Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Evelyn Hernandez, 21, fick missfall – dömdes för mord

Evelyn Beatriz Hernández, 21, anklagas för att ha försökt genomföra en abort, vilket enligt lagen i El Salvador är likställt med mord.
Foto: RODRIGO SURA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Evelyn Beatriz Hernández blev gravid efter en våldtäkt när hon bara var 16 år gammal.
Foto: RODRIGO SURA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: SALVADOR MELENDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Evelyn Beatriz Hernández, 21, från El Salvador, våldtogs som tonåring och blev gravid.

Hennes son dog vid födseln, och hon anklagades för att ha försökt göra en abort – mord enligt lagen i El Salvador – och hon dömdes till 30 års fängelse.

Efter en överklagan beslutade landets högsta domstol att hon skulle få en ny rättegång.

Hon står nu återigen åtalad för mord.

Evelyn Beatriz Hernández, då 16 år gammal, våldtogs i sin hemstad El Carmen, några mil öster om huvudstaden San Salvador, under sensommaren 2016.

Våldtäktsmannen gjorde henne med barn, något som Evelyn Beatriz Hernández själv säger att hon inte förstod.

Åtta månader senare, fortfarande ovetande om att hon var gravid, drabbades Evelyn Beatriz Hernández av kraftiga magsmärtor.

I tron att hon behövde gå på toaletten tog hon sig till familjens utedass, och födde där en son, som hon säger inte levde.

Evelyn Beatriz Hernández förlorade så pass mycket blod att hon svimmade, och hittades kort därefter av sin mamma som med hjälp av en granne körde henne till närmaste sjukhus.

Läkarna som undersökte henne fann indikationer på att hon fött barn, och ringde polisen som tog sig till familjens hem och hittade den döda babyn i latrintanken.

Fick 30 års för mord efter misstänkt abort

Evelyn Beatriz Hernández greps, misstänkt för att ha försökt utföra en abort efter 32 veckors graviditet.

Abort är olagligt i El Salvador, även efter en våldtäkt eller när graviditeten utgör ett hot mot moderns hälsa, och likställs med mord.

Kvinnor som anklagas för att ha utfört en abort eller medvetet orsaka ett missfall riskerar upp till 50 år i fängelse, enligt människorättsorganisationen Amnesty.

Under våren 2017 dömdes Evelyn Beatriz Hernández till 30 års fängelse för mord.

Experter kunde inte säkerställa om fostret dött i magen, eller om den för tidigt födda pojken avlidit strax efter födseln, men Evelyn bedömdes oavsett vara skyldig.

Ny rättegång efter överklagan

Evelyn Beatriz Hernández säger att hon, om hon förstått att hon var gravid, aldrig skulle ha försökt utföra en abort – trots att barnet kommit till vid en våldtäkt.

– Hade jag vetat att jag var gravid skulle jag väntat på barnet med stolthet och glädje, sa hon utanför rättssalen enligt CNN.

Nu 21 år gammal överklagade hon domen, och släpptes i vintras i väntan på en ny rättegång, efter att ha avtjänat nästan tre år av sitt straff.

Åklagare yrkar återigen på 30 års fängelse för mord, och på måndag väntas domen.

Åklagare sprider medicinska myter

En av hennes advokater Paula Avila-Guillen berättar för nyhetssajten Bustle att åklagare har gjort en serie falska påståenden under rättsprocessen och presenterat dem som medicinsk fakta.

De har bland annat sagt att ”det är omöjligt för en kvinna att inte veta om att hon är gravid” – en vanlig medicinsk myt.

De har också påstått att ”det är omöjligt för en kvinna som vill ha sitt barn att svimma av blodförlust under förlossningen tack vare hennes 'modersinstinkter'”.

– Även när du lägger fram bevis om och om igen som visar på alla möjliga omständigheter som innebär att en graviditet inte får ett lyckligt slut, så säger åklagaren ändå ”nej, hon är skyldig”, säger Paula Avila-Guillen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.