I dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt” framträder bland annat vittnet Sara Hedrenius och berättar att hon såg militärfordon köra ombord på fartyget.
Det har väckt frågor om försvarspolitik kan ha legat bakom katastrofen.
Andra vittnet berättar att de sett ”tio, femton militärer” och ”militärfordon med kapell” vid Estonia.
I ett reportage i magasinet Filter framkommer att filmteamet inte intervjuade ögonvittnen som befann sig vid rampen vid färjans avgång – men som aldrig sett något ovanligt.
Svaret om ”De bortvalda”
I artikeln, som har rubriken ”De bortvalda”, hävdas att man sorterat bort personer ”vars berättelser stämmer bättre överens med fakta.” Nu svarar dokumentärfilmaren Henrik Evertsson på kritiken.
”Jag står fullt och helt bakom vår publicering, de källor vi valt att ha med och det journalistiska urvalet som har gjorts i produktionen. Förövrigt sätter vi pris på, och lyssnar gärna, till alla som vill berätta om sina upplevelser knutna till Estoniakatastrofen. Jag känner inte igen mig i påståendet att vi har valt bort källor för att driva någon hypotes.”, skriver han i ett mejl till Expressen.
Han beskriver vidare att fokus varit på att visa just sådant som inte varit känt.
Kritiken från mekanikern
”Seriens mål har såklart varit att kritiskt granska och presentera upplysningar och observationer som inte varit allmänt kända tidigare. Det är kärnan i det journalistiska uppdraget. Med det sagt har vi arbetat lika källkritiskt som alltid är normal journalistisk praxis.”, skriver Henrik Evertsson.
Magasinet Filter har tidigare kritiserat Estonia-dokumentären och menat att filmarna ”inte presenterar ett enda verifierbart inlägg som vederlägger” Estonia-utredningens slutsatser.
Tidningen har nu även intervjuat fartygsmekanikern Henrik Sillaste som såg hur vatten forsade in bredvid rampen längst fram på Estonia. Sillaste anser att dokumentärserien sprider ”desinformation” som ”utnyttjar utsatta människors förtvivlan”.
”Att vatten kommer in vid sidorna av ombordkörningsrampen visas pedagogiskt och tydligt med datorgrafik i serien.”, skriver Henrik Evertsson. Han menar vidare att han önskar en bred och konstruktiv debatt kring Estoniakatastrofen och programserien.