Eskil har på uppmaning av mig valt att lämna sin riksdagsplats. Anledningen är att det framkommit uppgifter om att han uppträtt på ett sätt som inte är acceptabelt.

– Ingen ska behöva känna sig utsatt och jag tar dessa uppgifter på största allvar. Därför har jag uppmanat honom att kliva av sin riksdagsplats, vilket han nu valt att göra. 

Sveriges Radios ”Ekot” rapporterar att Moderaterna berättade om uppgifterna för Centerpartiet redan i november i fjol.

Expressen har vid upprepade tillfällen – via partiets pressekreterare, telefon och mejl – sökt Eskil Erlandsson för en kommentar, men han har inte återkommit. Via partiets presstjänst meddelar han dock att han inte vill kommentera frågan ytterligare utan ”att han med hänsyn till sin familj avgår”. 

Kunde blivit partiledare för åtta år sedan

Eskil Erlandsson har under lång tid varit en av Centerpartiets mest framträdande och kända företrädare. 

I november 2017 konstaterade han själv i en intervju med Smålandsposten

– Centerpartiets kommunikationsavdelning gör mätningar ett par gånger om året och jag hamnar nästan alltid på pallen när det gäller omnämnanden i media, över hela landet. Nu senast vann jag mätningen efter Annie Lööf.

När den förra partiledaren Maud Olofsson valde att avgå i september 2011 spekulerades det i att Eskil Erlandsson kunde bli hennes efterträdare – och han fick också en skarp fråga av valberedningen. 

Först efter en veckas betänketid tackade han nej – och han motiverade för lokaltidningen Smålandsposten

– Jag har ju cirkulerat i förhandsdiskussionerna, men jag känner att jag vill fokusera på det viktiga uppdrag som jag har som landsbygdsminister och att jag har mycket kvar att göra. Men det är alltid roligt när de hör av sig.

Expressen kunde under torsdagen berätta att Eskil Erlandsson petats som talesperson i landsbygdsfrågor – hans andra petning under Annie Lööfs partiledarskap.

Eskil Erlandsson och partiledaren Annie Lööf dansar på Centerpartiets kommundagar i Malmö.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Petades av partikamraterna redan 2017

Redan hösten 2017 beslutade partiets nomineringskommitté att stryka Erlandsson, som suttit i riksdagen sedan 1994, från riksdagslistan – trots att han vann provvalet i Centerpartiet. 

Föryngring och förnyelse angavs då som motiv till petningen. 

Men Eskil Erlandsson vägrade acceptera det. 

– Jag kandiderade, ställde upp i provvalet och vann det. Nu när jag har sett det definitiva resultatet vågar jag påstå att jag vann mer övertygande än jag har gjort någon gång tidigare, sa han till Smålandsposten

Ombuden körde över nomineringskommittén och gav Erlandsson plats fyra på riksdagslistan – och han bestämde sig för att dra i gång en personalvalskampanj. 

– Jag kandiderar för att bli återvald till Sveriges riksdag. Jag har sagt att jag står till väljarnas förfogande och jag ska bidra så gott jag kan så vi når ett bra valresultat. Och jag hoppas fortfarande att det leder till att jag får representera Centerpartiet för Kronoberg, sa han då till Smålandsposten

Efter den senaste petningen skickade partiet i tisdags ut ett pressmeddelande om att Eskil Erlandsson behåller uppdraget som förste vice ordförande i EU-nämnden, en post han haft sedan valet 2014. 

Eskil Erlandsson utsågs efter valet 2006 av dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt till jordbruksminister. I januari 2011 inrättades det nya landsbygdsdepartementet och han fick i stället titeln landsbygdsminister. 

Efter åtta år i regeringen återvände han till riksdagen efter alliansens valförlust 2014. 

I rollen som vice ordförande i EU-nämnden ingår bland annat att fråga ut statsministern inför och efter EU-toppmöten – och granska ministrarnas agerande i Bryssel. 

Kritiserade regeringen förra veckan

Så sent som den 28 februari i år kritiserade Eskil Erlandsson regeringen för att inte ha hållit samråd med EU-nämnden i frågan om EU:s nya upphovsrättsdirektiv. 

– Det är ett väldigt sent skede att samråda i. Det borde ha skett tidigare. Jag är inte säker på att regeringen gjort något formellt fel, men det är ju en så omdiskuterad fråga, sa han förra veckan till nyhetssajten Europaportalen. 

Jenny Madestam: Karriären har tagit slut 

Expressens statsvetare Jenny Madestam säger att faktumet att Eskil Erlandsson nu lämnar sin riksdagsplats tyder på att det som skett är dramatiskt. 

– Min bedömning är att Eskil Erlandssons politiska karriär har tagit slut här och nu, säger Jenny Madestam. 

Hon säger också att Centerpartiet å sin sida hoppas att ett kvickt agerande och Eskil Erlandssons avgång innebär att de nu kan sätta punkt för incidenten. 

– Bekymret är väl om det uppdagas att den här utredningen har tagit lite väl lång tid eller att det framkommer ytterligare saker, när det börjar nystas. För Centerns del hoppas man väl nu att genom ett kavat agerande och han lämnar ska saken vara ute ur världen. 

Centerpartist sedan tonåren

Eskil Erlandsson föddes 1957 i Ljungby kommun i Småland och växte upp på gården Stackarp i Annerstad.

Erlandsson var fram till 1977 lant- och skogsarbetare. Han har jordbruksutbildning från Stora Segerstad, och tog lantmästarexamen 1981. 

Som 15-åring gick Eskil Erlandsson med i Centerpartiets ungdomsförbund. Mellan 1977 och 1998 satt Erlandsson i kommunfullmäktige i Ljungby, och mellan 1983 och 1994 var han ordförande i kommunstyrelsen. 

Dåvarande jordbruksministern Eskil Erlandsson på besök i Bryssel 2009.
Foto: VIRGINIA MAYO / AP
Dåvarande landsbygdsministern Eskil Erlandsson och dåvarande näringsminister Annie Lööf fotograferade under en utfrågning på torget i Karlstad 2013.
Foto: SABINA RISLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan 1994 har Erlandsson varit centerpartistisk riksdagsledamot. 

Under sin tid som riksdagsledamot har Eskil Erlandsson suttit som ledamot och suppleant i en rad olika utskott, bland annat miljö- och jordbruksutskottet. Han var under fyra år, med start 2002, ordförande i försvarsutskottet.

Han hade även uppdrag inom statliga myndigheter som länsstyrelsen i Kronobergs län, Statens jordbruksverk, och Statens energimyndighet.

1999 blev Erlandsson ledamot i Centerpartiets partistyrelse, en post han innehade fram till 2015. 

Var jordbruksminister

Mellan slutet av 2006 och 2010 var Eskil Erlandsson jordbruksminister i den borgerliga regeringen. 2011 tillträdde han som landsbygdsminister, en post han innehade till och med oktober 2014. 

Eskil Erlandsson på flodsafari i Botswana tillsammans med Kung Carl XVI Gustaf.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Dåvarande jordbruksministern Eskil Erlandsson på väg mot ett regeringssammanträde på Haga Slott 2007.
Foto: ROGER VIKSTRÖM / EXPRESSEN EXPRESSEN

Eskil Erlandsson har under sin politiska karriär suttit i styrelsen för Hallands föreningssparbank, Föreningsbankerna i Västra regionen, och Föreningsbanken/Föreningssparbanken i Ljungby, där han var ordförande mellan 1995-1998 och vice ordförande 1998-2002.

Erlandsson har även varit ordförande för Svenska Hästavelsförbundet, mellan 2001 och 2007, och styrelseledamot i Nationella stiftelsen för hästhållningens främjande, 2001-2006. 

Talmannen Andreas Norlén avböjer att kommentera det som framkommit om Eskil Erlandsson eftersom det är en fråga som hanteras av Centerpartiet. Han meddelar dock att det inte kommit in någon anmälning eller liknande under hans tid som talman. Per Westberg, som var talman mellan 2006 och 2014 meddelar att det inte kommit in några anmälningar vad han minns om Erlandsson under hans tid som talman. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.