"Jag trodde att någon eldade bakom vårt hus. Men så förstod jag: Det var vårt hus som brann. Helt sanslöst," berättar Eva Öhlund. Foto: Privat"Jag trodde att någon eldade bakom vårt hus. Men så förstod jag: Det var vårt hus som brann. Helt sanslöst," berättar Eva Öhlund. Foto: Privat
"Jag trodde att någon eldade bakom vårt hus. Men så förstod jag: Det var vårt hus som brann. Helt sanslöst," berättar Eva Öhlund.  Foto: Privat
Räddningstjänsten var snabbt på platsen, men det var inte mycket att göra. Kombinationen övertänt hus och 35 minusgrader gjorde att det var svårt och otaktiskt att använda vattenslangarna. Foto: LäsarbildRäddningstjänsten var snabbt på platsen, men det var inte mycket att göra. Kombinationen övertänt hus och 35 minusgrader gjorde att det var svårt och otaktiskt att använda vattenslangarna. Foto: Läsarbild
Räddningstjänsten var snabbt på platsen, men det var inte mycket att göra. Kombinationen övertänt hus och 35 minusgrader gjorde att det var svårt och otaktiskt att använda vattenslangarna. Foto: Läsarbild

Evas hem brann ner –
berättar om chocken

Publicerad

Huset i Jokkmokk brann ner och i ett slag förlorade Eva Öhlund och hennes familj allt.

Men på årets kallaste dag möttes de av mycket värme från grannar och vänner.

– Alla har hört av sig. Folk har kommit med påsar med leksaker och kläder. Det är helt otroligt vad folk är snälla och omtänksamma, säger Eva Öhlund.

Eva Öhlund, 34, var med familjen nere hos sina föräldrar som bor på gatan bredvid i Jokkmokk i Norrbotten. Vid lunchtid skulle hon bara gå hem och hämta några saker.

– Jag trodde att någon eldade bakom vårt hus. Men så förstod jag: Det var vårt hus som brann. Helt sanslöst, säger Eva Öhlund.

Först ville hon på något vis ändå hem, trots branden som rasade.

– Jag sprang mot huset, samtidigt som jag ringde 112 och skrek. Det är inte så logiskt, för det är väl ingen ute när det är 35 minusgrader. Jag vet inte riktigt vad jag tänkte, säger hon.

Slog ut lågor genom fönstren

Övervåningen brann redan kraftigt och det slog ut lågor genom fönstret.

Räddningstjänsten var snabbt på platsen, men det var inte mycket att göra. Kombinationen övertänt hus och 35 minusgrader gjorde att det var svårt och otaktiskt att använda vattenslangarna.

– De kunde inte göra något. Det får brinna ner, konstaterar Eva Öhlund.

Räddningstjänsten är fortfarande på plats, nu med en mindre styrka, men Eva Öhlund och hennes familj håller sig därifrån.

– Vi har inte velat gå dit. Vi vet som inte vad vi ska göra, säger hon.

Fått en stuga att bo i

De har försökt ringa försäkringsbolag, men inte fått någon kontakt på grund av att det är helgdag. Alla papper med detaljer om hemförsäkringen har brunnit upp. Så småningom ska de flytta in i en stuga på campingen, så bofrågan är löst, i alla fall tillfälligt. Och mitt på vinterns kallaste dag har hon fått uppleva stark mänsklig värme från grannar, släkt och vänner.

– Alla har hört av sig. Folk har kommit med påsar med leksaker och kläder. Det är helt otroligt vad folk är snälla och omtänksamma, säger Eva Öhlund.

Hon är djupt tacksam för att hela familjen klarat sig – "jag tackar Gud för att ingen var hemma när det hände" – och konstaterar att detta förstås är allra viktigast. Samtidigt är det tungt och än så länge ofattbart att familjen förlorat allt.

– Treåringen förstår inte riktigt, men 15-åringen är ledsen över sakerna som hon förlorat. Det har just varit jul, så hon saknar julklapparna. Allt är borta. Det är något helt obeskrivligt, säger Eva Öhlund och fortsätter:

– Jag vill bara gå hem och sätta mig vid köksbordet. Men det går ju inte. Det går inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag