Eva Andersson, 54, arbetar med båtflyktingar på ön Lesbos i Grekland. Foto: PrivatEva Andersson, 54, arbetar med båtflyktingar på ön Lesbos i Grekland. Foto: Privat
Eva Andersson, 54, arbetar med båtflyktingar på ön Lesbos i Grekland. Foto: Privat
Eva Andersson sade upp sig från jobbet i Sverige för att kunna arbeta med flyktingar i Grekland. Foto: PrivatEva Andersson sade upp sig från jobbet i Sverige för att kunna arbeta med flyktingar i Grekland. Foto: Privat
Eva Andersson sade upp sig från jobbet i Sverige för att kunna arbeta med flyktingar i Grekland. Foto: Privat
Eva Andersson Foto: PrivatEva Andersson Foto: Privat
Eva Andersson Foto: Privat
Eva Andersson Foto: PrivatEva Andersson Foto: Privat
Eva Andersson Foto: Privat

Eva, 54, hjälper flyktingar i Grekland

Publicerad

Eva Andersson lämnade sin bekväma tillvaro i Sverige och flyttade till Grekland för att hjälpa desperata människor på flykt undan krig.

För sitt arbete har hon inspirerat andra och är nu en av de nominerade till Stora mammapriset som delas ut av Expressen på Mammagalan den 27 maj.

– Åh herregud, vad roligt, säger hon när hon hör att hon har nominerats.

Hösten 2015 flydde människor främst från Mellanöstern och Afrika undan krig och misär över Medelhavet till Grekland. 

En av dem som stått i främsta ledet och tagit emot dem på den grekiska ön Lesbos är Eva Andersson, 54, från Göteborg.

För sitt arbete nomineras hon nu till Stora mammapriset som delas ut av Expressen på Mammagalan på Mors dag den 27 maj. 

 

LÄS MER: Grekiska öarna töms på syriska flyktingar

 

När flyktingkrisen inleddes hösten 2015 arbetade Eva Andersson på Migrationsverket. Hon mötte flyktingarna som kom och kände att hon ville veta mer om vad de gått igenom.

Flyktingarna på Lesbos lever under svåra förhållanden.Foto: Privat

Hon tog en vecka ledigt från jobbet och reste till ön Lesbos i Grekland.

– Det var så omvälvande. Jag jobbade ideellt som sjukvårdare, och bara gick runt och hjälpte till. Jag lappade och plåstrade ihop folk, säger hon och berättar att hon är utbildad undersköterska.

Lämnade Migrationsverket

Tillbaka i Sverige kände hon att hon ville fortsätta sitt hjälparbete. Det slutade med att hon i september 2016 sade upp sig från jobbet för att kunna tillbringa mer tid på Lesbos.

Inledningsvis arbetade hon på det ökända flyktinglägret Moria, som rymmer 1 500 flyktingar, men i dag har närmare fem gånger så många. Sedan militären tog över lägret och stängt ute frivilligarbetarna, jobbar hon på andra ställen på ön.

 

LÄS MER: Påvens vilja: Att ta med sig 12 flyktingar 

 

Hon berättar om syner som mött henne, om båtar med döda människor och splittrade familjer efter att människor spolats överbord och drunknat på vägen.

– Båtar kom med döda som frusit ihjäl. Det var fruktansvärt med dessa gummibåtar, säger hon.

Hon känner stor empati för flyktingarna och har därför valt att själv göra en direkt insats.

Eva Andersson med de två afghanska pojkar som hon hjälpt i Sverige, Tofiq (t.v) och Farydoon.Foto: Privat

– Jag har två pojkar från Afghanistan som kommit till Sverige för ett och ett halvt år sedan som jag hjälpte nere i Moria. De har en helveteshistoria. Båda dessa grabbar är som mina söner nu, säger hon. 

Eva Andersson arbete på Lesbos har inte på något sätt avslutats. Nu driver hon sin egen hjälporganisation "2helpinghands" där.

– Jag stannar här så länge jag behövs, säger hon.

 

 

Eva Andersson

Namn: Eva Andersson

Ålder: 54

Yrke:  Sjukvårdare och hjälparbetare

Familj: Sambo och tre vuxna barn

Förebild: Människor som vågar gå sin egen väg

Bästa livsrådet: Tveka inte! Våga, vi lever bara en gång! 

Nominering: För att ha lämnat sin vardag och under två års tid använt sina egna pengar för att hjälpa flyktingar på Lesbos i Grekland och därmed blivit en inspirationskälla för många personer som önskar göra gott.

 

Det här är Mammapriset:

Stora Mammapriset – priset som hyllar Sveriges mammor.

På morsdag den 27 maj delas Expressens nyinstiftade pris ut på Mammagalan i kanal 5, med start 20.00.

 

Köp en morsdagspresent som räddar liv: Swisha 150 kronor till 90 00 217 så får en fattig mamma föda barn på sjukhus, istället för hemma i hyddan. Hämta ett fint morsdagskort på lakarmissionen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag