Ewa Larsson (MP) gripen i riksdagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den före detta riksdagspolitikern Ewa Larsson greps på av polis – i riksdagen.

Den före detta riksdagspolitikern Ewa Larsson greps på tisdagen - i riksdagen. 

Anledning: hon misstänks för ofredande, alternativt förargelseväckande beteende. 

- Jag vill be skattebetalarna om ursäkt för allt rabalder. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Ewa Larsson till Expressen.se. 

Ewa Larsson är miljöpartist och har varit aktiv kärnkraftsmotståndare sedan tidigt 1980-tal. Hon satt i riksdagen mellan 1994 och 2002.

 På tisdagseftermiddagen besökte hon riksdagen igen. Tillsammans med några andra medlemmar av ”Gröna qvinnor” och ”Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen” delade hon ut flygblad utanför riksdagens entré.

Gick in i riksdagen

 Lite senare gick Ewa Larsson och sex andra personer in i riksdagen för att följa omröstningen i kärnkraftsfrågan. För att se bättre reste sig hon och vännerna upp i bänkraderna. Några hade t-tröjor på sig med trycket ”Atomkraft – nej tack”. Vilket är det samma sak som otillåten opinionsyttring, enligt riksdagens regler.

 – Det var absolut inte någon aktion. Det här är tröjor som vi ofta har på oss när vi träffas. Allvarligt talat: Jag har varit med väldigt länge, jag förstår inte det här, säger Ewa Larsson.

Möttes av väktare

 När sällskapet skulle gå möttes de av väktare, som höll kvar gruppen tills polisen kom till platsen. Sammanlagt greps fem personer för störande av förrättning. De förhördes på plats.

 – Vi fick vänta länge. Det kändes inte speciellt kul att vara någon form av kriminell. Det kändes hemskt, säger Ewa Larsson, som är upprörd över polisens närvaro.

 – Jag vill be skattebetalarna om ursäkt för allt rabalder. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag är övertygad om att polisen har bättre saker att göra.

 Ewa Larsson är ledamot i polisstyrelsen i Stockholms län. Nu får hennes agerande kritik av Kristina Alvedal (M), ordförande i polisstyrelsen:

 – Jag tycker att det är olämpligt att alla som har politiska förtroendeuppdrag inte accepterar de demokratiska reglerna som vi folkvalda har kommit överens om, säger hon till DN.se.

"Hon vet ingenting"

 Ewa Larsson anser att sällskapet respekterat alla regler och allting ”gick lugnt till”.

 – Alvedal var inte där. Hon vet ingenting. Ingen i riksdagen har sett oss. Vi har inte sagt eller gjort något, vi har inte skramlat. Ingen visste att vi var där, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.