Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ex-krigskorrespondenten blir ny politisk expert i L

Johanne Hildebrandt och L-ledaren Nyamko Sabuni.Foto: Liberalerna
Johanne Hildebrandt på Almedalsveckan i Visby 2012.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Johanne Hildebrandt blir ny expert på säkerhetspolitik hos Liberalerna.

Terrorhotet mot Sverige blir den första fråga hon tar sig an.

– Hon är en person som vet vad hon pratar om, säger L-ledaren Nyamko Sabuni.

Johanne Hildebrandt har en bakgrund som krigskorrespondent, bland annat på Balkan under krigen där på 1990-talet. Hon har också rapporterat från Irak och Afghanistan och är ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien.

Som kolumnist i Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Fokus har hon ofta skrivit om säkerhetspolitiska frågor. Nu tar hon steget in i politiken.

– Som kolumnist har jag suttit och gnällt på läktaren i över 25 år. Jag kände att det var dags att kavla upp ärmarna och komma in i matchen i stället för att sura på Twitter, säger hon.

Gillar Sabuni: ”Rak och tydlig”

Johanne Hildebrandt har också stort förtroende för Liberalernas partisekreterare Juno Blom – och för partiledaren Nyamko Sabuni.

– Hon är rak och tydlig. Man förstår vad hon säger. Hon är inte så ”undanslinkande” som andra politiker, vi delar samma värderingar.

Om du hade fått frågan av Jan Björklund, hade du tackat ja då också?

– Nej.

Vad är skillnaden?

– För det första så var det inte läge i livet då. För det andra: Jag gillar Nyamko och Juno.

Fokus på terrorhotet

Johanne Hildebrandt har inte varit partipolitiskt aktiv tidigare, och hon är fortfarande inte medlem i Liberalerna.

– De har den bästa försvarspolitiken i alla fall. Det är ett av få partier som faktiskt inser att vi behöver ett försvar i landet. Det var inget som var självklart för tio, tjugo år sedan, säger hon.

Men i dag är det väl en ganska bred samsyn om att det behövs mer pengar till försvaret?

– Ja, att det behövs mera pengar, men det finns väldigt mycket kvar att göra.

Terrorhotet mot Sverige, bland annat från personer som återvänder efter att ha slagits för terrorsekten IS, blir den första fråga hon ska fördjupa sig i.

– Det behöver göras betydligt mycket mer. Det är helt oacceptabelt att yazidiska kvinnor som har blivit våldtagna och andra offer ska behöva leva i samma bostadsområden som sina förövare.

Sabuni: ”Vet vad hon pratar om”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger i en skriftlig kommentar:

– Jag är mycket glad att Johanne ansluter till oss. Hennes gedigna erfarenhet från världens alla hörn kommer ha stor betydelse för vår politikutveckling. Hon är en person som vet vad hon pratar om, säger Nyamko Sabuni. 

– Johanne ska bland annat fokusera på vad Sverige måste göra på det migrations- och säkerhetspolitiska området. Sverige behöver bättre koll på vilka som kommer till vårt land, säger Nyamko Sabuni.

Johanne Hildebrandt har inga planer på att kandidera till något uppdrag som förtroendevald för liberalerna i nästa val, säger hon.

– Jag är inte säker på at jag är ett politikerämne, utan jag är ganska nördig och tycker väldigt mycket om att läsa mina rapporter. Men man ska aldrig säga aldrig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.