EU-kommissionär om Google: Kommer lagstifta om det krävs

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Julian King, kommissionär för EU:s säkerhetsunion, säger att EU kommer att lagstifta om det krävs.
Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Frågan om ansvarstagande för innehåll på plattformar verkar vara extremt känslig – och inga raka svar levereras.
Foto: / AP / TT / NTB Scanpix
"Vi kommer att lagstifta om det krävs" skriver dock Julian King.
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

PARIS. Debatten om internetjättarnas roll i uppvigling till hat, antisemitism och fejkade nyheter på deras plattformar ligger nu på högsta EU-nivå. 

Expressen kontaktade Julian King, kommissionär för EU:s säkerhetsunion. På fredag kommer han till Sverige.

– Vi kommer att lagstifta om det krävs, skriver han.

– Samtidigt så skulle vi föredra frivilliga åtgärder, låter EU-kommissionären meddela.

Frågan om uppvigling till hat och terror är en av de frågor som i förlängningen hamnar på EU-kommissionärens bord. Att EU-medborgarnas säkerhet hänger på vad som skrivs, visas och framhävs på Google och Youtube är sedan flera år ett hett ämne för underrättelsetjänster i hela EU.

Polisen Mark Rowley har varit högsta chef för Storbritanniens antiterrorarbete fram till sin pension nu i mars. Han är en av de som ser allvarligt på internetjättarnas flykt från ansvar:

– Nätextremister kan agera helt strafflöst på plattformar som som styrs av legitima och väldigt förmögna företag, sade Mark Rowley i samband med ett seminarium härom veckan.

Terroristjägaren jämförde firmorna vid markägare som inte tar ansvar för brott som sker på deras egendom.


LÄS MER: Anne Rambergs kritik – efter polisens uttalande om Google 


Morgan Johansson och Anders Thornberg ska träffa Julian King i veckan.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Google stoppar hatlista – men allt ligger kvar på Wordpress 


Julian King ska träffa Morgan Johansson och Anders Thornberg

På fredag kommer EU-kommissionären Julian King träffa justitie- och inrikesminister organ Johansson och polischefen Anders Thornberg.

När Julian Kings stab kontaktas för en intervju framstår det tydligt att detta är känsliga frågor i Bryssel. Någon direkt intervju blir inte aktuell och frågorna som vi skickar in skriftligt får inte några raka svar. 

Istället får vi besvärade reaktioner från hans medarbetare. Frågan om ansvarstagande för innehåll på plattformar är extremt känslig. Om Google och Youtube bör ha ett publicistiskt ansvar är med all tydlighet en het potatis i Bryssel. EU-kommissionen har gått ut med olika riktlinjer och önskemål, nu senast den 1 mars. I dem har det hittills bara talats om Googles andra internetjättars "samhällsansvar". 

– Jag anser att dessa företag har ett tydligt samhällsansvar för att skydda användarna mot skadligt innehåll, speciellt mot terroristinnehåll, skriver Julian King genom sin stab.

Men kommissionären vägrar svara på om han anser att deras eventuella publicistiska ansvar bör ändras. Detta trots upprepade frågor, muntligen och skriftligen. På den punkten blir Julian Kings medarbetare på telefon riktigt besvärade.

– Vad som är olagligt utanför nätet är olagligt på nätet, nöjer sig Julian King med att understryka i en mejl från staben. 

Samtidigt har Julian King uttryckt oro för att 28 EU-länder kan var och en gå sin väg i lagstiftning mot internetjättarnas hantering av sitt innehåll. Ifall det scenariot skulle vara värre än att ingenting alls händer får Expressen inget svar på från EU-kommissionären.

2012 attackerade Mohammed Merah, en ung man från Toulouse bland annat en judisk förskola med vapen. Utredningen visade snabbt att mycket av hans judehat hade fått näring av surfarande på internet.
Foto: / OKÄND

LÄS MER: Wersäll vill se svensk pressetik hos it-jättarna 


Duckar frågor om finansiering av terrorism

En annan fråga som EU-kommissionärens stab ogärna kommenterar är finansiering av terrorism eller uppvigling till terrorism. 

2012 attackerade Mohammed Merah, en ung man från Toulouse bland annat en judisk förskola med vapen. Skolbarn slets i håret och sköts på en armlängds avstånd av terroristen. 

Mohammed Merah dog själv i polisens stormning av hans lägenhet, men utredningen visade snabbt att mycket av hans judehat hade fått näring av surfarande på internet.

Frågan är vad som händer när ett stort företag som köper annonsutrymme av till exempel Youtube och annonserna – även utan annonsörens kännedom – placeras i samband med en hat- eller terrorvideo? 

Bör det klassas som finansiering av terrorism? 

Även här duckar EU-kommissionären på frågorna.

Julian King.
Foto: WOLFGANG KUMM / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Youtube sprider Hitlers anti-judiska filmer 


Julian King: ”Följer utvecklingen noga”

Istället understryker hans stab att "terrorfilmer" bör tas bort inom en timme, enligt ett utspel i början på mars. Den timmen börjar från och med att en polismyndighet har påtalat brottet. Firmor som Youtube ska alltså kunna delegera städarbetet till skattefinansierade polisstyrkor.

Det sägs heller ingenting om vilka påföljderna kan bli efter två timmar.

– Vi följer utvecklingen noga och ger oss själva och internetföretagen tre månader på att nå våra mål, skriver Julian King.

Annars… måste EU finna en gemensam lösning på hur problemet ska tacklas.

Medlemsländer som Polen och Ungern har redan fått kritik för slapphet mot antisemitism. Huruvida kommissionären Julian King anser att dessa två länder ligger på samma linje som övriga medlemsländer… är ytterligare en fråga som han väljer att inte svara på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.