Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eva-Marree mördad –  expojkvän anhållen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Privat, Peter Krüger

I torsdags knivmördades 27-åriga Eva-Marree när hon skulle träffa sin son.

Hennes expojkvän är anhållen misstänkt för mord och försök till mord.

– Händelsen är en katastrof både för honom och deras två gemensamma barn, säger hans försvarsadvokat Martin Beskow.

Enligt polisen träffades offret och den misstänkte gärningsmannen på en buss på väg till mötet. Nu vill de ha kontakt med vittnen på den aktuella bussen.

I tisdags fick Eva-Marree Smith Kullander, 27, träffa sin son för första gången på ett och ett halvt år.

Efter en infekterad vårdnadstvist fick hennes expojkvän ensam vårdnad om deras två barn i mars. Men Eva-Marree såg en ljusning på konflikten när hovrätten meddelade prövningstillstånd. Förhandlingarna skulle börja i höst. Men trots att de i dagsläget hade delad vårdnad av barnen fick Eva-Marree sällan träffa dem för expojkvännen.

Men på torsdagen skulle hon träffa sin son igen.

Men det som skulle bli ett glädjemöte slutade i en tragedi: Eva-Marree knivskars så svårt att hon senare avled på sjukhus.

Ytterligare en kvinna skadades svårt vid överfallet och fördes till sjukhus med svåra skador. Hon är anställd på det utrednings- och behandlingshem för barn och familjer där överfallet ägde rum.

Greps på plats

Expojkvännen greps på platsen och sitter nu anhållen misstänkt för mord och försök till mord.

– Han mår inte särskilt bra. Han är fortsatt låg sedan i går, orolig för hela situationen, för sig själv och barnen, säger Martin Beskow, expojkvännens försvarsadvokat när Expressen.se når honom på fredagsförmiddagen.

Hur ser han på det inträffade?

– Den här händelsen är en katastrof både för honom själv och för deras två gemensamma barn.

Är han ångerfull?

– Det kan jag inte kommentera.

Hur den misstänkte ställer sig till anklagelserna är för tidigt att gå ut med menar Martin Beskow.

På fredagseftermiddagen kallade åklagare Gunnar Merkel till en presskonferens i polishuset i Västerås. Polisen kan inte gå in på så mycket detaljer om händelsen men åklagaren uppger att den misstänkte expojkvännen kommer att begäras häktad under fredagskvällen.

Opererades akut

Den kvinna som skadades svårt i samband med dådet opererades akut under kvällen. Hon har förhörts av polisen.

– Hennes läge när jag pratade med Landstinget i morse uppges vara stabilt, säger Johanna von Wowern, polisens pressekreterare.

I övrigt är polisen mycket förtegen om ärendet och lämnar ingen information mer än att de efterlyser passagerare som suttit på buss nummer 12 med avgång 10.30 från Vallby mot Bjurhovda. Bussen stannar på en hållplats i anslutning till platsen där det misstänkte mordet ägde rum.

Enligt åklagaren färdades både Eva-Marree Smith Kullander och den misstänkte 31-åringen på bussen.

Ingen hotbild

Personalen på behandlingshemmet har inte rapporterat någon hotbild mot kvinnan till socialtjänsten, enligt Monique Holmgren, risk manager för Västerås stad.

– Det är ofta som man kan sköta det själv, men hade ett hot rapporterats in hade vi tagit det högst allvarligt och agerat på det, säger hon.

Även polisen uppger att det inte fanns någon hotbild mot kvinnan.

Karin Hjärpe, tjänsteman i beredskap på Västerås stad, berättar att socialtjänsten nu har omhändertagit de båda barnen.

Upptakten oklar

En dimma vilar över händelserna som ledde upp till knivattacken. Grannar till behandlingshemmet där mötet ägde rum säger till Västmanlands läns tidning att de hört vrål och hur någon skrikit "sluta, sluta".

När Expressen når enhetschefen för behandlingshemmet svarar hon kort:

– Inga kommentarer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.