Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Evan McMullin ställer upp i valet i USA

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
CIA-agenten Evan McMullin utmanar Trump i presidentvalet.
Donald Trump
Foto: Keiko Hiromi / POLARIS POLARIS IMAGES

Han må vara helt okänd för det amerikanska folket - men nu ska CIA-agenten Evan McMullin utmana Donald Trump och försöka bli USA:s nästa president.

Men det finns ett problem: han har aldrig innehaft ett politiskt uppdrag.

Inom det republikanska partiet i USA finns bland många ett starkt motstånd till den egna kandidaten Donald Trump till posten som ny president i USA.

Nu avslöjar nyhetstjänsten Buzzfeed att det växande anti-Trump-lägret i sista stund kommer att försöka lansera en egen, oberoende kandidat, Evan McMullin, 40.

Under måndagen väntas han officiellt lämna in papper till ansvariga myndigheter att han ställer upp i presidentvalet.


LÄS MER: Expressens Mats Larsson - Med Donald Trump som kandidat är inget säkert


För den breda allmänheten är han helt okänd, men det har också sina förklarliga skäl. I nästan tio år arbetade han som hemlig agent för underrättelsetjänsten CIA, med flera uppdrag i konfliktzoner i Mellanöstern, Nordafrika och Sydasien.

Idag arbetar han inom politiken, som en rådgivare inom det republikanska partiet.

Fler följare på Twitter

Under måndagsmorgonen hade han bara 135 följare på Twitter, men då nyheten om hans eventuella kandidatur började spridas, ökade antalet följare dramatiskt, till flera tusen.

Där har han tidvis varit en stark kritiker till Donald Trump. Kvällen under det Republikanska partiets konvent då Donald Trump höll sitt tal, twittrade han att Trump var en auktoritär person som försökte begränsa medborgarrätten.


LÄS MER: Donald Trump bekräftar Mike Pence som kandidat


Han har också attackerat Trumps anti-muslimska hållning och påpekat att amerikanska muslimer haft ledande roller i arbetet mot terrorism, och kallat dessa för en tillgång.

Kritiker menar att Evan McMullin skulle vara nästan chanslös och få svårt att samla in pengar för sin kampanj, medan andra menar att tongivande och tunga republikaner som tagit avstånd från Trump bara väntar på att få försöka lyfta fram en annan, oberoende kandidat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.