Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Evas ofödda barn
dog på väg till BB

Lillemor skulle ha fyllt tre år i lördags.

Hon kvävdes i mammas mage på väg till närmaste BB - 12 mil bort.

– På den tiden hann hon dö, säger mamma Eva Sundberg, 40.

Så långa är avstånden till BB i Norrbotten

Avstånd från olika orter i Norrbotten till närmaste BB samt antal födslar 2013.

Arvidsjaur, 160 km: 67 födslar

Haparanda, 130 km: 89 födslar

Kiruna, 120 km: 283 födslar

Pajala, 145 km: 55 födslar

Övertorneå, 155 km: 25 födslar

Arjeplog, 246 km: 22 födslar

Få födslar är orsaken till neddragningarna

Det finns 47 förlossningskliniker i landet. Två av dem finns i Norrbottens län, på Sunderby sjukhus i Luleå och Gällivare sjukhus. Länet täcker en fjärdedel av Sveriges yta och 250 000 invånare.

Gällivare hade 2014 totalt 562 födslar. Bland landets förlossningskliniker var det bara tre andra som hade färre födslar.

Sunderby hade 1858 födslar samma år och var på plats 26 bland landets förlossningskliniker som haft flest födslar.

Men detta är ingen ursäkt, menar kritikerna som måste köra i timmar för att komma till närmaste BB.

Snön yrde mot bilrutan. Framför bilen på riksväg E10 mellan Kiruna och Gällivare var det halt i den trettiogradiga minuskylan. Sikten var usel i mörkret. Kundhandläggaren Eva Sundberg, 40, skrek av smärtan från värkarna, maken Stefan körde så snabbt han kunde på den olycksdrabbade sträckan som i folkmun kallas "Dödens väg".

Lillemor, den lilla flickan i magen, ville ut.

Femton år tidigare, 1 februari 2001, lades BB ner i Kiruna. Kort efter följde BB i Kalix och BB i Piteå efter. I dag måste alla födslar i hela Norrbotten, ett län med en fjärdedel av Sveriges yta, ske på bara två BB - i Luleå och Gällivare.

Men trots lokala protester lyssnar inte politikerna.

Eva Sundberg hade gått tolv dagar över tiden när hon åkte in till BB.

Trodde hon skulle föda dottern levande

Eva Sundberg hade klockan 09 den 19 november 2013 besökt barnmorskan på Kiruna sjukhus. Eva var tolv dagar över tiden.

– Då fick jag höra på hennes hjärtslag. Barnmorskan gjorde alla rutinundersökningar på mig förutom att titta på fostervattnet, berättar Eva Sundberg som för första gången orkar prata om tragedin.

19.30 samma dag började smärtsamma stormvärkar som avlöste varandra utan pauser.

– Det var dålig sikt, det var mörkt. Jag hade fruktansvärda värkar. Jag var rädd att jag skulle föda i bilen, berättar Eva Sundberg.

Ambulansen mötte dem halvvägs på den 12 mil långa resan.

–  Jag åkte i vetskapen om att föda fram ett friskt och levande barn.

Den dödfödda flickan fick namnet Lillemor. Foto: PRIVAT

Uppropet: Krävs fler förlossningskliniker

Eva Sundberg bor i Tuolluvaara, några kilometer öster om Kiruna. De senaste åren har barnafödandet ökat i Malmfälten, som innefattar Gällivare och Kiruna, enligt lokaltidningen NSD. I Kiruna föds lika många barn som i resten av Malmfälten.

En av dem som driver frågan om att utöka förlossningsvården är Monika Thelin, ordförande i sammanslutningen Lapplandsupproret. Gruppen startade för några år sedan som en protest mot neddragningar inom vården i inlandet. Personer från Dorotea, Lycksele, Arvidsjaur och Kiruna är engagerade i upproret.

Frågan om BB i Kiruna har åter aktualiserats efter att Västernorrlands län beslutat att lägga ner BB i Sollefteå.

– Vi har fått upp frågan för BB i Kiruna en gång till på agendan. Vad som gjorde att jag tände till var att på Sollefteås sida på Facebook läste att landstingspolitiker från Västernorrland tar Norrbottens län som exempel att det inte inneburit problem för mammor att åka till Gällivare för att föda barn där. Då brann det i papiljotterna, säger Monika Thelin.

Läkaren: Ditt barn lever inte mer

Hon har samlat flera vittnesmål från kvinnor som beskriver ångest, panik, brist på lokala barnmorskor och komplikationer under den långa resan till BB i Gällivare.

– Unga familjer törs inte bo kvar, de väljer att flytta för de vill inte föda efter vägen. Man har aldrig tittat på den etiska sidan av sina beslut utan bara strikt ekonomiskt, säger hon.

Två timmar efter att ha lämnat hemmet var Eva Sundberg i förlossningssalen i Gällivare. Något var fel. "Eva, ditt barn lever inte mer", berättade läkaren.

– Det var fruktansvärt. Jag skrek åt henne: "Du ljuger, det är inte så". Jag skrek ut min sorg och frustration.

Hon fick föda som vanligt. Den dödfödda flickan fick namnet Lillemor. Fostervattnet ska normalt dämpa värkarna. När det saknades klämdes barnet mot livmodersväggen och kvävdes. Eva Sundberg var sjukskriven i ett helt år efter tragedin.

Två timmar efter att ha lämnat hemmet var Eva Sundberg i förlossningssalen i Gällivare. Något var fel. "Eva, ditt barn lever inte mer", berättade läkaren. Foto: PRIVAT

Eva: Man får försöka leva med sorgen

Hon har vänt sig till psykiatrin och vaknar fortfarande mitt i natten på grund av fruktansvärda mardrömmar.

– Man återhämtar sig inte helt för man har förlorat en del av sitt hjärta. Man får försöka leva med sorgen, säger mamman.

Hon har ännu inte gjort någon anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, för att sorgearbetet tagit all kraft. Hon vill att sjukhuset i Kiruna ändrar sina rutiner - att ordentliga kontroller införs på de lokala sjukhusen för gravida som går över tiden.

Och att andra blivande mammor ska slippa återuppleva samma sak.

– Hade Kiruna haft BB hade jag kunnat vara där på tio minuter, i stället tog det två timmar till Gällivare. Då hade vi haft en treårig flicka som sprungit runt och varit glad nu, säger Eva Sundberg.

Monika Thelin är ordförande i sammanslutningen Lapplandsupproret. Foto: Picasa 2.6 / Picasa

Ministern vill inte kommentera

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström, S, vill inte kommentera hur han ser på nedläggningar av BB i Norrbottens inland, utan hänvisar till Norrbottens landsting.

Vänsterpartiets Glenn Berggård är vice ordförande i Landstingsstyrelsen Norrbottens län. Han beskriver det som hänt Eva Sundberg som "tragiskt" och "beklagligt", men meddelar att det inte är aktuellt att åter öppna förlossningskliniker på andra orter i Norrbotten. Detta trots att avstånden för exempelvis invånarna i Arjeplog till närmaste BB är 246 kilometer. Enkel väg.

Skälet är att det sker för få födslar i Norrbotten och att man på nuvarande två orter lyckas hålla en hög nivå på förlossningsvården.

– Det är en viktig kvalitetsfråga, säger han.

Han medger att det finns brister - över 30 landstingsdrivna hälsocentraler klarar inte av hembesöken till föräldrar med nyfödda barn. Hälsocentralerna har fått fler ambulanser, uttryckningarna har ökat med en procent per år. Han tycker inte att Sveriges inland är underprioriterat utifrån befolkningsmängden.

I lördags var det tre år sedan Lillemor dog.

 

 

Eva blommor och ljus på graven

Vad vill du säga till alla föräldrar som är oroliga?

– Jag förstår att man är orolig. Men vi är övertygade om att den medicinska professionen identifierar de som är riskförlossningar och som behöver finnas på plats på sjukhusen säkert i tid så så att det inte blir problem.

Eva Sundberg tycker inte att förklaringen håller.

– Hur ser landstinget på att det dör barn? Är inte det tillräckligt för att upprätthålla en säker vård för mamma och barn? De barnen som dör, betyder inte de något för landstinget? Menar de att "lite spill" får man räkna med?

I lördags var det tre år sedan Lillemor dog. Eva och tioåriga dottern Alina bakade en tårta till lillasystern. Sedan gick de till graven för att lägga blommor och tända ljus. Alina, som ofta pratar om Lillemor, lämnade ett gossedjur i present vid graven. Eva Sundberg pratade med Lillemor om i fall hon har det bra där hon är.

– Jag säger till henne att vi kommer att ses snart. "Jag kommer snart till dig", det brukar jag säga. Jag vet att jag får träffa henne.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!