Glassexplorers program är en speciell kampanj där Google har valt ut förhandstestare till Google Glass.
Brillorna både videofilmar allt som bäraren ser och projicerar stödinformation i användarens synfält, även kallat för augmented reality, skriver Computer Sweden.
Glasögonen sätts på som ett par vanliga glasögon, men de har inget glas.
– De gör att man ser som en kamera. Det är som att ha en smartphone, men man håller den inte i handen. Funktionerna från exempelvis en Iphone projiceras framför glasögonen, säger Eva Mårell-Olsson.
Pratar med glasögonen
Luften framför dig blir alltså som en skärm där du exempelvis kan ta bilder och filma.
En annan funktion är att man pratar med glasögonen för att be dem om något, som exempelvis "Ok glass, take a picture".
Googleglasögonen är planerade att lanseras runt årsskiftet, men några utvalda ska alltså få möjlighet att glänsa med ett personligt par långt före alla andra.
Alla vill ha dem
Allt från artister, tv-stjärnor, kändisbloggare och till och med presidentkandidater har kämpat för att få testa brillorna.
De tävlande fick skriva varsitt twitterinlägg med en motivering till varför de vill prova glasögonen. Enligt Computer Sweden ska 4328 personer valts ut. En av personerna ska vara
den förre amerikanske presidentkandidaten och kongresstalmannen Newt Gingrich. Han twittrade att han lovade att ha på sig Google Glass för att ”dela sina upplevelser av djur och fossiler” under besök på djurparker och museer.
Fick Googles svarstweet
Eva Mårell-Olsson, nydoktorerad universitetslektor på institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap vid Umeå universitet, upptäckte tävlingen av en slump och skyndade sig att twittra.
– Det var inte svårt att komma på vad jag skulle skriva, det vara bara svårt att få plats. Det får ju bara 140 tecken.
Under påsken kom svarstweetet från Google: "You are invited to join Glassexplorers program. Woohoo!".
– Det är otroligt spännande. Jag har ännu inte fått glasögonen men jag hoppas att jag får dem, säger Eva Mårell-Olsson.
Hämtas i USA
Säkerheten kring brillorna är stor. De kan inte skickas på post. Eva måste själv åka till USA, förmodligen till New York, för att hämta dem. Resan får hon står för själv. Och hon får inte låna ut dem eller sälja dem vidare.
– Dessutom måste jag betala 1500 dollar, det måste alla som testar dem. Men det är helt klart värt det. Det är så spännande.