Den före detta riksdagspolitikern Ewa Larsson greps på av polis i riksdagen.
Den före detta riksdagspolitikern Ewa Larsson greps på av polis – i riksdagen.

Ewa Larsson (MP) gripen i riksdagen

Publicerad
Uppdaterad
Den före detta riksdagspolitikern Ewa Larsson greps på tisdagen - i riksdagen.
Anledning: hon misstänks för ofredande, alternativt förargelseväckande beteende.
- Jag vill be skattebetalarna om ursäkt för allt rabalder. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Ewa Larsson till Expressen.se.
Ewa Larsson är miljöpartist och har varit aktiv kärnkraftsmotståndare sedan tidigt 1980-tal. Hon satt i riksdagen mellan 1994 och 2002.
På tisdagseftermiddagen besökte hon riksdagen igen. Tillsammans med några andra medlemmar av ”Gröna qvinnor” och ”Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen” delade hon ut flygblad utanför riksdagens entré.

Gick in i riksdagen

Lite senare gick Ewa Larsson och sex andra personer in i riksdagen för att följa omröstningen i kärnkraftsfrågan. För att se bättre reste sig hon och vännerna upp i bänkraderna. Några hade t-tröjor på sig med trycket ”Atomkraft – nej tack”. Vilket är det samma sak som otillåten opinionsyttring, enligt riksdagens regler.
– Det var absolut inte någon aktion. Det här är tröjor som vi ofta har på oss när vi träffas. Allvarligt talat: Jag har varit med väldigt länge, jag förstår inte det här, säger Ewa Larsson.

Möttes av väktare

När sällskapet skulle gå möttes de av väktare, som höll kvar gruppen tills polisen kom till platsen. Sammanlagt greps fem personer för störande av förrättning. De förhördes på plats.
– Vi fick vänta länge. Det kändes inte speciellt kul att vara någon form av kriminell. Det kändes hemskt, säger Ewa Larsson, som är upprörd över polisens närvaro.
– Jag vill be skattebetalarna om ursäkt för allt rabalder. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag är övertygad om att polisen har bättre saker att göra.
Ewa Larsson är ledamot i polisstyrelsen i Stockholms län. Nu får hennes agerande kritik av Kristina Alvedal (M), ordförande i polisstyrelsen:
– Jag tycker att det är olämpligt att alla som har politiska förtroendeuppdrag inte accepterar de demokratiska reglerna som vi folkvalda har kommit överens om, säger hon till DN.se.

"Hon vet ingenting"

Ewa Larsson anser att sällskapet respekterat alla regler och allting ”gick lugnt till”.
– Alvedal var inte där. Hon vet ingenting. Ingen i riksdagen har sett oss. Vi har inte sagt eller gjort något, vi har inte skramlat. Ingen visste att vi var där, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag