Minst åtta personer omkom i gårdagens flodvåg i staden Toowoomba. Nu evakueras vissa områden av storstaden Brisbane. Foto: Reuters
Minst åtta personer omkom i gårdagens flodvåg i staden Toowoomba. Nu evakueras vissa områden av storstaden Brisbane. Foto: Reuters

Evakuering i storstaden Brisbane

Publicerad
Uppdaterad
Nya störtfloderna i Queensland slet med sig allt som kom i dess väg.
77 personer saknas och minst elva personer omkom när vattenmassorna forsade in i staden Toowoomba och slet med sig bilar och hus.
Nu evakueras delar av storstaden Brisbane efter att vatten börjar tränga in även där.
Läget i den översvämmade delstaten Queensland förvärrades i går ytterligare. Kraftiga skyfall fick floderna att svämma över på nytt vilket gjorde att vägar och broar hamnade under vatten. Skyfallet skapade en åtta meter hög flodvåg – polischefen Bob Atkinson beskriver den som en inlandstsunami - som strömmade in i staden Toowoomba och slet med sig hus och bilar.

Dödssiffran befaras stiga dramatiskt

77 personer saknas och minst elva personer omkom i gårdagens flodvåg, meddelar myndigheterna. Den bekräftade dödssiffran under de senaste veckornas översvämningar i delstaten har därmed stigit till 19 personer.
– Bland de döda finns fyra barn och vi är djupt oroade för åtminstone 18 av de saknade, säger Queensland premiärminister Anna Bligh till AP.
- Vi befarar och förväntar oss att dödssiffran kommer att stiga dramatiskt.
Totalt beräknas omkring 200 000 personer ha drabbats och under tisdagsmorgonen, svensk tid, började delar av storstaden Brisbane evakueras när vattenmassorna rörde sig mot kusten.

Skyddas av damm

"Alla som bor eller vistas nära Brisbanefloden i stadsdelen West End ombeds att ta sig till mer höglänta områden", skriver Queensland-polisen i ett uttalande. West End är en stadsdel strax söder om stadskärnan.
Brisbanes borgmästare Campbell Newman säger att mydnigheterna förbereder sig för att omkring 6 500 bostäder i 80 förorter kan komma att översvämmas de närmaste dagarna. Läget väntas vara som värst på torsdag när även de centrala delarna av staden riskerar att översvämmas.
Brisbane skyddas av en stor damm som byggdes efter stora översvämningar 1974, men dammen är nu fylld till bredden och myndigheterna har nu inget annat val än att släppa ut vatten och tillåta en mindre översvämning. Alternativet är ett mycket värre flöde.

Bilar spolas bort

Efter varningarna töms nu centrala Brisbane snabbt. Bilarna är tätt packade på huvudleden söderut när tusentals flyr staden. Evakueringar har också skett eller är på gång i flera drabbade förorter. Omkring 300 människor i Forest Hill, strax utanför själva storstadsområdet, fick undsättas med hjälp av helikoptrar. I Strathpine och Caboolture, som ligger låglänt strax norr om Brisbane, uppmanades samtliga att omedelbart ta sig till säkrare områden.
"Stanna inte i era hem, var vänliga att ta er därifrån omedelbart", sade polisen.
Samtidigt säger meteorologerna att nya, häftiga skyfall väntas under dagen. Risken är förstås att det kan orsaka fler dödliga flodvågor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag