Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ex-advokat misstänks för att ha planerat mord

Stockholms tingsrätt.
Foto: Magnus Hallgren/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

En före detta advokat är skäligen misstänkt för förberedelse till mord, skriver DN.

Förundersökningen leds av åklagarmyndighetens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet.

I förundersökningen finns flera personer varav en enligt DN är en före detta manlig advokat som tidigare varit med i Sveriges advokatsamfund. Han ska även ha varit delägare i en advokatbyrå, enligt DN.

Mannen är skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.

Vem som ska ha varit föremål för mordplanerna är okänt.

Enligt uppgifter till tidningen ska en del av bevisningen i förundersökningen komma ifrån chattar ifrån den knäckta kommunikationstjänsten Encrochat, där det funnits uppgifter om att pengar kopplade till mordplanerna passerat mannens klientmedelskonto på banken.

För att en husrannsakan ska kunna göras på banken har Åklagarmyndigheten begärt att få ta del av mannens klientmedelskonton.

Tingsrätten avslår

Förundersökningsledare Ewamari Häggkvist skriver i sin begäran att informationen från banken skulle vara ”mycket intressant för utredningen”.

Stockholms tingsrätt har dock valt att avslå, då det lagstadgade skyddet för mannens klienter riskerar att skadas – en bedömning som ligger fast trots att mannen förlorat sin advokattitel.

”Tillståndet skulle således ge åklagaren stora mängder information vid sidan av den information som förundersökningen egentligen avser”, skriver chefsrådman Måns Wigén i sin motivering, enligt DN.

Tingsrättens beslut kan överklagas till Svea hovrätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.