Eva Mårell-Olsson, 47, är ensam i Sverige om att få prova Google-glasögonen. Foto: Privat och AP
Eva Mårell-Olsson, 47, är ensam i Sverige om att få prova Google-glasögonen.  Foto: Privat och AP

Eva, 47, får testa Google-glasögonen

Publicerad

Kändisar och presidentkandidater slåss om att få förhandsprova ett par Google Glass- framtidens brillor som du pratar med.

Eva Mårell-Olsson, 47, från Umeå blir den enda från Sverige som får testa dem.

– Det känns otroligt spännande. Det är väldigt avancerat, därför är det så hypat, säger hon.

Glassexplorers program är en speciell kampanj där Google har valt ut förhandstestare till Google Glass.

Brillorna både videofilmar allt som bäraren ser och projicerar stödinformation i användarens synfält, även kallat för augmented reality, skriver Computer Sweden.

Glasögonen sätts på som ett par vanliga glasögon, men de har inget glas.

– De gör att man ser som en kamera. Det är som att ha en smartphone, men man håller den inte i handen. Funktionerna från exempelvis en Iphone projiceras framför glasögonen, säger Eva Mårell-Olsson.

Pratar med glasögonen

Luften framför dig blir alltså som en skärm där du exempelvis kan ta bilder och filma.

En annan funktion är att man pratar med glasögonen för att be dem om något, som exempelvis "Ok glass, take a picture".

Googleglasögonen är planerade att lanseras runt årsskiftet, men några utvalda ska alltså få möjlighet att glänsa med ett personligt par långt före alla andra.

Alla vill ha dem

Allt från artister, tv-stjärnor, kändisbloggare och till och med presidentkandidater har kämpat för att få testa brillorna.

De tävlande fick skriva varsitt twitterinlägg med en motivering till varför de vill prova glasögonen. Enligt Computer Sweden ska 4328 personer valts ut. En av personerna ska vara

den förre amerikanske presidentkandidaten och kongresstalmannen Newt Gingrich. Han twittrade att han lovade att ha på sig Google Glass för att ”dela sina upplevelser av djur och fossiler” under besök på djurparker och museer.

Fick Googles svarstweet

Eva Mårell-Olsson, nydoktorerad universitetslektor på institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap vid Umeå universitet, upptäckte tävlingen av en slump och skyndade sig att twittra.

– Det var inte svårt att komma på vad jag skulle skriva, det vara bara svårt att få plats. Det får ju bara 140 tecken.

Under påsken kom svarstweetet från Google: "You are invited to join Glassexplorers program. Woohoo!".

– Det är otroligt spännande. Jag har ännu inte fått glasögonen men jag hoppas att jag får dem, säger Eva Mårell-Olsson.

Hämtas i USA

Säkerheten kring brillorna är stor. De kan inte skickas på post. Eva måste själv åka till USA, förmodligen till New York, för att hämta dem. Resan får hon står för själv. Och hon får inte låna ut dem eller sälja dem vidare.

– Dessutom måste jag betala 1500 dollar, det måste alla som testar dem. Men det är helt klart värt det. Det är så spännande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag