Ex-militärer utreder Aftonbladetprofilen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Daniel Isberg, affärsområdeschef för företagssäkerhet på 2secure, vill vare sig bekräfta eller dementera att bolaget utför uppdraget åt Aftonbladet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Säkerhetsbolaget 2secure kopplas in av Aftonbladet för att göra en utredning om den våldtäktsanklagade medarbetaren, erfar Expressen.

Bolaget 2secure grundades av veteraner från Nationella insatsstyrkan och består till stor del av ex-poliser och ex-militärer.

Sedan en kvinnlig medieprofil publicerade namnet på en Aftonbladetprofil hon säger våldtog henne 2006 har flera ytterligare kvinnor riktat anklagelser mot mannen. I förra veckan meddelade Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén i en kolumn att profilen tar timeout från sitt jobb – något hon kallade för "ett klokt beslut."

För att gå till botten med anklagelserna har Aftonbladet anlitat säkerhetsbolaget 2secure – som varit i kontakt med flera av kvinnorna som riktat anklagelser mot profilen, enligt Expressens uppgifter.

2secure bildades enligt den egna hemsidan av sex personer från Nationella insatsstyrkan och består till stor del av tidigare poliser och militärer liksom medarbetare från "näringslivet och IT-säkerhetsbranschen". 


LÄS OCKSÅ: Fler kvinnor pekar ut Aftonbladetprofilen 


"Samma kompetens som polisen"

Daniel Isberg, affärsområdeschef för företagssäkerhet på 2secure, vill vare sig bekräfta eller dementera att bolaget utför uppdraget åt Aftonbladet. På frågan hur 2secure skulle utreda den här typen av ärende svarar han:

– Då skulle en stor mängd intervjuer göras med kundens personal. Intervjuerna skulle göras av personer med kompetens från den typen av polisutredningar. Resultatet kan vara grund för ett beslutsunderlag eller komplettera en polisanmälan.

Kommunikationschefen Elias Wästberg säger att bolaget har "samma kompetens som polisen" när det gäller att utreda.

– Många av dem som jobbar hos oss har senior bakgrund och har jobbat inom alla olika delar av polisen med att utreda brott. Kompetensen i bolaget består av allt från jurister och revisorer till enstaka gamla militärer och poliser.

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.
Foto: MAGNUS WENNMAN / Magnus Wennman

Expressen har tidigare ställt frågan om bolaget och utredningen till Sofia Olsson Olsén, publisher på Aftonbladet.

"Det här är frågor som rör det pågående personalärendet. Jag har inga övriga kommentarer", svarade hon via sms.

Förundersökningen lades ned

Medieprofilen som pekat ut Aftonbladets medarbetare polisanmälde händelsen 2011. En förundersökning inleddes men lades året därpå ned då brott inte kunde styrkas, enligt åklagaren.

– Jag har gjort bedömningen att utredningen inte kommer att leda till att man kan förvänta sig någon fällande dom i tingsrätten. Det säger inget om vad som hänt eller inte hänt, har åklagaren som lade ner förundersökningen sagt.

Advokat Elisabeth Massi Fritz har meddelat att hon tittar på fallet.

Sedan medieprofilens inlägg i sociala medier har alltså flera kvinnor riktat anklagelser mot Aftonbladetmedarbetaren. En av dessa har också polisanmält honom. Det rör en våldtäkt som enligt kvinnan ägde rum år 2002. Polisen har bekräftat för DN att man tagit emot en anmälan, men ärendet lades ned direkt eftersom händelsen är preskriberad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.