Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ex-livvakten Hernando Labbé Solinas fick vd sparkad

Reporter Gusten Holm: "Han hade inte rätt kompetens
Hernando Labbé Solinas har ett förflutet som Säpo-livvakt.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Stadshuset i Lidingö.Foto: Erik Ehrlemark
Hernando Labbé Solinas var tidigare S-profilen Mona Sahlins livvakt.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Den tidigare Säpo-livvakten och polisen Hernando Labbé Solinas arbetade åt Lidingös kommunala fastighetsbolag.

Enligt vd:n behövdes någon ”med hans bakgrund som polis och livvakt”, ”som vågade säga nej när hyresgäster kom och ställde obefogade krav”.

Men Labbé Solinas saknade kompetens för uppdraget och vd:ns rekrytering av honom kringgick lagen om offentlig upphandling, enligt en extern utredning.

Nu har vd:n skilts från sitt uppdrag och kontraktet med Labbé Solinas har avslutats.

Det var en visselblåsare som slog larm om att det inte gått rätt till när vd:n för Lidingö stads fastighets AB anlitade Hernando Labbé Solinas som ”fastighets- och säkerhetsadministratör”.

Staden tog uppgifterna på allvar. I maj gav fastighetsbolaget revisionsbyrån KPMG i uppdrag att utreda de påstådda missförhållandena.

I fredags blev utredningen klar. KPMG bedömer att vd:n för bolaget kringgått lagen om offentlig upphandling när Hernando Labbé Solinas kontrakterades, något som Mitt i tidigare har rapporterat om. Följden blev både en förtroendeskada och en ekonomisk skada för bolaget, enligt KPMG.

– Det fanns fel begångna. Det har styrelsen sedan behandlat och ansett att man inte kunde bevilja vd ansvarsfrihet för 2018, säger stadsdirektör Daniel Broman.

Daniel Broman, stadsdirektör.Foto: Lidingö stad.

Mona Sahlins livvakt

Hernando Labbé Solinas, 49, polis och tidigare livvakt och medarbetare åt Mona Sahlin, blev rikskänd 2016 sedan Expressen avslöjat att Sahlin skrivit falska intyg om Solinas inkomst för att han skulle kunna köpa en lyxlägenhet.

Affären slutade med att de båda fick strafföreläggande och dagsböter – Sahlin för osant intygande och Labbé Solinas för brukande av osann urkund. 

Sahlin avgick i samband med avslöjandet som samordnare mot våldsbejakande extremism. Labbé Solinas lämnade också sin tjänst på myndigheten. Däremot fick han behålla sitt arbete som polis efter att han fått ett strafföreläggande.

Men förra året gav han sig in i en annan bransch. 

Mona Sahlin på QX-galan på Cirkus 2018.Foto: OLLE SPORRONG

En skräddarsydd annons

Under ett dygn i april förra året utannonserade Lidingö stads fastighets AB ett konsultuppdrag som ”fastighets- och säkerhetsadministratör”.

”Konsulten ska sköta förvaltning av byggnader och tillhörande markområden, delta i underhållsplanering/underhållsprojekt, ekonomiuppföljning och ansvara för kundkontakter”, stod det i annonsen.

Det ställdes inga krav på erfarenhet av fastighetsskötsel men däremot att ”Konsulten ska inneha vana av att arbeta med myndighetsutövning”.

Annonsen låg bara ute i 24 timmar.

Dagen innan uppdraget annonserades ut skickade fastighetsbolagets vd Labbé Solinas ansökningshandlingar till bolaget som ansvarade för rekryteringen. 

Labbé Solinas ville ”prova på något helt nytt och utmanande efter 15 år som polis”, skrev han i sin ansökan.

Dagen efter att den 24 timmar långa ansökningstiden gick ut fick han uppdraget. 

Enligt en internutredning som bolaget senare gjorde saknar Labbé Solinas relevant kunskap, utbildning och erfarenhet för den roll som beskrivs i annonsen. Den timersättning han fick, 728 kronor, var dock densamma som den bolaget betalar erfarna konsulter.

En förvaltare som vågade säga nej

I en utredning som revisionsbyrån KPMG genomfört på Lidingö stads uppdrag redogör vd:n själv för händelseförloppet.

Han berättar att Labbé Solinas tidigare varit en av kandidaterna när teknik- och fastighetsförvaltningen, där vd:n också arbetar, skulle rekrytera en kvalitets- och säkerhetssamordnare.

Då ska dock vd:n ha kontaktats av stadsdirektören, Daniel Bromans företrädare, som ”meddelade att man inte skulle gå vidare med konsulten då det från annat håll framkommit anonyma, ofördelaktiga uppgifter om denne”.

Vd:n tyckte själv att det var fel eftersom han talat med två referenser inom polisen, som lämnade mycket bra vitsord.

När han senare behövde en ny fastighetsförvaltare till Lidingö stads fastighets kom han att tänka på Labbé Solinas. Detta eftersom han ansåg att det kommunala fastighetsbolaget behövde någon med ”hans bakgrund som polis och livvakt”.

Vd:n uppger i KPMG:s utredning att bolaget hade haft problem med säkerheten för förvaltarna och de boende. 

Han nämner rån, sönderskurna däck och falska hantverkare som exempel och säger att bolaget ”var i behov av en förvaltare som vågade säga nej när hyresgäster kom och ställde obefogade krav”.

”De obligatoriska kraven kan jag bestämma över själv”

Vd:n kontaktade Labbé Solinas och de åt lunch tillsammans. Det var enligt honom första gången de träffades. Den tidigare livvakten berättade att han brukade snickra hemma, vilket vd:n tyckte var meriterande. Han kom fram till att Labbé Solinas skulle ”passa mycket bra” i bolaget, enligt KPMG:s utredning.

En månad innan tjänsten annonserades ut hade vd:n och Hernando Labbé Solinas mejlkontakt. Vd:n skickade bland annat över ett exempel på en kravspecifikation.

Av Labbé Solinas svar framgår att han blev orolig av en formulering om att kandidater som inte uppfyllde de obligatoriska kraven inte skulle gå vidare till utvärdering.

”Hur ska du kringgå det?” frågade han.

Men vd:n gav lugnande besked:

”De obligatoriska kraven kan jag bestämma över själv”.

Mejlväxling mellan Labbé Solinas och vd:n.

Arbetsuppgifterna

Så vad gjorde Labbé Solinas på jobbet?

– Vi har många kunder som vi får från Lidingö stad som kan ha sociala eller medicinska problem och behov. Så det är krävande kunder – inte alla, men många, säger vd:n.

– En del av arbetet för en förvaltare är att säga nej till kunderna, på ett korrekt och respektfullt sätt. Kunderna har ofta en åsikt om vad man har rätt till, och en hyresvärd har kanske en annan åsikt. Jag hade förhoppningar om att han (Labbé Solinas, reds anm) kunde göra det, i och med att han har träffat många människor i sitt tidigare yrke.

Björn Samuelson (M) var styrelseordförande i fastighetsbolaget när Labbé Solinas kontrakterades. Han bekräftar vd:s bild av att bolaget behövde någon som kunde hantera hotfulla situationer.

– Flera hyresgäster har uppträtt hotfullt mot bolagets personal. Därför tyckte vd, vilket jag instämde i, att då behövs det någon som kan vara en kontaktperson gentemot de här hyresgästerna, säger Björn Samuelson.

– Jag stödde rekryteringen. Men detaljerna var jag inte insatt i. Det är inte en styrelsefråga.

KPMG ställer sig dock frågande till beskrivningen av säkerhetsläget och skriver i sin utredning:

 ”Såvitt känt har bolaget inte genomfört någon dokumenterad analys av säkerhetsläget samt på vilket sätt detta försämrats” (...) ”Inte heller känner säkerhetschefen i staden till att bolaget har rapporterat de fåtal säkerhetsincidenter som VD anger som skäl att anlita konsulten.”

Pengarna

Enligt avtalet skulle Labbé Solinas fakturera i efterskott. Men under åtminstone fem månader 2018 redovisade han arbetad tid, även övertid, innan arbetet utförts. Bolaget betalade också fakturorna innan den angivna övertiden var inarbetad. 

Labbé Solinas fick också rätt att beställa varor och tjänster i bolagets namn på upp till 50 000 kronor exklusive moms och att attestera fakturorna. 

Han attesterade dock 28 fakturor för högre belopp än så. Det högsta fakturabeloppet var 223 000 kronor exklusive moms.

Under de 12 månader som Labbé Solinas arbetade åt fastighetsbolaget betalade bolaget omkring 1,4 miljoner exklusive moms i arvode till honom, enligt avtalet.

En erfaren konsult i bolaget som vid tidpunkten för kontrakteringen av Labbé Solinas hade samma timarvode som han, 728 kronor, fick sitt timarvode höjt med 156 kronor ”eftersom dennes kvalifikationer vida översteg konsultens erfarenhet och kompetens”, skriver KPMG i sin rapport. 

Enligt KPMG skulle den ekonomiska skada för bolaget som Labbé Solinas medfört kunna räknas upp med den arvodesökning som följde för den kvalificerade konsulten, motsvarande en summa på cirka 300 000 kronor.

Skild från uppdraget

Vd:n skildes på tisdagen från sitt uppdrag med omedelbar verkan. Han behåller dock sin tjänst inom teknik- och fastighetsförvaltningen.

– Han har sitt uppdrag kvar i Lidingö stad och där är han fortsatt en viktig person. Man måste kunna få göra ett fel också, och finnas kvar i en organisation, säger Daniel Broman.

Samtidigt avslutades Labbé Solinas konsultuppdrag, sex månader i förtid. Enligt polisen i Region Stockholm är han fortfarande anställd där.

Vd: Jag hade varken uppsåt eller egen vinning

Den nu entledigade vd:n håller inte med om att han har kringgått lagen om offentlig upphandling,

– Nej, hade jag uppfattat det så hade jag inte gjort det här. Jag hade varken uppsåt eller egen vinning i det här.

Hur ser du på kritiken mot att han saknar erfarenhet av fastighetsskötsel?

– Jag vill analysera det här lite bättre innan jag ger några kommentarer.

Att han fått ett strafföreläggande för brukande av osann urkund – fick det dig att känna någon oro?

– En oärlighet är ju aldrig bra. Men i det uppdraget som han hade såg jag ingen risk. Rutinerna är sådana att det inte går att göra något oegentligt utan att det upptäcks.

Vd:n fortsätter:

– Avslutet har ju inget att göra med att han skulle ha gjort något oegentligt i sitt uppdrag. Han har skött uppdraget på det sätt som var tänkt.

Expressen har sökt Hernando Labbé Solinas men inte fått något svar.

Så blir midsommarvädret där du bor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.