Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Evelyn Dieckhaus, 9, och Katherine Koonce dog i skolskjutningen

Här stoppar polisen skytten
Foto: The Covenant School
Evelyn Dieckhaus sköts till döds när hon försökte sätta igång brandlarmet.
Foto: Privat / CNN/Familjen Dieckhaus
Vikarierande läraren Cynthia Peak mördades också i skolskjutningen.
Foto: AP / TT
Sörjande samlas vid skolan i Nashville.
Foto: JOHN AMIS / AP/ TT

Rektorn Katherine Koonce, 60, satt i ett zoom-möte när hon hörde skotten.

Då avslutade hon samtalet – och begav sig rakt emot skytten.

– Hon gjorde vad rektorer ska göra, hon skyddade barnen, säger Russ Pulley, ledamot i stadsfullmäktige i Nashville, till Fox News.

Klockan var tretton minuter över tio på måndagsförmiddagen när transpersonen Audrey Hale, 28, sköt sig in i grundskolan The Covenant School, i den välbärgade stadsdelen Green Hills i Nashville. Samtidigt satt skolans rektor Katherine Koonce i ett zoom-möte på sitt kontor.

– Som jag har förstått det från vittnen på skolan, satt hon i mötet när hon hörde det första skottet. Hon avslutade samtalet omedelbart, reste sig och rörde sig rakt emot skytten, säger Russ Pulley, ledamot i stadsfullmäktige och tidigare FBI-agent, till Fox News.

Polischefen John Drake säger att han inte kan bekräfta exakt vad Koonce gjorde, men berättar att rektorn hittades skjuten till döds, ensam i en korridor.

– Det har varit någon form av konfrontation, det är jag säker på. Det kan vi se på sättet hon låg i korridoren, säger Drake.

I ett uttalande från kyrkan där Katherine Koonce var medlem hyllas hon med orden: ”Hon gav sitt liv för att försvara barnen som hon hade hand om”. 

Katherine Koonce hade förberett barnen

Skolskjutningar är inte ovanligt i USA och Katherine Koonce hade också förberett barnen och personalen i skolan på det värsta, genom att låta alla genomgå träning för sådana situationer.

– Rutinerna som utarbetats räddade många liv, säger Pulley.

Även Evelyn Dieckhaus, en av nioåringarna som dödades, hyllas som en hjälte dagen efter dådet. Enligt rapporterna ska hon ha skjutits till döds när hon kastade sig fram för att försöka sätta igång ett brandlarm, för att få stopp på skytten.

I ett uttalande skriver Dieckhaus familj: ”Våra hjärtan har brustit fullständigt. Vi kan inte tro att det här har hänt på riktigt. Evelyn var ett lysande ljus i världen.”

Evelyn Dieckhaus äldre syster Eleanor överlevde skjutningen.

– Jag vill inte vara det enda barnet, sa hon genom tårarna på kyrkans minnesstund för Evelyn, enligt The Tennessean.

I skjutningen dödades ytterligare fyra personer, förutom skytten själv. Det är nioåringarna Hallie Scruggs – pastorns dotter – och William Kinney, samt vikarierande läraren Cynthia Peak och vaktmästaren Mike Hill, båda 61.

Audrey Hale sköt sig in i skolan

Tre barn och tre vuxna mördades

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.