Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Exelevernas fälla mot läraren – ville avslöja sexuella kränkningar

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Polishuset i Norrköping där man bekräftar att läraren polisanmältsFoto: LEIF HALLBERG

En lärare på en skola i Norrköping har stängts av efter att han polisanmälts för att ha skickat meddelanden med grovt sexuellt innehåll på sociala medier.

Tre tidigare elever gillrade en fälla och startade ett fejkat Instagramkonto där de utgav sig för att vara en flicka – för att kunna få bevis mot idrottsläraren.

Nu har skolan inlett en internutredning.

– Hamnar vi i ett läge att en medarbetare får sluta på det här sättet är det klart att vi måste vara självkritiska, säger kommunikationschefen för skolan.

Det var efter uppgifter om att en lärare på ett högstadium i Norrköping använt sitt Instagramkonto för att under flera år chatta med tjejer på skolan – och fälla grovt sexuella kommentarer – som tre tidigare elever bestämde sig för att samla bevis mot idrottsläraren.

Expressen har varit i kontakt med en av dem, en 17-åring, som berättar att han för en tid sedan var med och startade ett fiktivt konto med ett flicknamn och började kommunicera med läraren. Läraren svarade med allt grövre sexuella kommentarer och efter två veckor hade de fått 60 bilder och två ljudfiler från honom.

Expressen har tagit del av ljudfilerna och chattkonversatonen på Instagram, där läraren på ett väldigt sexuellt grovt sätt förklarar vad han vill göra med den fiktiva användaren, som han tror är en flicka.

Gick till polisen efter fällan

17-åringen valde att gå till polisen med materialet. 

– Jag visade bilderna och spelade ljudfilerna men dom sa att rektorn måste göra det och man måste ha personnummer. Det känns orimligt för en sådan här sak, tycker jag. Sen på söndagen ringde jag 114 14 och då tog dom emot anmälan, säger han. 

Och i måndags fick elevernas föräldrar ett mejl från rektorn på skolan, där rektorn berättade att skolan startat en utredning efter att ”allvarliga anklagelser riktats mot en medarbetare. Det handlar om meddelanden på sociala medier av grov sexuell karaktär”.

Får material från elever

Skolan har också själva polisanmält mannen. 

Kommunikationschefen säger att fler elever och föräldrar har hört av sig med information om läraren, vilket har fått skolan att agera. 

– Den bedömning vi gör i dag utgår från de personer som berättar för oss nu, det är elever och föräldrar som har hört av sig till oss nu och kommit med information och som har gett oss en samlad bild som vi inte har sett på det här sättet.

– Det vi har sett i sociala medier, en sådan person kan vi inte ha, som jobbar inom skolan, som gör den typen av grejer. Det är ju totalt gränslöst och helt oacceptabelt. Man kan inte jobba med ungdomar när man gör på det sättet.

Kommunikationschefen för skolan säger att skolan sammanställt material som redan är spritt i sociala medier och material av liknande karaktär som kom fram efter att de tidigare eleverna gillrat fällan på Instagram.

– Men så har vi också fått en del berättelser och händelser som den här medarbetaren varit inblandad i. Det är också sådant som vi har sammanställt och lämnat över till polisen, säger kommunikationschefen. 

Polisen bekräftar anmälan

För Norrköpings Tidningar bekräftar polisen att man tagit emot anmälan från 17-åringen. 

– I slutet av förra veckan kom det in en polisanmälan gällande sexuella ofredanden från en privatperson. Ärendet har precis landat på mitt bord, säger Calle Ekenblom, utredare vid polisens avdelning för sexuella övergrepp mot barn på internet, till NT.

Calle Ekenblom säger att ärendet fortfarande är inne i ett tidigt skede.
– Som i alla ärenden börjar vi med att titta på om det finns en misstänkt och en målsägande, säger han till NT.

Läraren har arbetat på skolan i Norrköping sedan ett tiotal år tillbaka. Han är också en välkänd profil inom sitt område med flera uppdrag i föreningslivet.

Enligt uppgifter har kränkningarna pågått under många år, men rektor och mentorer har avfärdat det som olämpligt beteende?

– Ja, jag har nu också fått höra den typen av reaktioner och vi ställer oss självklart frågan om vi borde vi ha reagerat tidigare. Har vi varit tillräckligt uppmärksamma? Har vi hanterat det här på det sätt som vi borde längre tillbaka i tiden? Vi tittar på vilka bedömningar vi har gjort och rutiner vi haft, säger kommunikationschefen.

Chefen fortsätter:

– Hamnar vi i ett läge att en medarbetare får sluta på det här sättet är det klart att vi måste vara självkritiska. Sedan vet jag att generellt ibland kan förekomma ryktesspridning om olika personer som jobbar inom skolan. Och man måste ha ganska mycket konkret på fötterna för att kunna agera på det.